Annonse

Nyhetsstudio

306 passasjererer om bord på hurtigruta «Kong Harald»

Hurtigruteskipet «Kong Harald» har fått maskinstans. Det skriver Hoverdedningssentralen (HRS) på Twitter. De har nå iverksatt en redningsaksjon, og fire helikoptre er på vei.

Skipet ligger omlag 500 meter fra land i sterk vind, med 306 passasjererer om bord, opplyser Hans Vik ved Hovedredningssentralen til NRK.

- Situasjonen har bedret seg den siste timen, har bra har satt fart på egen maskin, og vil nå seile inn Julsundet mot Molde. Vi Føler at vi har god kontroll på skipet nå, sier redningsleder i HRS Sør-Norge, Andreas Bull, til Dagbladet.

- Det er 306 passasjerer som befinner seg om bord. Nå beveger de seg ut fra land, og situasjonen forbedrer seg minutt for minutt, fortsetter han.

I en oppdatering skriver HRS at Kong Harald har fått i gang motoren igjen.

Like etter klokka 21.30 skriver HRS at en ambulansebåt har gått på grunn i den samme hendelsen. Et helikopter og en annen ambulansebåt er nå på vei.

Videre melder de at det ikke er noen personskader, men at fire personer blir evakuert med helikopter.

- På ambulansebåten ble det ingen personskader, men en lekkasje i båten. Vi hadde resurser tett på, og i og med at situasjonen forbedret seg med hurtigruta, slapp vi å omprioritere. Derfor kunne vi også sende redningsmannskap til ambulansebåten, sier Bull.

Redningssentralen melder også at de har sendt ut tre redningsskøyter mot hurtigruta, og en redningsskøyte for å bistå ambulansebåten.

Skipet ligger nå utenfor Bud i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal, og var på vei fra Kristiansund til Bergen da skipet fikk motorstans.

Det er meldt liten kuling med vindkast fra 19 til 22 sekundmeter utover kvelden.

MS «Kong Harald» er et passasjerskip med plass til 590 personer. Skipet er 121,8 meter langt, 19,2 meter bredt og ble bygget i 1993.

Annonse

Mann i 50-åra omkom i brann

Dagbladet oppdaterer saken.

BankID er nede

BankID bytter driftsleverandør, og flyttingen forårsaker noe nedetid i dag. Opprinnelig varslet nedetid var til torsdag klokka 08, men nå melder BankID at nedetiden vil vare til lunsjtider.

- Det tok dessverre noe mer tid å starte første steg i flytteprosessen. Det kan også bety at det blir noe kø når vi åpner igjen. Vi beklager ventingen, skriver BankID på nettsiden sin.

Det var NRK som omtalte saken først.

Det opplyses også at man fra torsdag 21. oktober til og med tirsdag 26. oktober kl. 08:00 ikke kan aktivere en ny BankID eller åpne en sperret eller utgått BankID.

Det kan også bli noe utilgjengelighet for BankID med kodebrikke og kodeapp lørdag 23. oktober. BankID på mobil skal fungere som normalt denne lørdagen.

Annonse

Smitterekord på New Zealand

New Zealand har for første gang siden coronapandemien brøt ut, registrert et tresifret antall smittede på ett døgn.

102 nye smittetilfeller ble registrert torsdag, opplyste visestatsminister Grant Robertson på en pressekonferanse.

Det tidligere høyeste antallet var 94 tilfeller, som ble registrert tirsdag og som til da var det høyeste døgntallet siden april 2020.

Torsdag pekte seg også ut som den hittil verste dagen for coronarelaterte sykehusinnleggelser, med 46 pasienter.

Landets største by har vært underlagt strenge restriksjoner siden ett enkelt smittetilfelle ble påvist 18. august. Siden har antallet steget til 2.260 tilfeller.

(NTB)

Til sykehus med luftambulanse etter ulykke

Nødetatene rykket natt til torsdag ut etter melding om en ulykke i Lærdal kommune.

- En bil med tre personer har kjørt inn i en fjellvegg i en krapp sving. Føreren fraktes til Ringerike sykehus med luftambulanse. De to andre kjøres i ambulanse til Voss sykehus, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Vibeke Næss, til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ingen opplysninger om de involvertes skadeomfang, men alle skal ha vært bevisste da de ble overtatt av helse.

Operasjonslederen sier at de mistenker ruskjøring.

- Føreren blåste til over lovlig verdi på stedet og det vil bli tatt blodprøver av vedkommende.

Annonse
Trump kunngjør eget sosialt nettverk
Foto: AP / NTB

Trump kunngjør eget sosialt nettverk

USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk.

Trumps sosiale medium skal kalles Truth Social, het det i en kunngjøring natt til torsdag norsk tid.

Det nye sosiale mediet ventes å åpne til betatesting i neste måned for personer som har fått invitasjon til å delta.

Plattformen skal eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

Trump ble kastet ut av en rekke sosiale medier, inkludert Facebook, etter stormingen av Kongressen 6. januar i år.

– Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor likevel din favorittpresident i USA er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.


(NTB)