Annonse

Nyhetsstudio

Utdanningsforbundet: - Kynisk utnyttelse av skoleledere
Steffen Handal i Utdanningsforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Utdanningsforbundet: - Kynisk utnyttelse av skoleledere

Smittesporing og testing medfører en helt uforsvarlig arbeidsmengde for skoleledere og barnehagestyrere, mener Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.

Han reagerer på at nasjonale myndigheter ikke kom med noen tiltak for å avhjelpe situasjonen på onsdagens pressekonferanse, tross innspill fra partene i skolesektoren.

- Det er helt uholdbart, sier Handal til NTB.

Blant annet reagerer Handal på at det er dårlig tilgang til hurtigtesting for lærere og andre ansatte. Ordningen med at elevene kan gå på skolen samtidig som de er i fritidskarantene, fungerer heller ikke godt, mener han.

Handal sier smittesporing og testing på skolene medfører en uforsvarlig arbeidsmengde for rektorer og andre ledere.

- Kommunene kan ikke overlate smittesporing og informasjonsarbeid knyttet til corona til skolene. Dette må kommunenivået ta seg av. Hvis det ikke er gjennomførbart av kapasitetshensyn, må utsatte skoler gå på gult eller rødt nivå igjen, sier Utdanningsforbundets leder.

Tillitsvalgte sier situasjonen enkelte steder framstår som en kynisk utnyttelse av lojale ledere i skoler og barnehager, sier han.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier virkemidlene for å avhjelpe situasjonen allerede finnes.

- Det er de samme tiltakene som før sommeren. Man kan beslutte lokalt å gå til gult nivå hvis ikke man kan håndtere smitten. Virkemidlene er der, vi gir kommunene støtte i å bruke dem hvis nødvendig, sier Høie til NTB.

Han legger til at testing bør begrenses til situasjoner der det er koronautbrudd.

- Jeg tror ikke det vil være bra for verken elever eller lærere hvis vi begynner å teste dem to ganger i uka i kommuner der det ikke er store utbrudd. Det vil ikke være riktig bruk av ressurser, sier helseministeren.

(NTB)

Annonse
WHO: Pandemien er langt fra over
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: AFP / NTB

WHO: Pandemien er langt fra over

Verdens helseorganisasjon (WHO) maner til mer forskning på neste generasjons vaksiner, og advarer om at coronakrisen ikke er over ennå.

Det kom fram på møtet i WHOs krisekomité tirsdag. Komiteen ber om mer forskning på gjenbruksmunnbind, respiratorer og neste generasjons vaksiner for å få langsiktig kontroll på pandemien.

Den langvarige pandemien har satt sitt preg på massemigrasjon og humanitære kriser, sier WHO. Særlig har Afrika hatt store utfordringer på grunn av manglende tilgang på vaksiner, tester og behandlingsformer.

Bare 14 doser har blitt satt per 100 mennesker på det store kontinentet. Til sammenligning er tallene 128 doser per 100 mennesker i USA og Canada, 113 i Europa, 106 i Latin-Amerika, 103 i Oceania, 102 i Aasia og 78 i Midtøsten.

(NTB)

Hønefoss: Alvorlig skadd i ATV-ulykke

Ambulansen er framme på stedet etter at nødetatene fikk melding om en trafikkulykke med en ATV og en personbil. Det skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

- En person er alvorlig skadd. Luftambulanse på vei til stedet, skriver politiet.

Operasjonsleder Espen Reite opplyser til Dagbladet at politiet var på stedet 18.29, kort tid etter ambulansen.

- En person er betegnet som kritisk skadd, og er fraktet med ambulanse fra stedet. Vi jobber med å få overskt over hendelsesforløp, årsaksforhold og omfang på stedet, sier han til Dagbladet.

Kort tid før 19.00 skriver politiet på Twitter at to personer tilknyttet personbilen er kjørt legevakt for sjekk.

- Fører av ATV er alvorlig skadd og kjøres akuttmottaket. Ulykkesanalysegruppe (UAG), Statens Vegvesen og kriminalteknikker på vei til stedet, skriver de.

Klokka 19.42 skriver politiet at fører og passasjer av personbil er fraktet videre til akuttmottak på Ringerike sykehus for sjekk.

- Fører av ATV er fløyet fra Ringerike sykehus videre til Ullevål sykehus med luftambulanse, skriver politiet.

Annonse

Kvam: Politiet med siste nytt

Politiet holder en siste pressebrif for dagen på Kvam politistasjon klokka 18.30.

- Fokuset vårt er fortsatt å finne disse tre savnede personene, sier innsatsleder Svein Valland Laupsa.

- I dag har vi hatt et konsentrert søkt oppe i Tokagjelet, i elva der, på bakgrunn av at det ble gjort noen observasjoner i formiddag som gjorde at vi valgte å ta oss ned der for å undersøke dette nærmere. Det har blitt utført uten noe nærmere resultat, forteller Laupsa.

Det har blitt gjennomført søk i Movatnet, i tillegg til et dronesøk i et område som er vanskelig å komme til til fots. Politiet har også fått hjelp fra et oppdrettsselskap som har satt opp et nett i elva.

- Nå har det blitt mørkt, så vi kommer til å avslutte tiltak nå i dag. I morgen tidlig tas det opp igjen og vi vil vurdere hva slags tiltak vi skal iverksette, sier Laupsa.

Det var søndag kveld at to menn og en kvinne ble meldt savnet etter at de forsøkte å krysse Tokagjelselva i en liten båt like ovenfor en stor foss med et fall på 15 meter.

Mandag ble båten funnet, i tillegg til en åre og noen klær. Samme kveld gikk søket over i søk etter antatt omkomne.

Kvam: Politiet med siste nytt
Innsatsleder Svein Valland Laupsa og politistasjonssjef i Norheimsund Terje Sperrevik møter pressen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.

Kongsberg-drapene: - Omfattende elektronisk materiale

- Det vil bli tatt et nytt avhør denne uka, sier politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt til Dagbladet.

Drapssiktede Espen Andersen Bråthen (37) ble sist avhørt mandag. Det er ikke foretatt et nytt avhør siden det. Bråthen har erkjent å ha drept fem mennesker i Kongsberg 13. oktober, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

Omholt sier at saken har hatt framdrift, og at nye forhold har kommet fram, hver dag den siste tida. Han trekker fram både teknisk og taktisk etterforskning, avhør og gjennomgang av beslaglagt materiale.

- Det kommer nye ting fortløpende, og det er helt naturlig i starten av en etterforskning, når man begynner med analyse.

Særlig viktig akkurat nå er informasjon fra avhør med siktede, og det elektroniske sporet, framholder han. Her har politiet gjort vesentlige framskritt, ifølge Omholt.

De dreier seg blant annet om informasjon hentet fra siktedes mobiltelefon og datamaskin, bekrefter Omholt.

- Avhør med siktede, og hans elektroniske medier, er sentralt, og det avdekker ting som vi lurer på.

- Hvor langt tilbake i tid gir dette informasjon om?

- Vi har fokusert på det nyeste først, og så får vi se hvor langt tilbake i tid vi ønsker å gå. Det er et ganske omfattende elektronisk materiale.

Omholt forklarer at etterforskningen har gått fra en innsamlingsfase til en analysefase.

- Da vil det automatisk komme fram både relevante og ikke relevante ting. I all hovedsak mener vi at det som framgår bekrefter mye av det siktede har sagt.

- Er det som kommer fram gjennom det elektroniske sporet egnet til å styrke hypotesen om at psykisk sykdom ligger til grunn for motivet?

- Det har ikke svekket det, i hvert fall. Det som kanskje er mest interessant for oss nå, er hvor lenge han har tenkt på en slik handling, og hva som er gjort tidligere i forhold til forberedelser. Det vil kunne avdekke mye av motivet. Dette med hvor mye forberedelser som er gjort eller ikke gjort, det har vi fått en bedre oversikt over nå i det siste, sier han, og konkluderer:

- Elektroniske spor, sammen med andre bevis, har gitt oss et bedre bilde av det.

Annonse

Store mengder kloakk i elv

Som følge av et hull på en avløpsledning på bysiden av Gamle Lundsbrua i Kristiansand har betydelig mengder kloakk rent ut i elva, opplyser kommunen i en pressemelding.

- Dette dreier seg dessverre om betydelige mengder med urenset avløpsvann fra en befolkning på anslagsvis 10 000 mennesker. Det er selvsagt om å gjøre for oss å få stanset lekkasjen så fort som mulig, sier leder for ingeniørvesenets vann og avløpsenhet i Kristiansand kommune, Torleif Jacobsen, i pressemeldinga.

- Det er noe komplisert å få fikset dette, ettersom røret det er kakket hull på er innstøpt ved elvebredden. Men vi har folk på stedet som har vært i gang en stund og jobber videre utover kvelden og eventuelt natten med å få reparert skaden, sier Jacobsen.