Annonse

Nyhetsstudio

Ny coronavariant i Danmark, også påvist i Norge
Arkivfoto: Nikolay Antonov / Shutterstock / NTB

Ny coronavariant i Danmark, også påvist i Norge

En coronavariant som antas å stamme fra Colombia, er oppdaget i Danmark. Varianten kan være enda mer smittsom enn deltavarianten, skriver Berlingske.

Hittil er sju tilfeller konstatert i Danmark. Det «nye» viruset er en undervariant av delta, og har betegnelsene AY.3 og B.1.621. Det ble først oppdaget i Colombia i januar, ifølge Reuters.

Varianten har allerede spredd seg til flere andre land, som Storbritannia og USA, hvor den er på frammarsj, på bekostning av den vanlige deltavarianten. I Mississippi og Missouri står AY.3 nå for over 40 prosent av nye smittetilfeller.

Mads Albertsen, professor i DNA-sekvensering, maner imidlertid til ro, og mener det er for tidlig å konkludere at AY.3 er mer smittsom enn delta.

- Signalene er ennå ikke tydelige nok, sier professoren til Berlingske.

Han minner om at vi forrige sommer hadde en «spansk» virusvariant som etter hvert viste seg ikke å være mer smittsom enn andre.

Karoline Bragstad, seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte ved FHI, opplyser til ABC Nyheter at B.1.621 også er oppdaget i Norge.

- B.1.621 har vi hatt enkelte tilfeller av, men den er ikke en bekymringsvariant med stor utbredelse så langt, sier Bragstad til avisa.

Hun sier det for tida ikke ser ut til å være virus av undergruppa AY.3 i Norge. Videre opplyser hun at det fins 22 AY-undergrupper av deltaviruset i landet.

Annonse

24 288 nye smittetilfeller

Det siste døgnet har FHI registrert 24 288 coronasmittede i Norge. Det er 7411 flere enn samme dag i forrige uke.

Dette kommer fram i tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

24. januar 2022 gjorde FHI store endringer i testsystemet, slik at færre coronasmittede blir registrert i MSIS. På grunn av dette er ikke tall etter 25. januar sammenlignbare med tallene før.

Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

FHI bruker nå i større grad andre måter å overvåke pandemien på enn smittetall. Hovedgrepet er å følge med på sykehusinnleggelser.

Torsdag var 268 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var 23 flere enn dagen før. 50 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 38 respiratorbehandling. Det er én færre på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 20 411 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 12 529, så trenden er stigende.

I alt har 714 532 personer nå testet positivt for corona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 1439 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

22. januar 2022 ble det registrert 24 958 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil med det gamle testsystemet.

27. januar 2022 ble det registrert 24 677 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil med det nye testsystemet.

(NTB)

USA tar Ukraina til FNs sikkerhetsråd

USA ber om at FNs sikkerhetsråd møtes kommende mandag for å drøfte Ukraina-krisen og det de kaller Russlands truende opptreden.

- Over 100 000 russiske soldater er utplassert ved den ukrainske grensa, og Russland er engasjert i andre destabiliserende handlinger mot Ukraina. Det er en klar trussel mot internasjonal fred og FN-charteret, sier USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield i en kunngjøring torsdag.

Hun la til at Sikkerhetsrådets 15 medlemmer «må granske fakta og drøfte hva som er på spill for Ukraina, for Russland, for Europa og for kjernepliktene og kjerneprinsippene for den internasjonale orden om Russland gå til videre invasjon».

Som et av Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer har Russland vetomakt over ethvert resolusjonsforslag i rådet.

Thomas-Greenfield sier at et møte likevel er en mulighet til å vise fram Russlands handlinger og isolere Kreml.

- Jeg tror ikke noe medlem av Sikkerhetsrådet vil slå seg til ro med situasjonen og si det er greit at Russland invaderer grensene til et annet land, sier hun.

(NTB)

Annonse
Møtet med Biden: Dette snakket de om
Foto: NTB

Møtet med Biden: Dette snakket de om

Torsdag var Statsminister Jonas Gahr Støre på besøk i Det hvite hus i Washington DC.

Der skulle han ha et møte med Joe Bidens sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, men da de ankom fortalte de at de også ville legge til rette for at Støre kunne møte Biden, opplyser Støre til Dagbladet.

- Først hadde jeg en veldig god gjennomgang med sikkerhetsteamet til Biden om blant annet situasjonen i Ukraina og Afghanistan, sier Støre til Dagbladet og fortsetter:

- Deretter møtte jeg Biden i Det ovale kontoret. Det var en veldig hyggelig og sjelden invitasjon. Jeg oppfatter dette som et uttrykk for det tette båndet som Norge og USA har.

Et av temaene som var særlig dominerende, i det 20-minutter lange møtet med presidenten, var situasjonen i Ukraina.

Nå står det over 100 000 russiske soldater ved grensen til landet, og både Ukraina og Nato-landene frykter en invasjon.

Onsdag ba Natos generalsekretær Jens Stoltenberg Russland om å trappe ned situasjonen og løse konflikten diplomatisk, ifølge NTB.

- Det er en alvorlig situasjon som skjer i Russland, og vi snakket om det politiske sporet. Russland har nå satt inn 100 000 soldater ved grensen samtidig som at de prøver å skape uklarhet i hva disse styrkene skal brukes til. Det gjør at det er en krevende og viktig politisk sak både for USA, Europa og Nato, sier statsministeren til Dagbladet.

Taliban-besøket i Oslo tidligere denne uka ble også et tema i samtalen mellom Støre og Biden.

- De er klar over at det har vært møter, som de også selv var til stede på. Biden var veldig opptatt av å sende nødhjelp til Afghanistan for å unngå en større humanitær krise, sier Støre.

Vekter angrepet på legevakt

Politiet er på legevakta i Stavanger, etter at en vekter skal ha blitt kuttet i hånden med en kniv.

Det skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

- Det var en utagerende person på stedet, skriver politiet og melder at de har kontroll.

I en oppdatering klokka 22.32 melder politidistriktet at vekteren er lettere skadd.

Annonse

Legeforeningen snur om blå resept

Legeforeningen har reagert kraftig på at leger kan bli personlig bøtelagt dersom de forskriver medisin på blå resept på feil grunnlag. Onsdag denne uken rådet foreningen medlemmene til å begrense forskrivingen av blå resept. Siden har det vært bevegelse i saken.

Det skriver foreningen selv i en pressemelding torsdag kveld.

- Helseministeren har svart oss. På bakgrunn av hennes brev og direkte dialog med statsråden, omfattende kontakt med samtlige partier på Stortinget og ikke minst den brede støtten vi har fått fra pasientorganisasjonene, er vi nå trygge på at den omstridte gebyrordningen vil bli tatt opp til ny vurdering. Vi har bred politisk støtte for vårt syn, sier Anne-Karin Rime, foreningens leder.

Fra 1. januar innførte Helsedirektoratet et overtredelsesgebyr til helsepersonell dersom de skriver ut legemidler, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell på blå resept i strid med reglene. Gebyret kunne bli på opptil 212 789 kroner. Blå resept innebærer at staten betaler medisinene til pasienter med kroniske sykdommer.

(Dagbladet/NTB)