Annonse

Nyhetsstudio

306 passasjererer om bord på hurtigruta «Kong Harald»

Hurtigruteskipet «Kong Harald» har fått maskinstans. Det skriver Hoverdedningssentralen (HRS) på Twitter. De har nå iverksatt en redningsaksjon, og fire helikoptre er på vei.

Skipet ligger omlag 500 meter fra land i sterk vind, med 306 passasjererer om bord, opplyser Hans Vik ved Hovedredningssentralen til NRK.

- Situasjonen har bedret seg den siste timen, har bra har satt fart på egen maskin, og vil nå seile inn Julsundet mot Molde. Vi Føler at vi har god kontroll på skipet nå, sier redningsleder i HRS Sør-Norge, Andreas Bull, til Dagbladet.

- Det er 306 passasjerer som befinner seg om bord. Nå beveger de seg ut fra land, og situasjonen forbedrer seg minutt for minutt, fortsetter han.

I en oppdatering skriver HRS at Kong Harald har fått i gang motoren igjen.

Like etter klokka 21.30 skriver HRS at en ambulansebåt har gått på grunn i den samme hendelsen. Et helikopter og en annen ambulansebåt er nå på vei.

Videre melder de at det ikke er noen personskader, men at fire personer blir evakuert med helikopter.

- På ambulansebåten ble det ingen personskader, men en lekkasje i båten. Vi hadde resurser tett på, og i og med at situasjonen forbedret seg med hurtigruta, slapp vi å omprioritere. Derfor kunne vi også sende redningsmannskap til ambulansebåten, sier Bull.

Redningssentralen melder også at de har sendt ut tre redningsskøyter mot hurtigruta, og en redningsskøyte for å bistå ambulansebåten.

Skipet ligger nå utenfor Bud i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal, og var på vei fra Kristiansund til Bergen da skipet fikk motorstans.

Det er meldt liten kuling med vindkast fra 19 til 22 sekundmeter utover kvelden.

MS «Kong Harald» er et passasjerskip med plass til 590 personer. Skipet er 121,8 meter langt, 19,2 meter bredt og ble bygget i 1993.

Annonse

Pågrepet med machete i Gran

En mann som ble observert med en machete i Gran kommune i Innlandet, ble tirsdag kveld pågrepet i satt i arresten hos politiet.

Innlandet politidistrikt fikk melding om at en mann med en machete var observert ved 19.20-tiden tirsdag kveld. Ingen personer skal ha blitt truet etter skadd av vedkommende, men væpnet politi tok opp søket etter ham.

Etter at mannen ble tatt hånd om av politiet, ble han først framstilt for helsevesenet. Senere tirsdag kveld melder politiet at mannen er pågrepet.

– Siktede er pågrepet og innsettes sentralarrest. Saken etterforskes videre, skriver Innlandet politidistrikt.

(NTB)

Over 150 barn døde av meslinger

Minst 157 barn har dødd i et utbrudd av meslinger i Zimbabwe som sprer seg raskt.

Over 2.000 tilfeller er registrert siden utbruddet startet tidigere i august, og informasjonsminister Monica Mutsvangwa sier at samtlige som er døde, ikke var vaksinert.

Mutsvangwa sier at myndighetene nå skal trappe opp vaksineringen mot den farlige sykdommen, og at det skal finansieres fra regjeringens krisefond.

Helsemyndighetene har tidligere lagt skylden for smittespredningen på religiøse sekter som er motstandere av vaksiner.

Meslinger rammer først og fremst barn og kan føre til alvorlige komplikasjoner og død. Men smitten kan lett hindres med en effektiv vaksine.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at det er en eksplosjon av sykdommer i Afrika som lett kan forebygges fordi vaksinering er blitt forsinket, til dels på grunn av koronapandemien.

(NTB)

Annonse

MC ulykke på Stord

Nødetatene rykket ut til E39 grunnet en MC ulykke.

Ulykken skal ha skjedd i forbindelse med en forbikjøring der motorsykkelen sklei og kjørte ut av veibanen. Det melder Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

- Det er glatt på stedet grunnet kraftig regn, skriver politiet.

Fører er trolig lettere skadd og er tatt med til Stord sykehus, opplyser politiet videre.

Urovekkende tall om sexpress blant norsk ungdom

12 prosent av jenter i videregående skole har blitt presset eller tvunget til seksuelle handlinger eller samleie, ifølge en ny undersøkelse.

I tillegg svarer tre prosent av guttene det samme i Ungdata-undersøkelsen 2022, skriver foreningen Sex og Politikk i en pressemelding.

Rapporten avslører i tillegg at 20 prosent av jentene og åtte prosent av guttene har opplevd ufrivillig seksuell beføling.

- På landsbasis opplever 9,4 prosent av kvinner og 1,1 prosent av menn voldtekt i løpet av livet. At vi ser såpass høye tall for seksuelle overtramp på et så tidlig tidspunkt i livet er urovekkende, sier seniorrådgiver i Sex og Politikk, Vilde Graff Senje.

De opplyser at de lenge har varslet at seksualitetsundervisning må prioriteres for å sikre at barn og unge får opplæring i grenser, relasjoner og samtykke.

- Tallene fra årets Ungdata-undersøkelse viser at dette behovet er prekært, skriver foreningen i meldingen.

(NTB)

Annonse
Omkom i møteulykke
Foto: Freddie Larsen

Omkom i møteulykke

Siste: En person omkom i ulykka. Det bekrefter Øst politidistrikt overfor Smaalenenes Avis.

- En person, fører av personbilen, er fraktet til Kalnes med ukjent skadeomfang. En person, passasjer, er bekreftet død. Sjåføren av lastebilen er uskadd, sier operasjonsleder Atle Vesttorp ved Øst politidistrikt.

Tirsdag kveld rykker nødetatene ut til E18 ved Hærland etter melding om trafikkulykke mellom bil og lastebil.

Politiet i Øst melder at en person sitter fastklemt, og at luftambulanse er på vei.

E18 er stengt i begge retninger. Omkjøring skjer via fylkesvei 128 mellom Trollbergtjern og Lundeby.

- Det er en kvinne som er fastklemt, men jeg vet ikke hvor alvorlig skadd vedkommende er, sier operasjonsleder Atle Vesttorp til Dagbladet.

Han opplyser at helse jobber med livreddende tiltak, og at luftambulansen skal lande hvert øyeblikk.

I en oppdatering melder politiet at kvinnen er frigjort, og at det jobbes med livreddende tiltak på stedet.

- Fremstår som svært alvorlig, skriver politiet i 21-tiden.

Veien vil bli stengt en god stund framover, melder Øst politidistrikt.

Operasjonsleder Gisle Sveen opplyser at det var en type varebil og en lastebil som kolliderte.

- Det var to personer i bilen. En av dem er frakta til sykehus etter at helse jobba med livreddende tiltak, sier Sveen til Dagbladet.

Videre opplyser han at sjåfør av lastebil framstår uskadd.

- Nødetatene jobber fortsatt på stedet. Politiet er i kontakt med vitner, og jobber med å sikre bevis, sier Sveen klokka 21.40.