Annonse

Nyhetsstudio

Forverret corona-situasjon over hele Europa

Forverret corona-situasjon over hele Europa

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) kom i dag med sine ukentlige oppdateringer av smittesituasjonen i Europa, noe de gjør hver torsdag.

Her går det fram at det blir strengere reiseråd for 27 områder i EU.

Før den nye oppdateringen var hele Norge oransje på reisekartet til ECDC, med unntak av Vestland fylke, som var rødt.

I dag har Agder og Viken blitt oransje på kartet, mens Oslo har blitt rødt.

Sverige var rødt på kartet før den nye oppdateringen. Nå er én region i Sverige, Mellersta Norrland gått fra rødt til oransje. Det har også Midtjylland og Nordjylland i Danmark.

Du kan se alle endringene her.


Det siste døgnet er det registrert 1640 coronasmittede i Norge. De siste sju dagene er det i snitt registrert 1385 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 820, så trenden er stigende.

Siktet for drapsforsøk - fengslet i fire uker

En 19 år gammel mann ble torsdag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker, siktet for drapsforsøk.

Siktelsen knytter seg til en knivstikking ved Vaterland i Oslo sentrum natt til 20. januar, men mannen ble først pågrepet tidligere denne uka.

19-åringen er godt kjent for politiet fra tidligere. Til tross for sin unge alder er han straffedømt en rekke ganger - senest i september i fjor.

Da ble han dømt til 45 timers samfunnsstraff for å ha medvirket til et brutalt macheteangrep i Strøget i Oslo, som endte med at en ung mann måtte amputere beinet.

Store trafikale utfordringer i Oslo etter ulykke

Oslo-politiet melder om en trafikkulykke mellom en syklist og en trikk på Rodeløkka i Oslo.

Syklisten blir ivaretatt av helsepersonell på stedet.

- Skaper store trafikale utfordringer, skriver politiet.

Like før klokka 16 melder politiet at veien er åpnet for normal trafikk.

Putin: - De truer oss med tyske stridsvogner
Foto: Sputnik / Reuters / NTB

Putin: - De truer oss med tyske stridsvogner

Russlands Vladimir Putin holder torsdag ettermiddag en tale i Volgograd i anledning 80-årsmarkeringen av Slaget om Stalingrad, skriver nyhetsbyrået TASS.

Under talen drar han paraleller til dagens situasjon, og kampen mot Ukraina og Vesten, skriver Reuters.

Han retter blant annet kritikk mot Tysklands avgjørelse om å sende stridsvogner til Ukraina.

- De truer oss med tyske Leopard-stridsvogner, sier Putin, ifølge Reuters.

Videre sier presidenten at Russland «vil utstasjonere mer enn bare stridsvogner».

- Vi er sikre på seier, fortsetter han.

Sanna Marin: Vil sammen inn i Nato

Etter at den dansk-svenske høyreekstremisten Rasmus Paludan brente en koran foran Tyrkias ambassade i Sverige i januar, stengte Tyrkia døren for å slippe Sverige inn i Nato.

Sverige og Finland søkte begge om å få bli medlem av forsvarsalliansen etter at Russland gikk til krig mot Ukraina.

Finlands statsminister Sanna Marin sier torsdag ettermiddag at ønsket er å gå inn i Nato sammen med Sverige.

- Det er i alles interesse at vi går inn i Nato sammen med Sverige, sier Marin, ifølge Reuters.

Hun legger til at ønsket er at Ungarn og Tyrkia godkjenner Nato-søknadene så snart som mulig.

- Jeg liker ikke at Sverige blir omtalt som problembarnet. Sverige huker også av på alle punkter for å bli Nato-medlem, sier Marin.

Også sveriges statsminister Ulf Kristersson har samme ønske.

- Vår ambisjon er å fullføre denne prosessen sammen, sier han.


Sanna Marin: Vil sammen inn i Nato
Foto: Anders Wiklund / TT / AP / NTB

Politiet forbyr Sian å brenne koranen utenfor den tyrkiske ambassaden

Oslo politidistrikt opplyser i en pressemelding torsdag at de forbyr Sian å brenne koranen i utenfor den tyrkiske ambassaden fredag 3. februar.

- På bakgrunn av den informasjonen vi besitter, vurdert om politiet kan ivareta sikkerheten rundt markeringen. Vi har etter en helhetsvurdering kommet fram til at vi ikke kan ivareta sikkerheten på en tilfredsstillende måte ved dette arrangementet, sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt.

Bakgrunnen for politiets vurdering er etterretningsinformasjon de besitter, sier Strand.

- Vi har i dag gitt tilbakemelding til Sian om at markeringen ikke kan gjennomføres på bakgrunn av sikkerheten og ivaretakelse av denne, legger hun til.

Politiinspektør Martin Strand sier at politiet understreker at det å brenne koranen fortsatt er en lovlig politisk ytring i Norge.

- Men dette arrangementet kan ikke gjennomføres av sikkerhetshensyn, sier han.

Løslater mann siktet for grov vold med døden til følge

Politiet har beordret løslatelse av mannen som i går ble varetektsfengslet siktet for grov vold med døden til følge i Alta.

– Den avdøde er i dag blitt obdusert og det er ikke gjort funn eller tegn til at avdøde er påført ytre vold. Funnene peker i retning av at døden skyldes naturlige årsaker. Vi har derfor besluttet at den siktede skal løslates fra varetekt, sier politiadvokat Hanne Bernhardsen.

Mistanken om at den avdøde skal ha blitt utsatt for vold og at dette kan ha forårsaket døden, er ikke lengre til stedet og etterforskningen vil avsluttes.

De pårørende er informert om dette.


Dyrehagedirektør anklaget for å spise dyrene
Foto: NTB

Dyrehagedirektør anklaget for å spise dyrene

Direktøren for en dyrehage sør i Mexico er anklaget for å ha slaktet og spist fire av dyrehagens dverggeiter på et julebord.

Dyrehagen i Chilpancingo, drøyt 200 kilometer sør for Mexico by, sparket direktøren 12. januar, som følge av at et rådyr døde. En videre etterforskning avslørte imidlertid flere andre brudd.

En sebra skal ha blitt gitt bort i bytte mot verktøy, og både rådyr og kuer ble solgt til privatpersoner uten at det ble ført opp i regnskapet.

Miljødepartementet i delstaten Guerrero anklager imidlertid også direktøren for å ha slaktet og tilberedt fire dverggeiter på dyrehagens område foran et julebord. I tillegg til at de var dyrehagens eiendom, utsatte han dermed også gjestene for helsefare, ettersom disse dyrene ikke var godkjent som menneskemat, mener Fernando Ruiz Gutierres i det lokale dyrelivstilsynet.

Det er ikke klart om direktøren er formelt siktet, eller om han har fått oppnevnt forsvarer. Mexico har lenge hatt problemer med at eksotiske dyr blir kjøpt og solgt på svartebørsen. Narkotikabaroner skaffer seg private dyrehager med løver, tigre og andre ville dyr. Noen ganger rømmer de også. Tirsdag ble en kvinne angrepet og alvorlig skadd av en løve som hadde rømt i byen Aguascalientes. Løven ble til slutt fanget etter å ha angrepet to hunder og en katt, og sendt til en lokal dyrehage.

(NTB)