Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Covid-dødstallene like høye som i vinter i USA:

Antall dødsfall knyttet til Covid-19 er nå like høye som de var i vinter, melder AP News. Deltavarianten herjer, og flere delstater har flere coronainnlagte enn i vinter.

Tirsdag ble det registrert 1017 nye dødsfall, mens gjennomsnittet den siste måneden har vært 769 dødsfall i døgnet. Det er første gang siden mars at det er registrert over 1000 dødsfall på ett døgn.

Økningen skjer trass i at mer enn 208 millioner amerikanere er vaksinert med minst én dose. Mens stater som Florida og Louisiana har bedret seg med tanke på smittetall, er det nå store problemer i blant annet Kentucky, Georgia og Tennessee.

Situasjonen har ikke uventet satt sykehusene på prøve npk en gang. I Kentucky er melder 70 prosent av sykehusene om kritisk bemanningssituasjon på grunn av pågangen av pasienter.

Florida har i sommer blitt episenteret for coronasmitte i USA. I forrige uke var 20 prosent av alle corona-relaterte dødsfall i USA i Florida.

- Vi er inne i en tøff periode, og den kan vare en stund, sier president Joe Biden om situasjonen i landet.

Foto: AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Ropstad møter pressen lørdag:

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møter pressen lørdag klokka 14.00 i Regjeringskvartalet.

Det opplyser KrF til NTB fredag kveld.

Foto: Ali Zare / NTB

USA beklager Frankrikes avgjørelse om å kalle hjem abassadøren:

Det hvite hus beklager Frankrikes avgjørelse om å kalle hjem ambassadøren til USA, og vil jobbe for å løse konflikten, sier en tjenestemann.

Frankrike kalte fredag hjem sine ambassadører fra Australia og USA på grunn av den diplomatiske krisen ubåtsaken har skapt.

- Vi beklager at de har gått til dette skrittet. Vi vil fortsette å jobbe med dette de kommende dagene og løse våre problemer som vi har gjort andre ganger i vår lange allianse, sier en tjenestemann i Det hvite hus, som uttaler seg anonymt.

Den diplomatiske striden oppsto da en omfattende forsvarsavtale mellom USA, Australia og Storbritannia ble kunngjort onsdag. Den gjorde at Australia droppet en lukrativ avtale om å kjøpe ubåter fra Frankrike.

(NTB)

Tromsø: Melding om masseslagsmål:

Politiet i Troms rykker ut med flere enheter etter å ha fått melding om masseslagsmål ved et utested i Tromsø.

- 10-12 personer er involvert, opplyser politiet på Twitter.

Stor redningsaksjon i Lofoten:

Politiet i Nordland meldte fredag kveld om en stor redningsaksjon i Vestvågøy kommune i Lofoten.

- Politi, redningshelikopter Bodø, norske redningshunder og Røde Kors er satt i søk ved Kattberget etter utenlandsk kvinne som ikke er kommet ned etter planlagt fjelltur, skriver politiet på Twitter.

Klokka 22.15 oppdaterer politiet med at kvinnen funnet i god behold av redningshelikopter Bodø.

- Hun er funnet på toppen av fjellet, og vi har ikke fått snakket med henne ennå, så vi vet ikke noe om tilstanden hennes, men redningsselskapet sier at hun er i god form, bekrefter operasjonsleder Ina Selfors hos politiet til Dagbladet.

Hun forteller også at kvinnen er i 20 - 30-åra, og turist.

Fant bevisstløs person ved sparkesykkel:

Vest politidistrikt skriver på Twitter at noen forbipasserende har funnet en bevisstløs person i veien på Nygårdshøyden i Bergen.

Det skal ligge en elsparkesykkel ved siden av ham. Politiet og ambulansen er på stedet.

Brannvesenet i byen meldte først at det dreide seg om en ulykke mellom en elsparkesykkel og en bil, men rettet senere meldingen og opplyste at bilen ikke var involvert i hendelsen.

Kaller hjem ambassadører fra Australia og USA:

Utenriksminister Jean-Yves Le Drian opplyser at Frankrike kaller hjem sine ambassadører fra Australia og USA i kjølvannet av ubåtsaken.

Ministeren sier at hjemkallingen skjer på ordre fra president Emmanuel Macron. Dermed har den diplomatiske striden mellom Frankrike og de to landene tatt en dramatisk vending.

- Årsaken er den svært alvorlige kunngjøringen som ble gjort den 15. september av Australia og USA, sier Le Drian en uttalelse fredag kveld.

Det var onsdag at USA, Australia og Storbritannia kunngjorde et nytt, storstilt forsvarssamarbeid. Den innebærer at Australia skal bygge tolv atomdrevne ubåter, og at de dermed vraker en storkontrakt om å kjøpe konvensjonelle ubåter fra Frankrike.

Dette ble ikke godt mottatt av Frankrike, og Le Drian omtalte det som et dolk i ryggen. Franske myndigheter hevdet de ikke ble informert om samtalene før nyheten sprakk i media.

- Jeg er svært sint i dag – og bitter. Dette er ikke noe allierte gjør mot hverandre. Denne plutselige og uforutsigbare beslutningen minner veldig om hva Trump kunne ha gjort, sa ministeren.

(Dagbladet/NTB)

Frankrikes president Emmanuel Macron avbildet med sin utenriksminister Jean-Yves Le Drian. Foto: AFP

Advarer mot «felle»:

Samtidig som kongresspolitiet gjør seg klare for demonstrasjonen «Justice for J6», ber ytterliggående grupper og fremtredende høyreorienterte personer støttespillere om å ikke delta på folkemøtet. Det skriver The Guardian.

Demonstrasjonen er til støtte for de siktede etter stormingen av Kongressen 6. januar.

Det er på sosiale medier mange oppfordrer til å holde seg unna Washington D.C., sier Cassie Miller, senioranalytiker ved organisasjonen Southern Poverty Law Center.

- Enhver ekstremistisk gruppe som snakker om det, advarer folk mot å delta, sier hun.

Det som går igjen, er påstander om at folkemøtet er en felle, satt opp av føderale myndigheter, som vil gjøre deltakerne sårbare for overvåkning og pågripelse. Også CNN skriver at det advares på sosiale medier om at arrangementet kan være en felle.

Demonstrasjonen er planlagt av en organisasjon ledet av tidligere Trump-strateg Matt Braynard, som har forsikret at det hele skal gå fredelig for seg.

Lokale og føderale tjenestemenn sier de ikke forventer flere enn 700 deltakere, altså langt unna de tusenvis som stormet Kongressen i januar i år.

Ifølge DHS, USAs departement for innenlands sikkerhet, er det fare for voldsbruk ved demonstrasjonen og dagen før. Det er også planlagt en motdemonstrasjon samme dag ved Freedom Plaza, som ligger om lag 2 kilometer unna.

Gjerder og barrikader er satt opp rundt Kongresen. Foto: AFP / NTB

Utsatt i 24 timer:

Høyesterett i Somaliland besluttet fredag kveld å avlyse rettsforhandlingene lørdag. Høyesterett skulle da behandle dødsdommen mot nordmannen Saad Jidre.

Saken kommer nå opp til behandling søndag 19. september.

Etter hva Dagbladet får opplyst skal utsettelsen ha skjedd etter ønske fra påtalemyndigheten i hovedstaden Hargeisa

Saad Jirde Hayd (t.v.) sitter fengslet i påvente av Høysteretts dom. Her avbildet sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat
- Håper på løslatelse

- Håper på løslatelse

dagbladet

Droneangrep i Kabul drepte 10 sivile:

En etterforskning gjennomført av det amerikanske forsvaret har konkludert med at et drone-angrep USA gjennomførte i Kabul rett før de forlot Afghanistan drepte 10 sivile, skriver CBS News.

En hjelpearbeider og hans sju barn skal være blant de avdøde. De sju barna skal ha kommet løpende ut i oppkjørselen for å vinke farvel til faren som hadde satt seg i bilen og skulle på jobb, skriver CBS.

En talsperson for det amerikanske forsvaret omtaler hendelsen som en «tragisk feil».

Nå skriver New York Times at det amerikanerne trodde var eksplosiver som ble lastet inn i den hvite Toyotaen til hjelpearbeideren, faktisk var vannflasker, og dermed ikke utgjorde noen trussel for noen.

Mannen i bilen skal ha jobbet i flere år for en amerikansk hjelpeorganisasjon og han hadde ingen kobling til IS, som USA trodde.

Det amerikanske forsvaret, og forsvarssjef Mark Milley, har tidligere hevdet at angrepet som fant sted 29. august ble gjennomført fordi de hadde konkrete opplysninger om at vedkommende som befant seg i bilen var koblet til IS, og utgjorde en reell fare for folkemassene som da oppholdt seg på flyplassen i byen.

Sverige: Kosttilskudd trekkes tilbake etter giftalarm:

Et parti av kosttilskuddet Ashwagandha tekkes tilbake, skriver SVT.

Årsaken er at rester av det kjemiske stoffet etylenoksyd ble oppdaget under en analyse, opplyser det svenske Livsmedelsverket (Mattilsynet).

Etylenoksyd er klassifisert som kreftfremkallende, skriver SVT.

Produsenten bak kosttilskuddet, Great Earth Scandinavian, sier ifølge kanalen at nivåene av etylenoksyd er lave, og at "det ikke utgjør noen umiddelbar helserisiko" å ta kosttilskuddet.

I den siste tida har flere EU-land rappportert om funn av etylenoksyd i mat og kosttilskudd. I Sverige arbeider Livsmedelsverket nå med å spore opp varer som kan inneholde stoffet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.