Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Nederland: Slutt på 1,5-meteren:

Senere denne måneden opphever nederlandske myndigheter kravet om at folk må holde 1,5 meters avstand. Samtidig innføres coronapass.

1,5-metersregelen blir fjernet 25. september. Det åpner for at flere personer kan være til stede på konserter, teatre, restauranter og kafeer, og fotballkamper kan arrangeres på fullsatte stadioner igjen for første gang siden våren 2020.

Men fra samme dato blir det obligatorisk å vise fram coronapass for å slippe inn på restauranter, sportsarrangementer og kulturarrangementer. Gjester må da bevise at de er blitt vaksinert, har testet negativt eller blitt friskmeldt fra coronavirus.

– Dette er ikke dagen da alt blir slik det var før coronaviruset. Det er fortsatt for mange smittetilfeller og for mange folk som fortsatt legges inn på sykehus, sier statsminister Mark Rutte, som viser til at det er stor usikkerhet rundt hvordan høsten utvikler seg.

Mange tiltak forblir som i dag, blant annet munnbindpåbud på busser, tog og flyplasser. Nattklubber kan åpne igjen, men må stenge ved midnatt.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

- Saken blir mørkere og mørkere:

- Min umiddelbare kommentar er at Ropstad beveger seg i en gråsone. Etter hvert som saken utvikler seg, blir den mørkere og mørkere.

Dette sier Guttorm Schjelderup, skatteekspert og professor i samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi ved Norges Handelshøgskole, til Dagbladet, etter å ha fått referert Aftenpostens avsløring rundt Ropstads statsrådbolig.

Fra før har avisa avslørt at KrF-ministeren har vært folkeregistrert hos foreldrene i Setesdal og dermed fått gratis pendlerbolig mens han var stortingsrepresentant.

I den nye artikkelen innrømmer Ropstad at han aktivt tok grep for å slippe å betale skatt på statsrådboligen:

I 2019 oppga han til Statsministerens kontor (SMK) at han ikke hadde utgifter på hjemmeadressen, dvs. hos foreldrene - og måtte skatte av fordelen ved gratis statsrådbolig i Oslo. For 2020 oppga han derimot at han nå hadde utgifter hos foreldrene - en slags husleie der han skulle betale faste utgifter som strøm, forsikring, etc. Dermed sparte han 175 000 kroner i skatt.

- Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderingen, sier Ropstad i en kommentar til Aftenposten.

Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor med formuerett som spesialfelt, er ikke nådig i sin karakteristikk:

- Bevisst å oppgi uriktige opplysninger til skattemyndighetene for å slippe skatt, er skattesvik. Det er jo en ganske vanlig form for kriminalitet, som er et stort problem for velferdsstaten. Så at en politiker gjør noe slikt, tar seg veldig dårlig ut. Tenk å sitte med ansvaret for statsbudsjettet og skattereglene og så holde på slik selv.

Ropstad avviser overfor at han bevisst ga uriktige opplysninger til SMK, og sier planen var at han skulle betale foreldrene en enkeltsum etterskuddsvis i desember i fjor. Det skjedde ikke.

- [...] avtalen med mine foreldre var at jeg skulle betale når regningen kom, sier han til Aftenposten.

PROBLEMER: KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstad må nå hanskes med boligskandale nummer to på kort tid. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet

Nok en smitterekord i Tromsø:

Siste døgn er det registrert 49 nye smittetilfeller i Tromsø. Det er ny rekord i antall smittede på ett døgn.

- Situasjonen er preget av unge som smitter unge. Hovedgrep i håndteringen er testing med hjemmetester i regi av skolene. Det vil komme konkrete råd til de aktuelle gruppene i løpet av dagen i dag, skriver Tromsø kommune på sine nettsider fredag formiddag.

Kommuneoverlege Trond Brattland forteller at situasjonen er lite ønskelig.

- Vi hadde håpet på en rolig høst, og å kunne avslutte pandemien på en fin måte uten utbrudd, sier Brattland til Dagbladet.

Også torsdag ble det satt ny smitterekord i Tromsø.

Brattland forteller at de har hatt jevnlige møter med FHI under pandemien, og at det nå i stor grad handler om teststrategier i skoler.

Ifølge kommuneoverlegen skal er smitten størst blant unge fordi de er uvaksinerte.

- Dette er en smittespredning blant uvaksinerte. Det er ikke høy smitte blant de over 18, fordi de i disse aldersgruppene har fått vaksine.

Totalt 197 personer i Tromsø er nå i isolasjon på grunn av coronavirus.

(NTB / Dagbladet)

Foto: Marianne Løvland / NTB

Vil ikke forlenge isolasjon for Tengs-siktet:

Politiet ber ikke om forlenget isolasjon for mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, melder NTB.

- Politiet mener det ikke lengre er et sterkt behov for isolasjon i saken og vil ikke begjære forlengelse av isolasjonsperioden. Siktede er fremdeles underlagt brev- og besøksforbud, opplyser politiadvokat Fredrik Martin Soma i Sørvest politidistrikt fredag formiddag.

Den drapssiktede mannen i 50-åra ble varetektsfengslet i fire uker den 3. september, med brev-, besøks- og medieforbud.

Han ble også ilagt full isolasjon fram til i dag, 17. september.

Mennen i 50-åra ble 1. september pågrepet av politiet i den uløste drapssaken fra 1995. Han er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

Dagbladet skrev først at politiet ønsket å forlenge isolasjon av mannen, men dette er altså feil.

Fallulykke på Karmøy:

Sør-Vest politidistrikt melder om en fallulykke i forbindelse med arbeid på Karmøy i Rogaland.

- Personen er våken, men skadeomfanget er uvisst, skriver politiet på Twitter.

Mannen blir fraktet til sykehus i ambulanse.

Støre og Bastholm møtes:

Ap-leder Jonas Gahr Støre og MDG-leder Une Bastholm møtes fredag. Dette er det siste av møtene Ap-lederen har annonsert etter at han vant stortingsvalget mandag kveld.

Støre møtte torsdag Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Det er naturlig å ha kontakt med Rødt og MDG på jevnlig basis, sa Støre etter møtet med Moxnes.

Kl. 10 ankommer Bastholm boligen til Støre, og er klar for en tur i skogen.

Støre sa at han valgte en tur i marka, fordi dette er noe både han og Bastholm er glad i. Han hadde med seg epler som niste på turen.

Hun la til at det blir godt med et møte i friskluft.

- Det blir bra med luft rundt ørene når man skal ha nye ideer og tenke visjonært de neste fire årene, sa Bastholm.

- Jeg tenker at det er nyttig å ha gode samtaler. Vi i MDG kommer til å være en tydelig opposisjon for miljø og klima, sier Bastholm til reporter Jørgen Gilbrant.

Støres kone ordinæres til prest:

Marit Slagsvold (59), kona til Ap-leder Jonas Gahr Støre, ordineres til prest denne uken.

Ordinasjonen gjøres av biskop Kari Veiteberg under en høymesse i Oslo domkirke førstkommende søndag, melder Dagen.

Slagsvold har vært vikarprest i Uranienborg kirke siden januar i år.

- Mitt ønske er at Kirken skal være et åpent, relevant og givende sted for undring, utforskning og deltakelse i troens mysterium. Slik at vi – hver for oss og sammen – kan være tro mot og snakke sant om det vi erfarer, trenger og lengter etter, sier Slagsvold til Kirken.no.

Ektemannen Støre bekreftet i et intervju med Dagbladet i fjor at Slagsvold tok presteutdannelse ved MF vitenskapelig høyskole. I intervjuet sa han at han var stolt over kona.

- Jeg har stor sans for mennesker som tar selvstendige valg og følger egen overbevisning i livet. Marit er sosiolog og gestaltterapeut fra før, og hennes valg er spennende og modig, hun er nysgjerrig og har full støtte fra meg, sa Støre til avisa.

(NTB)

Foto: Javad Parsa / NTB

Ropstad beklager:

Aftenposten avslører i dag at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad oppga til Statsministerens kontor (SMK) at han hadde utgifter ved å bo hjemme på gutterommet da han ble statsråd.

Dermed slapp han å skatte av fordelen med pendlerbolig - og kuttet skatteregningen med 175 000 kroner.

Men Ropstad betalte aldri foreldrene, innrømmer han overfor Aftenposten.

Skatteetaten vurderte at Ropstad ikke skulle skatte av fordelen for pendlerbolig siden han betalte leie for gutterommet - noe han altså ikke gjorde.

- Jeg laget en avtale med mine foreldre om at jeg skulle betale faste utgifter. Vi snakket konkret om å oppsummere de type ting som jeg har sagt, som kommunale avgifter og forsikringer.

Planen var ifølge Ropstad at hele beløpet skulle etterbetales i desember.

- Du hadde altså ikke betalt ennå i 2020, selv om du sa det til SMK. Har du da gitt SMK uriktige opplysninger?

- Nei, for avtalen jeg hadde med mine foreldre var at jeg skulle betale når regningen kom.

Ropstad beklager det han kaller en «dårlig vurdering».

- Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderingen, sier Ropstad til Aftenposten.

Ropstad sier nå til Aftenposten at han er i dialog med Skatteetaten for å etterbetale det han uriktig sparte i skatt for 2020.

Foto: Lise Åserud / NTB
- Begått dødssynd

- Begått dødssynd

dagbladet

Raser mot USA: - Kniv i ryggen:

Ut av det blå - i alle fall for Frankrike - annonserte USA, Storbritannia og Australia en atompakt tidligere denne uka.

Med USAs og Storbritannias hjelp skal nå Australia få bygget atomdrevne ubåter. Målet med atompakten, en sikkerhetspakt som har fått navnet «Aukus», er å svare på Kinas voksende innflytelse i Det indopasifiske havområdet.

Problemet, i alle fall for Frankrike, er at Australia i utgangspunktet skulle kjøpe nye ubåter fra Frankrike.

Den franske utenriksministeren Jean-Yves le Drian var ikke nådig i sin karakteristikk av sikkerhetspakten og konsekvensene av den:

«Et svik».

- Dette er en kniv i ryggen. Vi hadde etablert et forhold basert på tillit med Australia, og denne tilliten ble brutt, sa le Drian i et intervju med Franceinfo torsdag.

Franskmennene har, som en reaksjon på avtalen, også trukket seg fra et offisielt arrangement i USA.

Kineserne, som er i en bitter konflikt med Australia, er heller ikke nådig.

- Dette forårsaker store skader på den regionale freden og stabiliteten, intensiverer våpenkappløpet og undergraver atomavtaler, sa en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian, til den engelskspråklige kinesiske avisa Global Times

Kinesiske eksperter advarer også i Global Times, som anses for å være et talerør for kinesiske myndigheter, at pakten også kan gjøre Australia til «et mål for atomangrep, hvis atomkrig bryter ut».

Foto: NTB

WHO: Advarer om risiko for dødelige varianter:

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at nye og dødelige varianter av coronaviruset kan få grobunn i Afrika på grunn av vaksinemangelen.

De forespeilede leveransene til kontinentet via Covax-samarbeidet har blitt kuttet med rundt 150 millioner doser. Det betyr at til sammen 470 millioner doser er ventet, og dermed vil kun 17 prosent være vaksinert innen året er omme, ifølge WHO. Målet var 40 prosent.

- Den svimlende ulikheten og de store forsinkelsene i vaksineleveransene truer med å gjøre områder i Afrika om til yngleplasser for vaksineresistente varianter, sa Matshidiso Moeti, WHOs regiondirektør for Afrika.

- Dette kan til slutt ta hele verden tilbake til start, la han til.

Nedskaleringen av vaksinemålet kommer mens Afrika passerer 8 millioner registrerte smittetilfeller. Om lag 95 millioner doser skulle blitt sendt til kontinentet i september, men trass i at leveransene er gjenopptatt, har Afrika kun vært i stand til å vaksinere 50 millioner mennesker – 3,6 prosent av befolkningen, ifølge WHOs Afrika-gren.

Covax-samarbeidet er ment å sørge for at 92 fattige land og territorier får tilgang til gratis vaksiner, gjennom finansiering fra rikere land.

I forrige uke ble forventningene for leveransene nedjustert. Blant årsakene som ble oppgitt, var eksportforbud, prioritet av bilaterale avtaler mellom produsenter og land og forsinkelser i papirarbeidet.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Denis Farrell / AP / NTB

Canada: Sykehuskrise - stenger samfunnet igjen:

Regjeringen i provinsen Alberta i Canada gjeninnførte onsdag kveld corona-restriksjoner for befolkningen.

Provinsregjeringens leder Jason Kenney beklaget samtidig at hans regjering kuttet alle restriksjoner og gjenåpnet provinsen allerede i sommer etter 18 måneders restriksjoner.

Vedtaket i sommer ble gjort etter råd fra provinsens helsemyndigheter.

Bakgrunnen for snuoperasjonen, med virkning fra i går torsdag, er overfylte intensivavdelinger med covid-19-syke pasienter på provinsens sykehus.

Alberta har 4,3 millioner innbyggere. Hovedstaden Edmonton med en million innbyggere er nest største by etter OL-arrangør Calgary.

De gjeninnførte restriksjoner for Albertas innbyggere har mange likheter med restriksjoner i Norge: Hjemmekontor i størst mulig utstrekning, ikke flere enn 10 personer samlet, bare en annen familie på hjemmebesøk, ikke alkoholservering etter klokka 22 og avstandsregler for publikum på sportsarenaer.

Det var en alvorlig advarsel fra et 60-talls leger og sykehusansvarlige for noen dager siden som utløste snuoperasjonen i provinsregjeringen.

Problemet er corona-smitte med alvorlige helseproblemer blant uvaksinerte. Om lag 90 prosent av covid-19-pasientene på intensivavdelingene er ikke vaksinert. Onsdag kom det foreløpige, negative rekordtallet med 218 intensivpasienter.

71 prosent av alle innbyggere i Alberta over 12 år er fullvaksinert. Ialt 79 prosent har fått minst en vaksinedose, ifølge The Guardian.

TILBAKE MED MUNNBIND: Regjeringssjef Jason Kenney i provinsen Alberta i Canada hadde funnet fram munnbindet igjen da han la fram beslutningen om å gjeninnføre corona-restriksjoner med umiddelbar virkning. Foto: Jeff McIntosh, Canadian Press/NTB.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.