Annonse

Nyhetsstudio

Har sikret flere videoer

Oslo-politiet har sikret flere videoopptak etter T-baneskytingen på Skøyenåsen i Oslo 15. august. Disse står sentralt i etterforskningen.

- Vi har sikret flere ulike videoer fra T-baneområdet. Disse, sammen med blant annet vitneavhør, gjør at vi danner oss et bilde av hendelsesforløpet, opplyser Henrik Rådal, politiadvokat ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Den siktede mannen i 30-åra ble pågrepet kort tid etter at han hadde skutt og skadet to menn i slutten av tenåra inne på T-banen. Han har ikke latt seg avhøre.

- Han ønsker fremdeles ikke å la seg avhøre, men vi står klare dersom han skulle endre standpunkt, sier politiadvokaten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra den siktedes forsvarer Daniel Storrvik. Klienten har til forsvareren ha erkjent å ha skutt, men nekter straffskyld for drapsforsøk og mener han handlet i selvforsvar.

Så vidt politiet kjenner til, var det ikke noen forbindelse mellom siktede og de fornærmede før det kom til et basketak på T-banelinje 3 den aktuelle søndagskvelden. Siktede er etnisk norsk, mens de to fornærmede har bakgrunn fra andre land.

- Vi har ingen indikasjon på at hendelsen var motivert av de fornærmedes etnisitet, sier Rådal.

Han forteller at ingenting tyder på en klar foranledning.

- Men det er altfor tidlig å konkludere, sier politiadvokaten.

Politiet går ut fra at den siktede brukte to skytevåpen. Det ene er fremdeles ikke funnet.

- Vi jobber fremdeles med det, men har for tida ikke aktivt søk med hund, forteller Rådal.

Han opplyser at flere vitneavhør gjenstår denne uka.

Den siktede ble varetektsfengslet i fire uker 17. august, med brev- og besøksforbud, samt medieforbud og isolasjon i to av ukene.

Har sikret flere videoer
STOR UTRYKNING: En stor væpnet politistyrke rykket ut til Skøyenåsen etter meldingene om skyting. Her pågripes den siktede. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Annonse

Russisk rakettsystem utplassert ved atomkraftverk

Ifølge ukrainske tjenestepersoner har russiske styrker satt opp flerrørs rakettkastere (MRL) ved atomkraftverket ved Zaporizhzhia, skriver The Guardian

Det økter frykten for at Europas største kjernekraftverk kan bli brukt som en base for angrep på ukrainsk territorium og større strålingsfare.

Det ukrainske kjernekraftselskapet Energoatom sier i en uttalelse at russerne har utplassert flere slike våpen av typen Grad i nærheten av en av de seks reaktorene, og at dette "bryter med alle forutsetninger" for strålesikkerhet, skriver avisa.

Annonse

- Opplevde det som en livstruende situasjon

Natt til fredag ble en mann i 40-årene er skutt av politiet i en bolig på Tennevoll i Lavangen kommune i Troms.

Han ble erklært død av lege på stedet. Troms politidistrikt bekrefter nå at det var en patrulje på stedet med to politibetjenter under hendelsen.

- Det er liten tvil om at det har vært en dramatisk hendelse, og at våre mannskap har opplevd det som en livstruende situasjon. Nå er det spesialenheten som rutinemessig skal etterforsk saken, og vi kommer per nå ikke til å kommenter hendelsesforløpet nærmere, sier Astrid Nilsen.

De opplyser at politibetjentene er fritatt for tjeneste og blir ivaretatt av arbeidsgiver.

- På nåværende tidspunkt og med informasjonen vi har, så er det ikke grunnlag for suspendering. Pårørende i saken er varslet og vil bli fulgt opp gjennom pårørendekontakt, heter det videre i pressemeldingen.

Annonse

Hus skal være overtent: - Lukk vinduer

Nødetatene har rykket ut til brann i et bolighus på Rasta i Lørenskog.

Huset skal være overtent, men alle beboerne skal være ute. Beboere i området bes lukke vinduer på grunn av fare for røyk.

Brannvesenet jobber på stedet. På grunn av slukningsarbeid er deler av veinettet rundt stengt.

Annonse

Vil ikke omgjøre Antonsen-henleggelsen

Statsadvokat Ingelin Hauge har besluttet å ikke omgjøre henleggelsen av hatytring-saken mot Atle Antonsen, får NTB bekreftet. Klagene går nå til Riksadvokaten.

Hauge opplyser til NTB at «saken er sendt Riksadvokaten».

NTB får fra andre kilder opplyst at hun ikke vil omgjøre beslutningen om å henlegge saken. Både Sumaya Jirde Ali selv og Antirasistisk Senter har klaget på avgjørelsen og anmodet statsadvokaten om omgjøring.

Dermed er det Riksadvokaten som får det siste ordet i saken.

(NTB)