Nyhetsstudio

Line Brustad

Fintelling gir personendringer i det nye Stortinget:

Tre kvinner kan bli erstattet av tre menn i kampen om utjevningsmandatene etter at fintellingen av de siste stemmene ved stortingsvalget pågikk tirsdag kveld.

Den siste opptellingen av stemmer tirsdag kveld førte til endringer i hvordan utjevningsmandatene fordeles blant partiene på Stortinget. Mens tre kvinner lå inne i fordelingen av utjevningsmandater, fører endringene isteden til at tre menn ligger an til å få de tre utjevningsmandatene.

Rokeringen skjer etter at fintellingen av stemmer fører SVs Mona Fagerås (SV) opp til å innta distriktsmandatet i Nordland, som tidligere hadde tilhørt Høyres Marianne Kvensjø. Fagerås lå inne på Nordlands utjevningsmandat, men forlot denne plassen da SV fikk flere stemmer.

Endringen i Nordland fører til at Høyre likevel skal ha et utjevningsmandat, noe partiet da får med Hårek Elvenes i Akershus. Tidligere tirsdag ble det meldt at Høyres forsvarspolitiske talsmann mistet plassen etter to perioder på Stortinget, men tirsdag kveld ser det altså ut til at Elvenes kan se fram mot fire nye år som folkevalgt.

At Høyre får utjevningsmandatet i Akershus fører imidlertid til at Solveig Schytz fra Venstre mister plassen der.

Venstre skal likevel ha et utjevningsmandat, noe som fører til at André Skjelstad fra Nord-Trøndelag kommer inn, men på bekostning av Rødts Hanne Lise Fahsing. Rødt får likevel et annet utjevningsmandat og ettersom det i Nordland ikke er besatt, går det Geir-Asbjørn Jørgensen.

- Jeg skulle gjerne hatt et minutt til å samle meg, men hvis det er riktig, så er det en fantastisk seier for oss i Rødt og oss i Nordland. Jeg må bare si at jeg er totalt målløs, sier Jørgensen til NRK.

Det er opptellingen av forhåndsstemmer som pågikk tirsdag kveld. Valgdirektoratet opplyser til NRK at det er stemmer avgitt i andre kommuner som hadde frist til klokka 17 tirsdag.

(NTB)

Mona Fagerås rykket opp til en av de faste stortingsplassene fra Nordland tirsdag kveld. Det førte til endringer i hvordan utjevningsmandatene ble fordelt flere steder i landet. Foto: Vidar Ruud / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Russland ber USA gjenopplive atomavtalen:

USA må gjøre mer for å få gjenopplivet atomavtalen med Iran, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

- Det er åpenbart at de bør være mer aktive i å få løst problemene rundt avtalen, sa Lavrov på en pressekonferanse i FN-hovedkvarteret i New York lørdag.

Daværende president Donald Trump trakk USA ut av avtalen i 2018. President Joe Biden har varslet at USA er klar til å slutte seg til avtalen igjen. Men forhandlingene har gått trådt, og i juni stoppet de helt opp.

Lavrov sier han håper samtalene mellom Iran, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland kan starte i Wien så fort som mulig og at USA også kommer på banen.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA konkluderte tidligere denne måneden med at Iran har øker sine lagre av høyanriket uran kraftig etter at atomavtalen ble lagt på is.

(NTB)

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov Foto: AP / NTB

Drapet i Åros: - Siktede svekket etter hendelsen:

Politiet pågrep lørdag mannen som er siktet for drapet i Åros i Asker fredag. Han har lørdag ettermiddag og kveld vært i avhør.

Advokat Johnny Veum er oppnevnt som forsvarer for siktede. Han opplyser til Dagbladet at avhøret fortsetter i morgen.

- Min klient er svekket etter hendelsen, men han har gitt en kort forklaring i dag. Avhøret fortsetter i morgen. Han har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet ennå, sier han til Dagbladet.

Mannen ble pågrepet i Oslo cirka klokken 15.

- Dette er en mann i 40-åra med litauisk statsborgerskap, meldte politiet lørdag.

Det var fredag ettermiddag at en person ble knivstukket i Åros sentrum i Asker. Vedkommende døde seinere av skadene. Foranledningen skal ha vært en slåsskamp mellom avdøde og gjerningsmannen.

Politiet mener det er en relasjon mellom de to mennene.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Nyhetsstudio - Politiet har pågrepet siktede for drap i Åros

Nyhetsstudio - Politiet har pågrepet siktede for drap i Åros

dagbladet

Gjenåpning: - Folk er sykt glade:

Det rapporteres om lange køer utenfor utestedet Justisen i Oslo sentrum lørdag kveld.

Ida Bergersen (29) er en av de som sto i køen. Hun var overrasket over synet som møtte henne.

- Jeg trodde ikke det skulle være så lang kø, så tidlig, sier hun til Dagbladet, og forteller at køen rekker mange meter bort i gata.

Bergersen sto ca. 30 minutter i kø, før de endelig slapp inn.

- Det er veldig god stemning her. Folk er sykt glade. Mange er forventningsfulle og man kan se overtenningen i øynene deres, forteller hun.

Også flere andre steder i landet rapporteres det om yrende folkeliv i gatene.

Politiet i Sør-Vest har på Twitter lagt ut et bilde fra Stavanger, hvor de melder om god stemning i forbindelse med gjenåpningsfesten.

Møre og Romsdal: Funn av motorsykkel i sjøen:

Politiet i Møre og Romsdal skriver på Twitter at nødetatene er på stedet etter observasjon av en motorsykkel som ligger på bunnen utenfor en kai.

- Det kommer olje opp fra motorsykkelen. Ukjent per nå om det er personer involvert i hendelsen, skriver de.

Nødetatene er på stedet.

- Vi har personer som sjekker strandsoner og området rundt, samt dykkere som tar seg ned til kjøretøyet, sier operasjonsleder i Møre og Romsdal, John Brattland.

Frigir navn etter drap i Åsane:

Det var Sunniva Borgen (23) som ble drept i Åsane i Bergen for to uker siden. Det kommer fram gjennom en minneside, opprettet av familien.

Nå hedrer familien henne med et fond.

Kvinnen ble bekreftet omkommet 17. september, fem dager etter å ha blitt utsatt for en alvorlig voldshendelse.

En mann i 20-åra ble pågrepet utenfor en leilighet kort tid etter at kvinnen ble funnet skadd. Mannen er siktet for drap.

Foto: Privat
- En bunnløs sorg

- En bunnløs sorg

dagbladet

Raymond Johansen: - Dette blir heftig:

Etter 562 dager med inngripende coronatiltak i hovedstaden, kunne oslofolk omsider droppe enmetersregelen og andre tiltak klokka 16. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forteller til Dagbladet at han skal feire gjenåpningen i et bryllup lørdag kveld.

- Det skal bli gøy, men jeg har sett bilder fra byen. Det begynner å ta av, og jeg tror det blir en uforglemmelig kveld og natt i Oslo, sier Johansen.

- Hva tenkte du da du så de første bildene fra byen?

- Dette kommer til å bli heftig, tenkte jeg, for å være ærlig, sier han.

Johansen har tidligere oppfordret til full fest, og håper innbyggerne benytter seg av både kultur- og uteliv denne helga.

- Feiring er jeg helt sikker på at det blir. Det gleder jeg meg til å se etter klokka 16 i morgen, sa byrådslederen til Dagbladet fredag.

I Stavanger markeres gjenåpningen med både taler og fyrverkeri i sentrum, har ordfører Kari Nessa Nordtun fortalt. Også i Trondheim arrangeres det åpningsfest, hvor blant andre Åge Aleksandersen vil holde gratiskonsert i Midtbyen, skriver Adressa.

Norge har åpnet!

Norge har åpnet!

dagbladet

Gjenåpning: - Som 17. mai:

På Scotsman i Oslo sentrum har gjenåpningsglade nordmenn allerede inntatt uteserveringen - en knapp time etter at de aller fleste tiltakene ble lempet på klokka 16 lørdag ettermiddag.

Dagbladet møter Simon og Nina Thorbjørnsen på Scotsman, som betegner det som «en gledens dag».

- Det var som 17. mai. Det tjåka fullt - akkurat som 17. mai. Det var helt unikt å oppleve, sier Nina.

I Oslo har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordret til full fest, og håper innbyggerne benytter seg av både kultur- og uteliv denne helga.

- Feiring er jeg helt sikker på at det blir. Det gleder jeg meg til å se etter klokka 16 i morgen, sa Johansen til Dagbladet fredag.

I Stavanger markeres gjenåpningen med både taler og fyrverkeri i sentrum, har ordfører Kari Nessa Nordtun fortalt. Også i Trondheim arrangeres det åpningsfest, hvor blant andre Åge Aleksandersen vil holde gratiskonsert i Midtbyen, skriver Adressa.

Norge har åpnet!

Norge har åpnet!

dagbladet

Politiet har pågrepet siktede for drap i Åros:

Politiet har pågrepet mannen som er siktet for drap i Åros i Asker, skriver politiet i en pressemelding. Mannen ble pågrepet i Oslo cirka klokken 15, og er kjørt til sentralarresten.

- Dette er en mann i 40-åra med litauisk statsborgerskap, melder politiet.

Siktede skal etter planen avhøres i løpet av kvelden. Advokat Johnny Veum er oppnevnt som forsvarer for siktede. Han opplyser til Dagbladet at han er på vei til avhør og har så langt ingen informasjon.

Avdøde er ennå ikke sikkert identifisert, opplyser politiet.

Det var fredag ettermiddag at en person ble knivstukket i Åros sentrum i Asker. Vedkommende døde seinere av skadene. Foranledningen skal ha vært en slåsskamp mellom avdøde og gjerningsmannen.

Politiet mener det er en relasjon mellom de to mennene.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- Hørte høye skrik

- Hørte høye skrik

dagbladet

Karmøy: Tre biler krasjet - kun matrielle skader :

Det har vært et trafikkuhell på Sævelandsvik på Karmøy.

- Det er meldt om at det er tre biler som har kræsja. Det er trafikale utfordringer på stedet. Bilene hindrer trafikken. Det var en ambulanse tilfeldig på stedet, som tok en helsesjekk. Det er ingen skadde og kun materielle skader, sier Jøran Solheim, operasjonsleder i politiet Sør-vest.

Nå skriver de skademeldinger, så kommer det muligens til å taue bort noen av bilene, forteller operasjonsleder.

- I natt sover jeg ikke:

Etter over ett og et halvt år med inngripende coronatiltak, kunne nordmenn omsider droppe enmetersregelen og andre tiltak klokka 16 lørdag ettermiddag. Det ble feiret med gruppeklem på The Hub, et av Petter Stordalens hoteller på Jernbanetorget i Oslo.

- Det er mye fullere her nå enn på åpningen av hotellet. Jeg har aldri sett så mange mennesker. De som sjekker inn på hotellet må gå bakveien, fordi de kommer ikke inn til resepsjonen, sier Stordalen til Dagbladet - bare minutter etter klokka 16.

- Nå blir det fest hele natta?

- I natt sover jeg ikke. Jeg kaster ikke bort den ene lørdagen etter å ikke ha fått lov til å klemme, feste, danse i 562 dager.

Hotellkongen startet nedtellingen og sprettet konfettien allerede klokka 15.58. Han forteller til Dagladet at han i kveld skal ut med gode venner og «drikke, le og prate om at vi endelig er tilbake».

I Oslo har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordret til full fest, og håper innbyggerne benytter seg av både kultur- og uteliv denne helga.

- Feiring er jeg helt sikker på at det blir. Det gleder jeg meg til å se etter klokka 16 i morgen, sa Johansen til Dagbladet fredag.

I Stavanger markeres gjenåpningen med både taler og fyrverkeri i sentrum, har ordfører Kari Nessa Nordtun fortalt. Også i Trondheim arrangeres det åpningsfest, hvor blant andre Åge Aleksandersen vil holde gratiskonsert i Midtbyen, skriver Adressa.

Norge har åpnet!

Norge har åpnet!

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.