Annonse

Nyhetsstudio

Advarer mot vaksinering på skolene
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Advarer mot vaksinering på skolene

Coronavaksinering på skoler kan føre til vaksinepress, mener FHI. De anbefaler at 12-15-åringer innkalles på vaksinasjonssentre i likhet med voksne.

- På skolene kan det bli et større press på den enkelte eleven. De som takker nei, blir veldig synlige, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

Foreldreutvalget for grunnskoler (FUG) er enig.

– Det er klokt at vaksineringen ikke skjer på skolen av respekt for de som sier nei, eller venter, sier leder Marius Chramer.

En annen grunn er at vaksinene er sårbare for transport, og at det er enklere å utnytte vaksinedosene bedre på et vaksinesenter, ifølge Aavitsland.

(NTB)

Annonse

Utelukker ny nedstengning i Storbritannia

Tirsdag registrerte Storbritannia 223 nye corona-relaterte dødsfall, som er det høyeste antallet siden 9. mars.

Dette har fått Matthew Taylor, administrerende direktør i NHS Confederation, til å oppfordre regjeringen til å gjeninnføre smittevernstiltak.

- Det beviser at vi trenger å handle, sier han til Sky News.

Næringsminister Kwasi Kwarteng utelukker imidlertidig en ny nasjonal nedstengning.

På spørsmål om at regjeringen sa det samme i fjor rett før ytterligere tiltak ble innført, svarer Kwarteng:

- Denne gangen i fjor hadde vi ikke vaksinen.

Matthew Taylor sier til Sky News at det er frusterende at regjeringen nekter å handle.

- Vi vet at ting nesten uunngåelig kommer til å bli verre, sier den administrerende direktøren.

Det ble rapportert inn 43 738 smittetilfeller i Storbritannia det siste døgnet, som er det høyeste antallet siden midten av juli.

Regjeringen vil øke bostøtten for å hjelpe med strømregningen

Regjeringen vil øke bostøtten for å hjelpe med strømregningen

Annonse

30 grader forskjell fra nord til sør

- Det er på dager som i dag vi virkelig ser hvor stor kontrasten kan være i vårt langstrakte land, skriver Meteorologisk institutt på Twitter onsdag morgen.

I dag ble det nemlig registrert en temperaturforskjell på hele 30 grader fra nord til sør.

Den laveste temperaturen som er registrert denne sesongen er minus 17 grader i Bergebydalen, ifølge instituttet.

I Oslo-området kan man imidlertid bryne seg med rundt 10 grader de kommende dagene.

I Kristiansand er det varslet 13 grader i dag - i Odda 14, ifølge Meteorologisk institutt.

CNN-anker med avsløring på direkten
John King avbildet under den republikanske presidentdebatten i Arizona i 2012. Foto: AP / NTB

CNN-anker med avsløring på direkten

Tirsdag avslørte CNN-anker John King at han har multippel sklerose (MS) og at han dermed har redusert immunforsvar.

- Jeg skal dele en hemmelighet jeg aldri har delt før. Jeg har multippel sklerose. Så jeg er takknemlig for at dere er vaksinerte, sa han, ifølge CNN.

Dette sa King på sitt eget program, «Inside Politics», i forbindelse med en paneldiskusjon om Colin Powell (84). Mandag ble det kjent at Powell, tidligere utenriksminister i USA, døde av komplikasjoner knyttet til covid-19. Dødsfallet utløste en rekke falske påstander om coronavaksinen i sosiale medier.

Påstandene gikk på at vaksinen ikke virker, men Powell hadde en type kreft som ifølge ekspertene undergraver effekten av vaksinen. Han var dessuten spesielt utsatt på grunn av alderen.

King understreket at folk burde ta vaksinen, ikke bare for å beskytte seg selv, men også de som har redusert immunforsvar.

MS er en kronisk sykdom som rammer sentralnervesystemet, ifølge Lommelegen.

Annonse
«Overrasket» Trump
Foto: Reuters / NTB

«Overrasket» Trump

«Kjemper du ikke som et helvete, kommer du ikke lenger til å ha noe land», sa Donald Trump til sine tilhengere i en tale 6. januar i år.

Så ba han den enorme folkemengden han talte til, om å marsjere mot Kongressen. Tilhengerne lyttet, og gjorde som Trump sa.

Noen timer seinere fryktet USAs toppolitikere - Demokrater og Republikanere - for livet da fanatiske tilhengere av USAs foregående president stormet en av verdens mest ikoniske bygninger.

I en ny bok hevder Trump selv at han ble overrasket over scenene som utspilte seg i Kongressen denne dagen.

«Jeg ble ikke overrasket av at de gikk ned til Kongressen for å heie, men jeg ble overrasket at de tok seg inn i Kongressen», sier Trump i et intervju med forfatteren og journalisten David Drucker.

Intervjuet blir gjengitt i boka «In Trump's Shadow», som utkommer seinere i år, og er ført i pennen av Drucker. Et utdrag fra boka er nå publisert av nyhetsnettstedet Business Insider, og blir flittig sitert i amerikansk presse.

I talen Trump holdt 6. januar, sa han til folkemengden at han selv ville gå ned til Kongressen sammen med sine tilhengere.

Det gjorde presidenten aldri , men i intervjuet med Drucker hevder Trump at avgjørelsen lå utenfor hans kontroll.

«Jeg ville gå ned til folkemengden. Jeg sa at jeg skulle gå med folkemengden. Men de (presidentens livvakttjeneste, journ.anm.) ville ikke la meg gjøre det», hevder Trump.

Uttalelsen står i sterk kontrast til en rekke andre rapporter om hva Trump faktisk foretok seg mens stormingen av Kongressne pågikk. Det er kjent at Trumps administrasjon drøyet lenge med å sende inn forsterkninger til Kongressen. Det er også kjent at Trump drøyet lenge med å offentlig be sine tilhengere om å forlate Kongressen.