Annonse

Nyhetsstudio

Ropstad vil ikke betale tilbake
Foto: Marit Hommedal / NTB

Ropstad vil ikke betale tilbake

I en uttalelse til NRK sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad at han ikke vil betale tilbake noe av den økonomiske fordelen han har hatt, som følge av at han i ti år har bodd gratis i stortingsbolig i Oslo, mens han har vært folkeregistrert hos foreldrene i Agder.

- Jeg har ikke brutt noe regelverk, sier Ropstad til NRK.

Ettersom KrF-lederen på papiret bodde hjemme hos mor og far på Sørlandet, fikk han gratis pendlerbolig av Stortinget, kunne Aftenposten avsløre søndag.

Ifølge avisa har partilederen tjent godt på ordningen. Han har fått gratis bolig for seg selv og familien, sluppet skatt av fordelen ved fri bolig, kunnet reise gratis til foreldrene en gang i uka, og har ikke hatt utgifter til egen bolig på hjemstedet.

Han har også fått 480 000 kroner i leieinntekter for en bolig han eide i Lillestrøm og en avkastning på 300 000 etter salget av denne.

Annonse

BankID nede

Det melder DNB.

- BankID feiler for enkelte kunder, skriver DNB på sine nettsider klokka 12.01 fredag.

Også BankID.no, som består av BankID, Vipps og BankAxept, skriver på sine nettsider at det har oppstått problemer klokka 11.20 fredag.

- Akkurat nå opplever enkelte kunder at BankID med brikke/app feiler. Forsøk igjen, eller benytt BankID på mobil i mellomtiden. Vi beklager ulempen og retter så raskt det går.

Danmark: Tre personer skutt

Et større drama utspiller seg nå i Rødovre ved København, melder danske BT.

Politiet er på stedet i forbindelse med en skyteepisode, og bekrefter overfor avisa at flere er skutt.

- Vi kan opplyse at det i forbindelse med skytingen på Islevbrovej er tre personer rammet av skytingen. Vi kan ikke gi opplysninger om tilstanden, sier politiet til avisa.

Ifølge den lokale avisa Rødovre Lokal Nyt har skytingen foregått inne i en frisørsaling. Et vitne forteller til avisa at to maskerte menn kom inn i frisørsalongen og skjøt mot eieren og en mann.

Eieren skal ifølge vitner ha blitt truffet i magen, mens mannen er truffet i halsen. En 14 år gammel gutt, som ventet på å bli klippet, skal ha blitt truffet i hånden, skriver avisa.

Politiet fikk melding om skyteepisoden klokka 11.27 fredag. Dagen etter at en mann ble skutt og drept på Nørrebro i København.

Annonse
Bringebær ga hepatitt-utbrudd
Importerte bringebær ga utbrudd av hepatitt. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bringebær ga hepatitt-utbrudd

Fryste bringebær importert fra utlandet er trolig smittekilden til et nasjonalt utbrudd av hepatitt A fra tidligere i år, melder Folkehelseinstituttet (FHI)

20 personer bosatt ulike steder i landet ble smittet i utbruddet, som varte fra april til oktober i år.

18 av disse hadde spist ferske eller fryste bær av en eller annen type, melder FHI. Halvparten hadde spist fryste, importerte bringebær fra samme leverandør 2–6 uker før sykdommen.

Bringebærene er sannsynligvis ikke lenger på markedet, skriver FHI i en nyhetsmelding.

Hepatitt A-virus kan gi smittsom leverbetennelse. Også i 2014 var det et hepatitt-utbrudd i Norge som kan knyttes til fryste bær.

- Viruset dør ved varmebehandling, og risiko for smitte fra frukt, bær og grønt kan reduseres ved å følge Mattilsynets råd: Importerte, fryste bær bør kokes i ett minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, sier seniorrådgiver Heidi Lange i FHI.

(NTB)

Elsparkesyklist dømt for fyllekjøring med 2,14 i promille
Foto: Geir Olsen / NTB

Elsparkesyklist dømt for fyllekjøring med 2,14 i promille

En 38-åring skadet en person da han fyllekjørte med elsparkesykkel i Oslo i sommer. Nå er han idømt bot og betinget fengsel.

Ifølge vitner kjørte den overstadig berusede 38-åringen sikksakk mellom biler og fotgjengere før han til slutt kjørte på en person som satt stille og leste på mobilen sin. Mannen som ble påkjørt, måtte til legevakt med skader i det ene beinet og armen.

Mannen fortalte i Oslo tingrett at han hadde drukket vin, men at han følte seg skikket til å kjøre elsparkesykkel. Det er Vårt Oslo som har lest dommen mot mannen.

I retten ga 38-åringen en uforbeholden tilståelse og erkjente at han nå forstår at han var for beruset til å kjøre elsparkesykkel. Men han stilte seg før rettssaken uforstående til at promillen kunne være 2,14.

Mannen ble dømt til 15 dagers betinget fengsel for uaktsom kjøring, en bot på 20 000 kroner og å betale drøyt 1000 kroner i erstatning til mannen som ble påkjørt, i tillegg til 2000 kroner i sakskostnader.

(NTB)

Annonse
Ber politiet starte ny etterforskning av Silje-saken
Silje Marie Redergaard (5) ble funnet død i en akebakke i Trondheim. Foto: Privat

Ber politiet starte ny etterforskning av Silje-saken

Statsadvokaten i Trøndelag ber politiet starte ny etterforskning i Silje-saken.

Fem år gamle Silje Marie Redergård ble funnet død i en akebakke på Tiller i Trondheim 15. oktober i 1994. Tre gutter på henholdsvis fire, fem og seks år gammel ble pekt ut som gjerningsmenn.

- Jeg har bedt om at det gjennomføres ny etterforskning, spesielt fordi en del av vitneobservasjonene i saken ikke er fulgt opp. Jeg er ikke enig i at ny etterforskning ikke vil føre til ny informasjon. Vi må gjøre et forsøk og se hva vi får fram, sier statsadvokat Bjørn Soknes til Dagbladet.

Soknes ønsker ikke å gi konkrete pålegg eller anbefalinger om hva som skal gjøres videre i saken. Det er nå politimesteren i Trøndelag, Nils Kristian Moe, som nå tar saken videre.

Silje-saken fikk internasjonal oppmerksomhet, men har i mange år vært omdiskutert og politiets etterforskning har fått mye kritikk. I forbindelse med NRK Brennpunkts dokumentar om saken ble politioverbetjent og avhørsekspert Asbjørn Rachlew bedt av Riksadvokaten om å skrive en rapport hvor han gjennomgikk saken. Den kom med en knusende dom av arbeidet som ble gjort.

- Saksdokumentene etterlater et bilde av en etterforskning med åpenbare mangler de få timene den varte. Etterforskningen ble i realiteten innstilt før det var gått 24 timer. Da bestemte politiet seg for hvem som var «gjerningsmennene» – i beste hensikt, men på sviktende grunnlag. Avhørene av de mistenkte barna er gjennomført uten at de ble gjort kjent med noen av sine straffeprosessuelle menneskerettigheter, heter det blant annet i rapporten som Dagbladet har fått innsyn i.