Annonse

Nyhetsstudio

Hele Sverige blir rødt
Grafikk: Dagbladet

Hele Sverige blir rødt

Flere områder har skiftet farge på EUs smittekart denne uka. Hele Sverige er rødt, og Sør-Spania går fra mørkerødt til rødt.

Fredag kommer den norske regjeringen med sine reiserestriksjoner som tar utgangspunkt i dataene fra Det europeiske smittevernbyrået ECDC, som viser at antall smittede per 100 000 innbygger de siste 14 dagene i Sverige er 118.93.

De norske restriksjonene vil gjelde fra natt til førstkommende mandag.

ECDCs risikovurdering er med på å danne grunnlaget for Folkehelseinstituttets (FHI) smittekart, men det er ingen automatikk i at konklusjonen blir den samme.

FHI oppdaterer fredag sine kart, som viser hvilke land og regioner der det er ekstra koronakrav ved innreise til Norge. Basert på dette fatter regjeringen en endelig beslutning samme dag, før endringene trer i kraft fra mandag.

Dersom man kommer til Norge fra en oransje eller rød region, er kravet blant annet at man må i innreisekarantene. Dette gjelder imidlertid ikke fullvaksinerte eller de som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene.

Når et land er mørkerødt, må en i tillegg gjennomføre deler av karantenen på karantenehotell.

Større deler av Tyskland går fra oransje til rødt, mens de sørlige delene av Spania går fra mørkerødt til rødt på ECDCs smittekart. Det betyr at reisende fra feriesteder som Malaga, Granada og Sevilla slipper hotellkarantene hvis regjeringen følger EUs anbefalinger.

Smitten øker i Sverige, som er blitt helrødt siden forrige oppdatering. Det kan bety karantenekrav for uvaksinerte fra hele Sverige ved innreise til Norge.

FHI kommer med sitt oppdaterte smittekart fredag klokken 12, samtidig som regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge.

(NTB/Dagbladet)

Annonse
Bergen: Advarer mot drikkevann
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Bergen: Advarer mot drikkevann

Beboerne i rundt 3.800 husstander sør i Bergen, i området rundt Skjold, blir rådet til å koke drikkevannet.

Bergen kommune har sendt ut en SMS til beboerne, skriver Bergens Tidende.

Konstituert seksjonsleder for vanndistribusjon i Bergen Vann, Annie Bjørklund, sier til avisen at varselet tidligst kan oppheves lørdag. Hun forteller at det er funnet én E. coli-bakterie og to koliforme bakterier i en rutineprøve som ble tatt tirsdag. E.coli skal ikke være i drikkevann, mens koliforme bakterier kan forekomme.

(NTB)

Redningsaksjon etter to gutter i Larvik

Det er iverksatt en redningsaksjon i Naverfjorden i Larvik, melder Sør-Øst politidistrikt.

- To gutter er meldt savnet i forbindelse med bruk av SUP, skriver politiet på Twitter.

SUP er et såkalt «stand up paddleboard» - et brett som man står på og padler. Brettene er i fargen gul og oransje, ifølge politiet.

De to guttene har på seg henholdvis gul og grå badeshorts.

Meldingen kom inn til politiet klokka 14.19.

Operasjonsleder Erik Ullhaug Olsen forteller at det var guttenes pårørende som meldte dem savnet da de ikke hadde vært observert siden cirka klokka 13.

- Det er ingen som har sett de på en god stund, men det er uavklart hva som har skjedd, sier Ullhaug Olsen til Dagbladet.

Det er satt inn betydlig med ressurser i leteaksjonen, med både redningshelikopter, redningsskøyte og politibåt.

Politiet ønsker at personer som kan ha observert guttene, tar kontakt.

- Det kan være at de har blitt tatt av vinden og seilt mot sør eller nord, eller de kan ha falt av. Så om noen har sett de, så ønsker vi at de tar kontakt med oss.

Annonse

E18 sperret

E18 i Asker er sperret i inngående retning etter at en lastebil har kjørt inn i autovernet. Også i utgående retning er det problemer.

Politiet i Oslo skriver på Twitter at det er store trafikale problemer på stedet etter at en lastebil har kjørt inn i autovernet.

- Ulykken har skjedd cirka 400 meter etter påkjøringen fra Asker.

Ifølge politiet var det én person i lastebilen. Vedkommende framstår ikke som alvorlig skadd.

- Store trafikale problemer. Det står også delvis i utgående retning, skriver politiet.

(NTB)

Opprettholder henleggelse i Snapchat-sak
Foto: Skjermdump / UP Sør-Norges Snapchat-konto

Opprettholder henleggelse i Snapchat-sak

Riksadvokaten har besluttet å opprettholde Spesialenhetens henleggelse av saken der en politiansatt ble etterforsket for å ha brutt taushetsplikten.

Slik Dagbladet tidligere har omtalt la den ansatte ut et delvis sladdet bilde på Utrykningspolitiets Snapchat-konto av en ung mann som skulle rustestes.

Hendelsen ble altså først etterforsket av Spesialenheten for politisaker, som henla saken.

Riksadvokaten har konkludert med at polititjenestepersonen objektivt sett brøt taushetsplikten, men har likevel kommet til samme konklusjon som Spesialenheten.

«Bildet inneholdt en rekke opplysninger som var egnet til å identifisere den mistenkte, og forsøket på anonymisering var ikke tilstrekkelig», skriver Riksadvokaten.

Men siden kravet til subjektiv skyld ikke er oppfylt, kan ikke tjenestepersonen straffes for brudd på taushetsplikten, heter det videre i avgjørelsen.

«Slik saken er opplyst, er det ikke grunnlag for å trekke i tvil tjenestepersonens forklaring om at hun ikke trodde bildet av mistenkte var identifiserende».

Publiseringen kan heller ikke karakteriseres som grovt uaktsom, mener Riksadvokaten.

Les hele saken

Etterforsket politiet: Henlagt

Annonse

En person død etter fall

En person er død etter å ha falt ned 30 til 40 meter ned en skråning i nærheten av Stavanger.

- Helse jobbet en stund med personen, men arbeidet ble avsluttet, og personen ble dessverre erklært død på stedet, skriver politiet på Twitter.

Politiet meldte tidligere at personen hadde sklidd ned en skrent der det er vanskelig å komme til.

Alle nødetatene rykket ut til stedet.

- Det var komplisert å komme seg til der personen befant seg. Vi måtte derfor gjøre en jobb for å komme oss til stedet, og helse gikk i gang med livreddende hjelp, men personen ble dessverre på et tidspunkt erklært som omkommet, sier John Ask, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, til Dagbladet.