Nyhetsstudio

Ap: Giske har brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering:

Trond Giske har i dag fått brev fra Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.

De har ikke vurdert likestillingsloven i forbindelse med varslingssakene mot Giske.

I en pressemelding skriver imidlertid partiet at:

Arbeiderpartiet har ferdigstilt behandlingen av varsler om seksuell trakassering fra Giske og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

Trond Giske har lagt ut brevet på sin egen Facebook-side.

I brevet står det blant annet:

"I ditt brev understreker du ditt syn om at «ingen av sakene innebærer noen form for trakassering.» Samtidig tar du «ansvar der jeg ikke har vært bevisst nok på min rolle og maktposisjon i enkelte sosiale og private sammenhenger». Vi tar ditt synspunkt til etterretning".

"Partiet har i sin behandling av sakene ikke gitt noen gradering av alvorlighetsgraden, og har heller ikke sett det som sin oppgave å vurdere om det foreligger brudd på likestillingslovens bestemmelser om seksuell trakassering. Partiet har derfor ikke trukket en slik konklusjon".


"Vi ønsker å bidra til at du kan utøve dine verv og finne din plass i partiets arbeid på en god måte, i og utenfor stortingsgruppa, og ser fram til godt samarbeid om dette. Det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet"

Studioet fortsetter under annonsen

Besetning på kystvaktskip coronatestes:

Deler av besetningen på kystvaktskipet Andenes testes for corona onsdag formiddag. Skipet vil ikke legge til kai i Tromsø.

- Vi har egen lege om bord som skal gjennomføre alt av testing nå på formiddagen, så sender vi prøvene til egen lab for analyse. Vi forventer svar på prøvene i løpet av kvelden i dag, sier pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til iTromsø.

Kystvaktskipet satte mandag kursen mot Tromsø etter at ti av besetningsmedlemmene om bord hadde utviklet luftveissymptomer. Kommunikasjonssjef Pål Jakobsen i Tromsø kommune opplyser at de har levert testutstyr, men at personell fra kommunen ikke går om bord i skipet eller bidrar på andre måter.

Dersom testene er negative, vil kystvaktskipet returnere til fiskevernsonen utenfor Svalbard. Tester noen positivt, vil Andenes gå til militær havn for videre isolasjon og karantenehåndtering.

(NTB)

Kystvaktskipet Andenes er utenfor Tromsø for å gjennomføre koronatesting av ti personer i besetningen. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Smitten på New Zealand - mistenker importvarer:

Øystaten New Zealand gikk 102 dager uten et eneste tilfelle av innenlandssmitte. Så ble et lokalt smitteutbrudd registrert i storbyen Auckland.

Nå forsøker landets helsemyndigheter febrilsk å finne årsaken bak smitten, men foreløpig framstår ikke smittekilden som åpenbar.

De fire personene som er smittet, er en familie, men de har ikke vært i utlandet. Det gjør jobben for smittesporerne vanskeligere.

- Vi arbeider hardt for å legge bitene i puslespillet sammen for å danne oss et bilde av hvordan familien er blitt smittet, sier Ashley Bloomfield, generaldirektør i New Zealands svar på norske Folkehelseinstituttet.

En uttalt teori er at coronaviruset er kommet til landet på importerte varer. En mann i familien arbeider nemlig for et fraktfirma.

Helsemyndighetene undersøker nå overflatene i et kjølerom tilknyttet firmaet.

- Vi vet at viruset kan overleve lenge i nedkjølte miljøer, sier Bloomfield.

Smitteutbruddet har funnet sted i Auckland. Foto: NTB Scanpix

Ny dødsrekord i Australia:

Tirsdag markerte Australias dødeligste dag så langt i pandemien, med 21 dødsfall i løpet av 24 timer, skriver ABC News. Landet har de siste ukene hatt en bratt smittekurve og dødstallene øker stadig.

Det er særlig delstaten Victoria, der blant annet storbyen Melbourne ligger, som er hardt rammet, og alle de 21 nye dødsfallene ble registrert der. 16 av dem har funnet sted på sykehjem.

Delstaten hadde også 410 nye smittetilfeller.

Melbourne har slitt med å få utbruddet under kontroll og har vært underlagt strenge restriksjoner i flere uker. Nedstengningen ble nylig forlenget. Ifølge delstatsminister Daniel Andrews ser det nå noe lysere ut.

- Hvis man ser på gjennomsnittet for de siste sju dagene, så ser vi at kurven går nedover.

Han er imidlertid klar på at det ikke er noen garanti for at dette vil fortsette.

- Det er ikke presist eller absolutt, fordi dette avhenger av flere hundre millioner valg og beslutninger som hver og en av oss tar hver eneste dag. Du kan ikke få mer variable forhold enn det, understreket Andrews.


Foto: Sandra Sanders / Reuters / NTB scanpix

Bolsonaro kaller brannene løgn:

Brasils president Jair Bolsonaro nekter for at det brenner i Amazonas til tross for at hans egen regjering har data som viser at det motsatte.

– Denne påstanden om at Amazonas brenner opp er en løgn, og vi må bekjempe den med fakta, sa Bolsonaro tirsdag, ifølge Reuters.

Den høyrepopulistiske president kom med lignende uttalelser i fjor. Det førte til internasjonal kritikk blant annet fra Frankrikes Emmanuel Macron og andre verdensledere.

Kommentaren fra presidenten kommer samtidig som øyevitner i avsidesliggende deler av Amazonas beskriver at store området er teppelagt av røyk om dagen og at himmelen gløder om natten.

Brannene i Amazonas var i august i fjor de verste på ni år, og august i år ser ut til å bli verre, skriver Reuters. Mer enn 10.000 branner ble registrert de første ti dagene denne måneden. Det er 17 prosent mer enn på samme tid i fjor, viser tall fra Brasils nasjonale romforskningsinstitutt Inpe.

I en tale til andre søramerikanske ledere tirsdag oppfordret Bolsonaro dem til å fly over Amazon.

– De vil ikke se en eneste flamme, og heller ikke en brøkdel av en hektar avskoging, sa Bolsonaro.

Eksperter peker på at brannene ikke er naturlige i regnskogen, men blir påtent for å rydde plass til beitemark.

(NTB)

Nyhetsstudio - Bolsonaros kone smittet

Nyhetsstudio - Bolsonaros kone smittet

dagbladet

Fortsatte festen etter politibesøk:

Politiet i Tromsø avsluttet tirsdag kveld en fest i en studentbolig, men måtte rykke ut på nytt da festen ikke stoppet.

– Hvis vi må tilbake en gang til så blir de anmeldt, sier operasjonsleder Jørgen Ahlquist i Troms politidistrikt til NTB.

Det var vektere som meldte fra til politiet at festen i studentboligen ved Universitetet i Tromsø ikke stanset selv etter at politiet hadde vært på besøk.

– Da vi kom første gang trakk studentene inn på rommene, men så ringte vekteren tilbake og meldte at de hadde startet opp igjen. Da måtte vi si at hvis vi må komme tilbake en gang til så blir de anmeldt, sier Ahlquist.

(NTB)

67 nye smittede:

Det er registrert 67 nye tilfeller av coronasmitte i Norge ved midnatt natt til onsdag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Økningen er noe større enn den har vært de siste dagene. Tirsdag økte smittetallet med 49 nye tilfeller og mandag med 39 nye tilfeller. Tallene er hentet fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt har 9.751 nordmenn testet positivt for coronaviruset. Om lag 95 prosent er friskmeldte, ifølge FHI.

Til sammen 15 personer var mandag innlagt på sykehus med påvist coronavirus. Det er én færre enn tirsdag, viser tall fra Helsedirektoratet. Av de 15 som er innlagt, ligger 2 pasienter i respirator. Tallene oppdateres ikke i helgen.

FHI har registrert 256 coronarelaterte dødsfall her i landet.

(NTB)

Avlyser resten av fadderuka:

Studentorganisasjonen ved BI, BISO, avlyser resten av fadderuka for sine studenter i Oslo som følge av kritikken for brudd på smittevernreglene.

– Etter å ha sett utviklingen, ser vi det ikke som forsvarlig å fortsette, og har dessverre besluttet å avlyse de resterende aktivitetene våre, sier leder av BISO Oslo, Bendik Mansika ifølge VG.

Pressemeldingen om å avslutte fadderuka, kjent som Fadderullan, ble sendt ut like før klokken 1 natt til onsdag, samtidig som Oslo-politiet avsluttet store fester i flere parker.

(NTB)

Ni av ti puber bryter reglene:

Puber og barer i England ignorerer coronaretningslinjene, melder Sky News.

TV-kanalen har sendt reportere undercover som kunder til en rekke utesteder i området rundt storbyen Manchester - et område som opplever en økning i antallet coronatilfeller.

Resultatet var nedslående. Ni av ti steder de besøkte fulgte ikke myndighetenes regningslinjer om å registrere gjestenes kontaktinformasjon.

To av stedene ignorerte kravene om sosial distansering.

Lokale myndigheter varsler nå oppvask.

Nye restriksjoner i dette området innebærer blant annet at gjester på puber, barer, kafeer og restauranter bare skal oppholde seg der sammen med andre i sin egen husholdning.

Utesteder er ikke lovpålagt å registrere kontaktinformasjon til alle gjestene sine, men det er anbefalt at de gjør det og tar vare på informasjonen i 21 dager for at myndighetene skal kunne drive smittesporing.

Hardt skadd i trafikkulykke i Rakkestad:

En person er skadd etter en trafikkulykke nord for Rakkestad natt til onsdag. En person som løp fra stedet, er funnet av politiet.

Politiet i Øst melder på Twitter at det kun er én bil som var involvert i ulykken, og at det skal ha vært tre personer i den. Det ble først meldt at en person var hardt skadd, men politiet opplyser senere natt til onsdag at skadeomfanget er mindre enn først antatt.

En person pådro seg lettere skader, mens en tredje stakk fra stedet og ble senere funnet av politiet og skal nå sjekkes av helsevesen for smerter i rygg og nakke.

De første meldingene gikk ut på at bilen sto i brann i grøfta, og en brannbetjent kom raskt til stedet. Han kunne konstatere at det iallfall var mye røyk i bilen.

– Vi har ingen indikasjoner på at et annet kjøretøy har vært involvert i ulykken, sier Hatlen.

(NTB)

- God dag for landet vårt:

Tidligere president Barack Obama sier Joe Biden har truffet spikeren på hodet med valget av Kamala Harris som visepresidentkandidat i høstens valg.

Harris blir den første svarte kvinne noensinne til å bekle den posten.

– Jeg har kjent senator Kamala Harris lenge. Hun er mer enn forberedt til jobben. Hun har brukt karrieren sin til å forsvare grunnloven vår og kjempe for folks rettigheter, skriver Obama i en uttalelse på Twitter.

Tirsdag ble det klart at Biden velger Harris til sin visepresidentkandidat i høstens presidentvalg. Harris ble raskt en av favorittene til å bli Bidens makker etter at hennes egen valgkamp endte. Hun er senator og kommer fra California.

Obama skriver videre at Biden nå har en ideell partner til å hjelpe ham i å takle de utfordringene som USA står overfor akkurat nå og i årene som kommer.

– Dette er en god dag for landet vår. Nå, la oss vinne dette, oppfordrer den tidligere presidenten.

(NTB)

Kamala Harris blir Bidens visepresidentkandidat

Kamala Harris blir Bidens visepresidentkandidat

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.