Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Redningsaksjon i Nesna:

To unge jenter skal ha gått seg fast på et fjell i nærheten av Nesna i Nordland. Det skriver politiet på Twitter.

- De har med seg to hunder og er kalde, skriver politiet.

En luftambulanse er nå på vei for å hente dem ned fra fjellet.

Studioet fortsetter under annonsen

Slovenia blir mørkerødt:

Fredag kom regjeringen med endringer i innreisereglene. Slovenia blir endret fra oransje til mørkerød, som betyr at det derfor er krav til karantenehotell når man retunerer til Norge.

Ytterligere endringer i innreiserestriksjonene som er innført, er karantenekrav for Færøyene, som går fra grønn til oransje, og de to regionene, Mellersta Österbottens SVD og Lapplands SVD i Finland.

En annen endring som også er innført, er at Australia ikke lenger kategorisert som et lilla land.

Tiltaksnivået i alle andre land, øygrupper og regioner forblir det samme som før.

Alle endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 20. september.

Dersom man er fullvaksinert, eller har gjennomgått coronasykdom de siste seks månedene, er du unntatt fra flere av reisereglene.

Foto: NTB

Nye vitneavhør:

Politiet opplyser at de har gjennomført nye vitneavhør i Birgitte Tengs-saken.

- Vi har avhørt flere vitner denne uka, og flere vitneavhør er planlagt, forteller Fredrik Martin Soma, politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt, til Dagbladet.

Soma vil ikke tallfeste hvor mange vitner det er snakk om.

Det er også klart at den siktede mannen i 50-åra selv på et tidspunkt skal inn til nye avhør. Soma har tidligere tidfestet dette til «innen denne fengslingsperioden», som utløper 1. oktober.

- Har behovet for nye avhør av siktede vokst etter hvert som etterforskningen har skredet fram?

- Det har vært relativt klart hele tida at det ville bli behov for nye avhør, det har ikke kommet de siste dagene, sier politiadvokaten - som ikke vil tidfeste nøyaktig når de nye avhørene vil foregå.

I utgangspunktet sitter den siktede mannen varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud, og dessuten full isolasjon i to uker. I dag har politiet besluttet ikke å begjære forlengelse av isolasjonen.

- Det følger av en konkret vurdering av behovet, som vi kommer til ikke er sterkt. Vi anser det som tilstrekkelig med brev-, besøks- og medieforbud, som han fremdeles er underlagt, sier Soma.

Den siktede nekter straffskyld, og anket fengslingskjennelsen fra Sør-Rogaland tingrett. Gulating lagmannsrett forkastet onsdag anken.

- Vi har ikke fått beskjed om at siktede ønsker å anke videre, sier politiadvokaten.

Den siktedes forsvarere signaliserte onsdag at de neppe vil anke videre til Høyesterett, ettersom det bare kan ankes over saksbehandlingen.

Soma opplyser avslutningsvis at undersøkelsene av elektroniske beslag ennå ikke er sluttført, og at tipsstrømmen nå går tregere enn tidligere i etterforskningen.

- Det var 62 tips for noen dager siden. Et fåtall nye har kommet til siden da, opplyser politiadvokaten.

Nakstad: - Kanskje på vei ut av fjerde bølge:

- Denne uka er det nøyaktig ett år og seks måneder siden landet stengte ned i den første smittebølgen. Nå er vi kanskje på vei ut av den fjerde smittebølgen som har gjort mange syke, ikke minst skolebarn og ungdommer, men som kommunehelsetjenesten og sykehusene har håndtert godt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på pressekonferansen fredag ettermiddag.

Han legger til at antallet sykehusinnleggelser er cirka én femtedel av det vi hadde i fjor.

- Vi har åpenbart hatt effekt av vaksinene på den utviklingen. Det er fortsatt sånn at flertallet av nyinnlagte pasienter er uvaksinerte, og det bekymrer oss litt at det fortsatt er sånn, sier han.

Han sier at dersom smittenedgangen fortsetter slik det ser ut, vil innleggelsene også avta, sier han.

Foto: Ali Zare / NTB

107 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus – ti flere enn dagen før:

Fredag var 107 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på ti pasienter fra dagen før.

19 av pasientene får respiratorbehandling, og 33 ligger på intensivavdeling.

Det er én færre på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

85 av coronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, elleve er innlagt i Helse Midt-Norge, åtte er innlagt i Helse vest, og tre er innlagt i Helse nord.

28 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse Midt-Norge, én er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse vest.

Siden februar i fjor har 180.432 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Slik skal Norge gjenåpnes:

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og avdelingsdirektør Line Vold i FHI deltar på pressekonferanse fredag klokken 13.

- Smittetallene kryper nedover, og vaksinetallene kryper raskt oppover, innleder Høie. Han legger til at vi nærmer oss tidspunktet for en normal hverdag med økt beredskap.

Helseministeren sier at det fortsatt kommer til å være smitte, sykdom, innleggelser og dødsfall i samfunnet - slik det var før pandemien.

- Fagfolkene tror at årets influensasesong blir tøffere enn vanlig, sier han, og anmoder til å ta influensavaksinen.

- Når vi går over til en normal hverdag, må statlige og kommunale myndigheter opprettholde dagens beredskapsnivå i første omgang ut året. De må være forberedt på at dette nivået må forlenges over vinteren 2022, sier han.

Statlige og kommunale myndigheter må overvåke sykdomsbyrden i samfunnet, og følge med på smitte, sykdom og sykehusinnleggelser som følge av corona, influensa og andre luftveisinfeksjoner.

Et nedjustert testregime blir innført 27. september.

- Vi gjør dette etter en dialog med kommunene, sier han. Nedjustert TISK innebærer at færre må i karantene og at kommunene i mindre grad vil drive smittesporing.

Høie oppfordrer kommunene til å gjøre ferdig coronavaksinering innen uke 40

Se pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Foto: Ali Zare / NTB

Vaksinerer 6-åringer:

Kambodsja har begynt å vaksinere barn fra seks år og oppover slik at landet kan gjenåpne skolene, som har vært stengt i månedsvis.

Statsminister Hun Sen innledet vaksinasjonskampanjen fredag.

– For å beskytte barns helse og deres liv er det vår plikt at disse barna og lærerne deres er beskyttet mot covid-19 fordi vi ønsker å være sikre på at de vender tilbake til skolen, uttalte Hun Sen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kambodsja har allerede begynt å vaksinere barn som er over elleve år, og Hun Sen sier han ønsker å undersøke om også barn mellom tre og fem år kan vaksineres.

Det er ennå ikke satt en dato for når skolene skal åpne igjen.

Nesten 72 prosent av Kambodsjas 17 millioner innbyggere har fått minst én vaksinedose siden februar. Landet bruker for det meste de to kinesiskproduserte koronavaksinene.

(NTB).

BARNEVAKSINE: En ung gutt blir vaksinert fredag utenfor Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Foto: Heng Sinith / AP/NTB.

Fotgjenger døde etter påkjørsel i Trondheim:

Politiet i Trøndelag rykket fredag formiddag ut til Trondheim, etter melding om en trafikkulykke. Et kjøretøy og en gående er involvert.

Én fotgjenger er erklært død på stedet. Pårørende er varslet, melder politiet på Twitter.

Operasjonsleder Kirsten Bergstrøm forteller at de er på stedet og jobber med å finne ut av hendelsesforløpet.

- Det er to personer involvert. Én fotgjenger og en bilfører. Bilføreren blir ivaretatt av helsepersonell og er ikke alvorlig skadd, sier Bergstrøm til Dagbladet.

Ifølge Adressa skal det være snakk om en lastebil.

Erna taler til Høyres sentralstyremøte:

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) møter pressen ved Høyres sentralstyremøte fredag ettermiddag.

Partilederen takker for åtte bra år som statsminister, og er stolt av valgkampen.

- At én av fem velgere stemmer på oss, det er jeg stolt av.

Solberg forteller likevel at hun ikke er helt fornøyd med resultatet, men nå gjør hun seg klar til kommunevalget om to år.

- Vi skal farge flere kommuner blå.

Tidligere denne måneden kunne Aftenposten avsløre at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad fra 2009 og fram til i fjor var folkeregistrert hos foreldrene i Evje og fikk gratis pendlerbolig fra Stortinget. I perioden leide han ut en tomannsbolig familien eier på Lillestrøm.

Erna Solberg mener det er uheldig at Ropstad ikke har rettet i opplysninger han først hadde oppgitt.

- Jeg opplever han som oppriktig lei seg for det som har skjedd.

Solberg forteller at det er skattemyndighetene som må vurdere denne skattesaken.

- Det er alltid skattyter sitt ansvar å sørge for at de har gjort dette riktig, men nå må han rydde opp og det er det viktigste.

Rekordomsetning i corona-året:

Tross nesten tre stengte måneder på grunn av corona-situasjonen: Langedrag Naturpark satte omsetningsrekord i fjor med stor margin.

Omsetningen ble 37 millioner kroner mot 27,7 millioner i 2019, melder Laagendalsposten.

Det var stor overvekt av norske turister i corona-året 2020.

- Det har vært godt besøk i i år også. Resultatet blir mindre enn for 2020, men likevel positivt, sier daglig leder Tuva Thorson.

REKORDÅR: Langedrag Naturpark satte omsetningsrekord i fjor. Her Tuva Thorson med to gauper. Foto: Erik Johansen, NTB.

Unnskylder - trekker seg ikke:

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen i dag etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging.

Ropstad betalte ikke fordelsbeskatning mens han fikk gratis pendlerbolig. Det burde han ha gjort.

- I 2020 avtalte jeg med mine foreldre at jeg skulle dekke utgifter hjemme for å slippe fordelsbeskatning. Det var en feil av meg, og det burde jeg ikke ha gjort, sier Ropstad.

Han kommer ikke til å trekke seg som barne- og familieminister eller som KrF-leder.

- Man kan aldri kreve tillit, men jeg har et sterkt ønske om å fortsette, sier Ropstad.

- Jeg håper jeg kan fortsette i regjering, legger han til.

I 2020 burde Ropstad betalt 175 000 kroner i skatt, dette slapp Ropstad fordi han oppga at han utgifter ved å bo på gutterommet hjemme hos mor og far i Evje.

- Jeg er i dialog med Skatteetaten for å gjøre opp for meg, sier Ropstad.

Flere eksperter har denne formiddagen reagert på saken.

- Min umiddelbare kommentar er at Ropstad beveger seg i en gråsone. Etter hvert som saken utvikler seg, blir den mørkere og mørkere.

Dette sier Guttorm Schjelderup, skatteekspert og professor i samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi ved Norges Handelshøgskole, til Dagbladet, etter å ha fått referert Aftenpostens avsløring rundt KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstads statsrådbolig.

Fra før har avisa avslørt at KrF-ministeren har vært folkeregistrert hos foreldrene i Setesdal og dermed fått gratis pendlerbolig mens han var stortingsrepresentant.

I den nye artikkelen innrømmer Ropstad at han aktivt tok grep for å slippe å betale skatt på statsrådboligen:

I 2019 oppga han til Statsministerens kontor (SMK) at han ikke hadde utgifter på hjemmeadressen, dvs. hos foreldrene - og måtte skatte av fordelen ved gratis statsrådbolig i Oslo. For 2020 oppga han derimot at han nå hadde utgifter hos foreldrene - en slags husleie der han skulle betale faste utgifter som strøm, forsikring, etc. Dermed sparte han 175 000 kroner i skatt.

- Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderingen, sier Ropstad i en kommentar til Aftenposten.

- Blir mørkere og mørkere

- Blir mørkere og mørkere

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.