Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Væpnet politiaksjon i Fredrikstad:

Det pågår en større politiaksjon i Fredrikstad etter at en mann skal ha vist fram en øks og stjålet flere gjenstander, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

Flere patruljer er på stedet. De er bevæpnet, skriver politiet.

Politiet har kontroll på en person.

- Patruljene jobber aktivt med å innhente alle opplysninger på stedet, skriver politiet.

Studioet fortsetter under annonsen

Åpner Nav i Bergen - dobler antall vektere:

Fire av fem Nav-kontor i Bergen gjenåpnes tordag, etter å ha vært stengt siden angrepet ved Nav Årstad mandag, der en kvinne i 50-åra ble drept.

Det melder Bergens Tidende.

- Alle Nav-kontor i Bergen dobler antall vektere som er til stede på kontoret. I tillegg vil det være to ansatte i alle samtaler, hvorav en av dem er leder, sier Anne Kverneland Bogsnes, direktør i Nav Vestland, til avisa.

Nav Årstad er fremdeles stengt ut uka, av hensyn til politiets etterforskning.


Tegnell: - Uunngåelig at eldre smittes:

Om under en uke gjenåpner Sverige.

Samtidig registreres nå det høyeste antallet coronasmittede på sykehjem siden april.

Forrige uke er det meldt om 15 coronarelaterte dødsfall på svenske sykehjem. Dette utgjør 65 prosent av dødsfallene, ifølge Aftonbladet.

- Det er ikke så rart. Dette er ei gruppe som er veldig utsatte ved denne typen sykdom, og det er ei gruppe der dødsfall er ganske vanlig, sier statsepidemiolog Anders Tegnell til avisa.

På spørsmål om hvorfor man ikke lykkes bedre med å beskytte de eldre fra smitte når det finnes vaksiner, hygienerutiner og smittevernutstyr, svarer Tegnell:

- Å tro at man kan holde smitten helt borte fra de sårbare - det kommer ikke til å gå. De trenger å møte personer for å få omsorg. Da er det uunngåelig at det oppstår smitte fra tid til annen.

Foto: TT / NTB

- Vendepunkt for menneskeheten:

Storbritannias statsminister Boris Johnson uttalte under sin FN-tale onsdag at klimatoppmøtet i Glasgow er et viktig vendepunkt for menneskeheten.

Med sin sedvanlige fargerike stil oppfordret Johnson til at man slutter å se på planeten som et leketøy som ikke kan ødelegges, og kalte toppmøtet i november en siste sjanse for menneskeheten.

- Vi kan gjøre denne vakre planeten praktisk talt ubeboelig – ikke bare for oss selv, men for mange arter, sa Johnson til FNs hovedforsamling.

- Derfor er toppmøtet COP26 i Glasgow et vendepunkt for menneskeheten, sier statsministeren.

Johnson stilte seg bak et mål om at industrilandene skal avskaffe kullkraft innen 2030, og resten av verden følge opp et knapt tiår senere.

Statsministeren pekte også på Storbritannias evne til å kutte klimagassutslipp og samtidig sørge for økonomisk vekst.

- Vi har ingenting å frykte og alt å tjene på den grønne industrielle revolusjonen, sa Johnson.

(NTB)

Moderna-sjefen tror pandemien er over om et år:

Med økt vaksineproduksjon og forsyninger til hele verden, kan coronapandemien være over om et år, mener administrerende direktør Stephane Bancel i Moderna.

Uttalelsen kommer i et intervju med den sveitsiske avisa Neue Zürcher Zeitung , skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Om du ser på utvidelsen av produksjonskapasiteten i hele vaksineindustrien gjennom det siste halvåret, bør det være tilstrekkelige doser innen midten av neste år til at hele verden kan bli vaksinert. Det bør også være mulig å gi ekstra doser i tilstrekkelig omfang, sier Bancel.

Han legger til at de som ikke vaksinerer seg bør bli immune på naturlig vis, fordi Delta-varianten er så smittsom, slik at situasjonen vil ligne mer på den vi kjenner fra vanlig sesonginfluensa.

- Jeg antar dette vil skje om et års tid, sier Bancel.

(NTB)

Foto: AFP / NTB

Advarer om vindkast:

Årets første høststorm har allerede truffet Nord-Norge. Også langs sør- og vestlandskysten skal vinden være sterk de neste dagene.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på vindkast for Agder, Rogaland og Hordaland.

Nå advarer Hovedredningssentralen Sør-Norge om de kraftige vindkastene, og ber folk forberede seg.

- Det er meldt MYE vind i Sør-Norge. Hovedredningssentralen ber folk med båt sjekke og eventuelt doble fortøyninger, da vi har flere eksempler på båter som sliter seg og driver bort, skriver de på Twitter

Foto: Meteorologisk institutt

Koronavaksine obligatorisk for OL-utøvere fra USA:

Alle amerikanske utøvere som skal delta i vinterens OL i Beijing i februar, må være vaksinert, ifølge retningslinjene til landets OL-komité.

Onsdag la USAs olympiske og paralympiske komité (USOPC) fram retningslinjer for de kommende lekene. Innen 1. november skal alle utøvere og støtteapparat ha mottatt vaksinen.

Retningslinjene gjelder også for alle de kommende olympiske lekene.

– Dette vil øke vår mulighet til å skape et sikkert og produktivt miljø for Team USAs utøvere og støtteapparat, sier administrerende direktør Sarah Hirshland i USOPC.

Et lignende krav forelå ikke før sommer-OL i Tokyo. Omkring 100 av 613 amerikanske utøvere dro til Japan uten vaksine.

Likevel fins det unntak av medisinske eller religiøs art, og her vil komiteen gjøre en vurdering i hver sak, opplyses det.

Vinter-OL starter 4. februar og varer til 20. februar neste år.

(NTB)

Én omkom etter kollisjon på E6:

Én person er død og én person er alvorlig skadd etter en kollisjon der fire lastebiler var involvert på E6 ved Svinesundparken onsdag kveld.

Torsdag morgen i 6.20-tiden var alle kjøretøyene i ferd med å bli fjernet fra ulykkesstedet. Det anslås at arbeidet vil ta rundt halvannen time.

- E6 vil være stengt i begge retninger, mens oppryddingsjobben pågår, opplyser Øst politidistrikt.

Politiet meldte først om ulykken like før klokka 20 onsdag kveld.

Det dreier seg trolig om en kjedekollisjon, der lastebilene har kjørt på hverandre bakfra, sa operasjonsleder Arild Bråten i Øst politidistrikt til NTB.

Det ble først meldt at to personer var alvorlig skadd. Ved 21.15-tiden onsdag kveld bekreftet politiet at én av de to omkom. I alt fire personer var involvert i ulykken. Ifølge Bråten var de pårørende ennå ikke varslet.

- En av de andre sjåførene er fraktet til sykehus. Det er ikke kjent hvor alvorlige skader vedkommende har. De to siste sjåførene skal ikke være alvorlig skadd, opplyste politiet.

Det var også store materielle skader på kjøretøyene.

(NTB)

Alaska innfører krisetiltak:

Torsdag melder nyhetsbyrået Reuters at delstaten Alaska innfører krisetiltak i helsevesenet som følge av at en overbelastende mengde pasienter med covid-19 har blitt innlagt på sykehus.

Lokale myndigheter opplyser at det på nåværende tidspunkt er registrert 200 covid-19-innleggelser blant deres 700 000 innbyggere. I Alaska har 58 prosent av befolkningen over 12 år blitt vaksinert.

Helsedirektør i Alaska, Anne Zink, opplyser at enkelte kritisk syke pasienter har motatt behandling utenfor intensivavdelingen som følge av situasjonen.

- Behandlingstilbudet har endret seg i Alaska. Det er ikke lenger mulig å regelmessig tilby behandling med samme kvalitet som vi gjorde tidligere. Slik har det vært i flere uker, sier Zink.

Tirsdag innførte også delstaten Idaho liknende krisetiltak sin følge av kapasitetsutfordringer i helsevesenet, ifølge Reuters.

KRISETILTAK: Alaska iverksetter krisetiltak som følge av kapasitetsutfordringer i helsevesenet. Foto: Shutterstock / NTB

Låve overtent i Bjerkvik i Nordland:

En låve på Medby i Bjerkvik står torsdag morgen i full fyr. Det er ikke dyr i bygningen, opplyser politiet.

Politiet fikk melding om brannen klokken 5.13.

– Det var en forbipasserende bilist på E6 som oppdaget brannen og fikk varslet nødetatene. Låven, som ble brukt som lager, er overtent, forteller operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til NTB.

Han forteller at brannmannskapene har kontroll på stedet, og at de lar låven brenne kontrollert ned samtidig som våningshuset kjøles ned med vann slik at brannen ikke sprer seg.

Beboeren i våningshuset er evakuert mens slokkearbeidet pågår. Bjerkvik ligger 15 kilometer nord for Narvik, men hører til Narvik kommune.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.