Annonse

Nyhetsstudio

33 studenter smittet ved Universitet i Bergen

- Totalt er det 33 studenter som er bekreftet smittet ved Universitet i Bergen, sier Margareth Hagen, rektor ved universitetet.

- Det er 20 studenter som er smittet som går på samme studium ved samfunnsvitenskapelige fakultet, sier rektoren til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg vet ikke om de er fra samme faddergruppe, men de er i hvert fall i samme miljø, sier rektoren.

Undervisningen for førsteårselever på det aktuelle studiumet ved Samfunnsvitenskapelig fakultet har nå gått over til digital undervisning, ellers fortsetter undervisningen som normalt, forteller rektoren.

Mandag meldte Bergen kommune om 49 nye smittetilfeller. Nesten halvparten er i aldersgruppen 20–29 år, og 16 koblet til samme faddergruppe, skriver Bergens Tidende.

Annonse

Trondheim ber om hastemøte med helsemyndighetene

Trondheim kommune mistenker tilfeller av omikron-varianten. Ni personer er i søkelyset, hvora åtte er i karantene og én i isolasjon.

Nå vurderer de egne omikron-tiltak, og har bedt om et hastemøte med helsemyndighetene.

- Vi hadde en liten mistanke om dette allerede i går. Det blir en del av vurderinga vi skal gjøre nå de nærmeste dagene. Vi har en forskrift som går ut på tirsdag, og så skal vi ha ny formannskapsforhandling samme dag. Før den tid vet vi forhåpentligvis sikkert om det er omikron eller ikke, og litt mer om omfanget.

Det sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune til Dagbladet.

- Vi har bedt om et hastemøte med statsforvalter, FHI og Helsedirektoratet mandag formiddag. Det gjorde vi rett etter pressekonferansen i går.

Han sier at kommunen opplever at de er i en spesiell situasjon.

- Vi har utflating, eller faktisk nedgang, i smittetallene på deltavarianten i Trondheim, mens resten av landet har stigende smittetendens. Samtidig: Omikron er en «gamechanger». Vi må ta innover oss at det er en ny virusvariant, som vi egentlig vet veldig lite om. Kunnskapen er begrensa og usikkerheten stor.

Han viser til den regionale forskriften som torsdag ble innført i blant annet Oslo-området.

- Vi har bare en forskrift for Trondheim kommune i dag. Vi har tett dialog med hele Trondheimsregionen, men de har et annet smittetrykk, og med unntak av Stjørdal kommune ingen forskrift og til dels vage anbefalinger. Det er en vurdering av hva Trondheim kommune skal gjøre alene, og hva vi skal gjøre sammen med resten av regionen, dersom vi får et større omikron-utbrudd.

Dette ønsker kommunen å diskutere med både regionen og helsemyndighetene.

- Vi er åpne for at vi er nødt til å iverksette strengere tiltak på bakgrunn av omikron, sier Wolden.

Strengere tiltak på Haugalandet

Kommunene på Haugalandet har bestemt seg for å innføre strengere smitteverntiltak. Det melder NRK.

Det blir påbud om bruk av munnbind på kollektivtransport, drosjer, butikker og kjøpesentre der man ikke kan holde nok avstand til andre. Kommunene anbefaler også at husstandsmedlemmer holder seg i karantene i sju dager etter påvist smitte i hjemmet, heter det i pressemeldingen.

Annonse
Får ikke svar før jul
Viggo Kristiansen får ikke svar på hva som skjer med Baneheia-saken før i 2022. Foto: Dagbladet

Får ikke svar før jul

Statsadvokatens vurdering av Baneheia-saken, hvor Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Kristiansand i 2000, blir ikke ferdigbehandlet før nyttår. Det bekrefter statsadvokat Andreas Shchei til Dagbladet.

- Vi blir ikke ferdige med siste del av etterforskningen før nyttår, det er ikke realistisk. Vi venter blant annet på å få gjennomført noen tekniske vanskelige undersøkelser. Men etterforskningen er inne i avslutningsfasen. Det er imidlertid uvisst hvor lang den fasen blir og når vi får sendt vår innstilling til Riksadvokaten, sier Schei.

Han har fått oppgaven med å etterforske og ta stilling til spørsmålet om Viggo Kristiansen skal få prøve sin sak på nytt i lagmannsretten eller få en frifinnelse. Helt siden gjenopptakelsen av Viggo Kristiansens dom på 21 års forvaring ble besluttet i februar, har målet vært å kunne sende innstillingen til Riksadvokaten i løpet av 2021.

I november ble det kjent at det var gjort flere nye DNA-funn fra Jan Helge Andersen, som ble dømt til 19 års fengsel i saken, i forbindelse med de siste undersøkelsene. Funn som kan knytte ham til overgrepene mot begge jentene, ikke bare Sørstrønen slik han ble dømt for. I avhør etter funnene har Andersen blant annet sagt at han kan ha hatt blackout og forgrepet seg på begge jentene.

Kristiansen har på sin side hele tida holdt fast på at han ikke hadde noe med overgrepene eller drapene å gjøre, men ble av Andersen utpekt som initiativtaker og hovedmann.

Oslo-utbruddet får internasjonal oppmerksomhet
Oslo kommune har bedt alle som var på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge fredag 26. november i tidsrommet 22.30 til 03.00 om å teste seg etter at en person fikk påvist smitte med omikronvarianten etter et julebord. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Oslo-utbruddet får internasjonal oppmerksomhet

Omikron-utbruddet etter et julebord i Oslo fører til oppslag i internasjonale medier.

NRK refererer til de britiske avisene Evening Standard og Sky News som skriver at helsemyndighetene i Norge frykter at flere er smittet av omikron etter julebordet der den nye varianten av viruset ble oppdaget. Independent skriver at smittesporingen er i full gang i Norges hovedstad.

Amerikanske aviser som The Washington Post og Los Angeles Times vier også spalteplass på utbruddet i Oslo. Storavisene forteller at jakten på flere mulige smittede er i full gang.

60 personer som var på det mye omtalte julebordet på utestedet Louise på Aker Brygge i Oslo, har testet positivt for korona.

Av disse er det sannsynlig at mellom 15 og 20 kan være smittet av den nye omikronvarianten, bekrefter assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo.

(NTB)

Annonse
Melby: Regjeringen skaper usikkerhet og tvil
Guri Melby (V). Foto: Torstein Bøe / NTB

Melby: Regjeringen skaper usikkerhet og tvil

Venstre-leder Guri Melby mener at Støre-regjeringen nå skaper usikkerhet og tvil rundt hva som er greit å gjøre og ikke knyttet til coronasituasjonen

- Det gikk bare to dager fra regjeringen tydelig sa fra Stortingets talerstol at det ikke var aktuelt å be folk holde seg hjemme eller stenge ned kulturtilbud, til de kom med nye anbefalinger. Det trengs en tydeligere strategi, en forutsigbarhet om hva som skjer ved større utbrudd, skriver Melby på Twitter.

Hun skriver at hun likevel håper at folk vil følge anbefalingene, men samtidig at de går på julebord med kollegaer og har juleavslutninger med barna uten dårlig samvittighet.

Venstre-lederen skriver videre at hun forventer at det umiddelbart stilles opp for bedrifter som rammes.

- Det er en stor fare for at de 200 millionene fra den kommunale kompensasjonsordningen som er igjen fra i sommer, ikke vil være tilstrekkelig for å dekke inn tapene til allerede hardt rammede næringer, skriver hun.

(NTB)