Annonse

Nyhetsstudio

Pentagon: Flyplassen i Kabul er åpen igjen

Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at trafikken på flyplassen i Kabul er kommet i gang igjen etter å ha vært stanset tidligere mandag.

Det opplyste generalmajor Hank Taylor i det amerikanske forsvaret under en pressekonferanse i Pentagon mandag ettermiddag.

Ifølge Taylor har et C-17-fly med soldater fra det amerikanske marinekorpset allerede landet, og ytterligere et transportfly med forsterkninger var på vei inn.

Det utspilte seg kaotiske scener på den internasjonale flyplassen i Kabul da en stor folkemengde tok seg inn på selve flyplassområdet. Dramatiske filmopptak viste personer som forsøkte å klamre seg til militærfly som var i ferd med å ta av. Amerikanske militærmyndigheter opplyste senere at flere hadde mistet livet i hendelsen.

En rekke land er i ferd med å evakuere personell fra Afghanistan, og å holde flyplassen åpen er nødvendig for å få gjennomført evakueringen.

(NTB)

Annonse
Ukraina: - Tredje verdenskrig har startet
Reznikov. Foto: AP / NTB

Ukraina: - Tredje verdenskrig har startet

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov sier at hvis Ukraina faller etter Russlands angrepskrig, vil flere europeiske land bli angrepet av russerne.

Reznikov sier at det ikke er noe poeng i å forsøke å hindre en eskalering av spenningsnivået med Russland, siden krigen allerede er i gang.

– Tredje verdenskrig har startet, sier Reznikov i et intervju med Sky News.

(NTB)

Oslo: Vil kunne forby fyrverkeri
Nyttårsaften med Oslo kommunes fyrverkeri fra havnebassenget utenfor Rådhuset. Foto: Berit Roald / NTB

Oslo: Vil kunne forby fyrverkeri

Miljøbyråden i Oslo ber regjeringen sørge for at kommunene får hjemmel til å innføre lokale forbud mot fyrverkeri.

- Jeg mener at fyrverkeri helt klart er utdatert, skriver Sirin Stav (MDG) i et brev til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

- Vi må framover tenke nytt og grønt om hvordan feiringer og markeringer kan skje – uten fyrverkeri, sier hun til NRK.

Kravet kommer etter fyrverkerioppskyting fra et skip på Filipstad 18. mai. Mange reagerte på de høye smellene sent på kvelden. Brann- og redningsetaten hadde gitt tillatelse til det kraftige fyrverkeriet, men Oslo-folk ble ikke varslet på forhånd.

Fyrverkeri er i utgangspunktet bare tillatt på nyttårsaften. De som vil skyte opp raketter ellers i året, må søke brannvesenet om dispensasjon. Men brannvesenet sier de ikke har myndighet til å avslå en søknad basert på kriterier som støy, miljøvern og dyrehensyn.

- Vi må kunne ta hensyn også til støy, luftkvalitet, dyrevelferd og befolkningens helse, mener Stav.

- Jeg tror justisministeren og regjeringen har forståelse for et ønske om lokalt selvstyre, poengterer miljøbyråden.

(NTB)

Annonse
- Tror bordet er for lite
STORT: Fem verdensledere sitter ved møtebordet. Putin sitter nede til venstre. Foto: Det kaspiske toppmøtet

- Tror bordet er for lite

Nok en gang tiltrekker bordet seg oppmerksomhet under et av Russlands president Vladimir Putins møter.

Statslederene i flere land i området rundt Det kaspiske hav er samlet for toppmøte i Turkmenistan onsdag. De er samlet rundt et gigantisk bord, og de fem regjeringssjefene har meget god plass.

- Det er fem verdensledere som deltar på det kaspiske toppmøtet i Ashgabat. Putin er en av dem. Jeg tror bordet er for lite, skriver EU-, Nato- og Eurasia-forsker Luke Coffrey ved Hudson Institute på Twitter.

Også rådgiver i det ukrainske innenriksdepartementet Anton Herasjenko har lagt ut bilde fra toppmøtet på Twitter. Han sammenlikner det med et bilde fra G7-møtet, hvor det sitter ni personer rundt et helt vanlig møtebord.

Financial Times' Moskva-korrespondent Max Seddon skriver på Twitter at man trolig kunne fått plass til en hel hockeybane i midten av bordet.

Talibanmøte: - Ingen kvinner får delta
Afghanistans visestatsminister Abdul Salam Hanafi. Foto: Ali Khara / Reuters

Talibanmøte: - Ingen kvinner får delta

Omlag 3000 talibanere, alle av dem menn, har samlet seg i et møte der framtiden for Afghanistan under Taliban-styret skal utformes.

Makthaverne i Kabul har kommet med få detaljer om hva som foregår på den såkalte jirgaen, en tradisjonsrik samling av innflytelsesrike menn. Det blir den største politiske mønstringen siden maktovertakelsen i fjor.

En kilde i Taliban forteller til AFP at det blir åpnet for kritikk av regimet på jirgaen, som skal vare i tre dager. Spørsmålet om jenters rett til å gå på skole blir trolig et betent tema.

- Ingen kvinner får delta på møtet, sier visestatsminister Abdul Salam Hanafi.

- Kvinnene er våre mødre og søstre. Vi respekterer dem høyt. Når deres sønner er samlet, betyr det at de også er representert, sier han.

Siden Taliban tok makta i august har kvinner blitt nektet undervisning flere steder, mens andre har mistet jobbene sine. Alle kvinner har fått ordre om å dekke seg til i offentligheten. Kun ansiktene kan synes.

Taliban har også forbudt ikke-religiøs musikk, bruk av menneskeskikkelser i reklame og beordret TV-kanalene til å stanse visningen av filmer og dramaserier som viser kvinner som ikke er tildekket. Menn har fått beskjed om å bruke tradisjonelle klær og la skjegget gro.

Et stort spørsmål i afghanske medier er om Talibans øverste leder, Haibatullah Akhundzada, som ikke er blitt avfotografert i offentligheten siden maktovertakelsen, vil dukke opp.

(NTB)

Annonse
- Alt går etter planen
PLAN: Vladimir Putin. Foto: Sputnik / Reuters / NTB

- Alt går etter planen

President Vladimir Putin hevder den «spesielle militæroperasjonen» fortsetter å gå etter planen, mer enn fire måneder inn i Russlands krig i Ukraina.

Putin beskrev de russiske soldatene som helter da han møtte journalister under et besøk i Turkmenistan onsdag. Han sa at den «spesielle militæroperasjonen» går som den skal, og at troppene har nådd flere milepæler.

– Alt går etter planen, sa Putin ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

Russiske tropper invaderte Ukraina 24. februar i år, men myndighetene i landet nekter å omtale det som invasjon eller krig. De omtaler det derimot som russiske spesialoperasjoner.

Etter å ha feilet i å nå den Ukrainske hovedstaden Kyiv, har russiske styrker fokusert på Donbas-regionen i Øst-Ukraina. Putin nektet å svare journalistene på hvor lenge kampene vil vare, og sa det ville være feil å sette noen tidsfrister.

(NTB)