Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Støre møter pressen etter valgseieren:

Klokka 17.00 dagen etter valgseieren skal påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møte pressen etter å ha drøftet valgresultatet med sentralstyret i partiet.

Støre sier at partiledelsen har fått mandat av sentralstyret til å starte regjeringsforhandlinger. Han gjentar at de nå skal møtes og diskutere «plan a», som er et alternativ med en flertallsregjering sammen med Senterpartiet og SV.

Arbeiderpartiet gikk ett prosentpoeng tilbake fra valget i 2017, men har likevel flertall sammen med SV og Sp.

- Vi oppsummerer med at vi har vunnet dette valget. Det er det tydelige resultatet, sier Støre.

- Vi lå på rundt 20 prosent ved inngangen til dette året, og ender på 26, og det er et resultat av politikk, den planen vi la, og innsatsen vi har lagt ned, sier Støre.

- Jeg har snakket både med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken, og vi vil fortsette å ha samtaler de neste dagene. Jeg opplever at dette er samtaler i fortrolighet, og jeg opplever at dette er gode samtaler, sier Støre.

Han vil også ta kontakt med MDG og Rødt for å ha samtaler med dem, siden de også har signalisert at de ønsker en ny regjering.

Ap, SV, Sp, Rødt og MDG fikk til sammen over hundre av de 169 mandatene på Stortinget.

- Hundre mandater for partier som ønsker skifte, må være blant de sterkeste mandatene vi har hatt i nyere tid, sier Støre.

Studioet fortsetter under annonsen

Meldinger om paintball-skudd i Kristiansand:

Politiet i Kristiansand har mottatt flere meldinger om at det er skutt med paintball mot et hus på Lund natt til lørdag.

- Det har også blitt skutt mot en bil i fart. Det er særdeles uklokt å gjøre i trafikken, for det kan føre til maling på frontruta som kan skape problemer med sikten, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Eivind Formo, til Dagbladet.

Det er observert en liten mørk bil i området som det angivelig skal ha blitt skutt fra.

- Hvis publikum har gjort noen observasjoner av denne, vil vi gjerne ha tips, sier Formo.

USA stenger grenseovergang og vil fly migranter til Haiti:

USA har stengt en grenseovergang i Texas der tusenvis av migranter har strømmet inn i landet. Samtidig skal et stort antall migranter sendes tilbake til- Haiti.

Ifølge en tjenestemann skal USA sende et «massivt» antall migranter fra grensa i Texas til Haiti med fly. Operasjonen vil starte søndag, sier tjenestemannen.

Haiti er en av USAs nære naboer, og et land som sliter med utstrakt fattigdom og etterdønningene av flere naturkatastrofer. Et stort antall av migrantene som har samlet seg ved grensa mellom Mexico og USA kommer fra Haiti.

Migrantstrømmen over Rio Grande har overveldet amerikanske myndigheter. Fredag ble grenseovergangen ved Del Rio stengt.

Det er opprettet en midlertidig migrantleir på mexicansk side av broen over elva, som forbinder Acuña og Del Rio. Varmen er intenst og det meldes om svært dårlige forhold i leiren.

(NTB)

16-åring stoppet med 1,2 i promille:

Politiet stoppet natt til lørdag en bilist på Karmøy etter tips om at vedkommende kjørte i beruset tilstand.

Føreren var en gutt på 16 år, som blåste til en promille på 1,2, skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

Person slått ned - jakter gjerningsmenn:

En person skal ha blitt slått ned i Oslo sentrum.

- Fornærmede, en mann i 20-åra, blør fra hodet og kjøres til legevakta for behandling, sier operasjonsleder Christan Krohn Engeseth til Dagbladet.

Gjerningspersonene hadde løpt av gårde før politiet ankom stedet. Vitner har observert 4-5 personer løpe fra stedet i retning Pilestredet. Flere patruljer søker i området.

Det skal ikke være noen relasjon mellom fornærmede og gjerningspersonene.

- Men per nå er det ingenting som tilsier at det er fare for andre, understeker operasjonslederen.

Funnet skyldig i drap:

Mangemillionæren Robert Durst (78), kjent fra HBO-serien «The Jinx», er funnet skyldig i å ha drept barndomsvenninna Susan Berman i år 2000.

Det melder flere medier natt til lørdag norsk tid, deriblant NBC.

Mangemillionæren Robert Durst (78) ble i 2015 pågrepet av politiet i New Orleans, siktet for et nå 21 år gammelt drap på Berman.

Den drapstiltalte 78-åringen forklarte seg i retten i midten av august, og nekter for å ha drept venninna.

På spørsmål fra advokaten hans Dick DeGuerin om han var skyldig, svarte Durst følgende:

- Nei.

Foto: Gary Coronado / Los Angeles Times

Algeries mangeårige president Bouteflika er død:

Abdelaziz Bouteflika, som i nesten 20 år var Algeries president, er død, melder statlig algerisk TV.

Bouteflika var president i Algerie fra 1999 til han ble tvunget fra makten etter omfattende demonstrasjoner i 2019. Han er den lengstsittende lederen i Algeries historie.

Ifølge landets statlige TV-kanal døde han fredag, 84 år gammel.

(NTB)

763 nye smittetilfeller:

Det siste døgnet er det registrert 763 coronasmittede i Norge. Det er 538 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 935 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1371, så trenden er synkende.

Fredag var 107 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var ti flere enn dagen før.

33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er like mange på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

(NTB)

Ropstad møter pressen lørdag:

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil møte pressen lørdag etter nye avsløringer fredag.

Fredag ble det kjent at Ropstad hadde unngått å betale skatt ved å oppgi at han hadde boutgifter til foreldrenes hus, og at han ifølge Aftenposten var i kontakt med skattemyndighetene angående tilbakebetaling av 175.000 kroner.

Flere lokallagsledere har etter de siste avsløringene uttrykt at de ikke lenger har tillit til partilederen, og ifølge avisa Dagen satt Vestland KrF fredag kveld i et hastemøte hvor Ropstad var tema.

Avsløringen fredag kom i tillegg til tidligere opplysninger om at Ropstad var folkeregistrert hos foreldrene i Agder, og på den måten fikk gratis pendlerbolig i Oslo.

(NTB)

Foto: Ali Zare / NTB

USA beklager Frankrikes avgjørelse om å kalle hjem abassadøren:

Det hvite hus beklager Frankrikes avgjørelse om å kalle hjem ambassadøren til USA, og vil jobbe for å løse konflikten, sier en tjenestemann.

Frankrike kalte fredag hjem sine ambassadører fra Australia og USA på grunn av den diplomatiske krisen ubåtsaken har skapt.

- Vi beklager at de har gått til dette skrittet. Vi vil fortsette å jobbe med dette de kommende dagene og løse våre problemer som vi har gjort andre ganger i vår lange allianse, sier en tjenestemann i Det hvite hus, som uttaler seg anonymt.

Den diplomatiske striden oppsto da en omfattende forsvarsavtale mellom USA, Australia og Storbritannia ble kunngjort onsdag. Den gjorde at Australia droppet en lukrativ avtale om å kjøpe ubåter fra Frankrike.

(NTB)

Tromsø: Melding om masseslagsmål:

Politiet i Troms rykker ut med flere enheter etter å ha fått melding om masseslagsmål ved et utested i Tromsø.

- 10-12 personer er involvert, opplyser politiet på Twitter.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.