Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Alligator funnet med menneskelevninger:

En alligator som antas å ha tatt livet av en 71 år gammel mann i USA i flomvannet under orkanen Ida, er fanget med det som skal være menneskelevninger i magen.

Alligatoren målte 3,7 meter og hadde en vekt på 229 kilo. Den ble fanget mandag, opplyser St. Tammany politidistrikt i delstaten Louisiana.

– Det ble avdekket det som ser ut til å være menneskelevninger i alligatorens mage, uttaler politiet.

Funnet førte til at søket etter en 71 år gammel mann som sist ble sett 30. august da han undersøkte orkanskader utenfor boligen sin i Slidell nordøst for New Orleans, nå er avsluttet, melder Reuters.

Politiet skal i samarbeid med rettsmedisiner bekrefte om levningene tilhører 71-åringen.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

107 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus – ti flere enn dagen før:

Fredag var 107 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på ti pasienter fra dagen før.

19 av pasientene får respiratorbehandling, og 33 ligger på intensivavdeling.

Det er én færre på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

85 av coronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, elleve er innlagt i Helse Midt-Norge, åtte er innlagt i Helse vest, og tre er innlagt i Helse nord.

28 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse Midt-Norge, én er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse vest.

Siden februar i fjor har 180.432 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Slik skal Norge åpnes:

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og avdelingsdirektør Line Vold i FHI deltar på pressekonferanse fredag klokken 13.

- Smittetallene kryper nedover, og vaksinetallene kryper raskt oppover, innleder Høie. Han legger til at vi nærmer oss tidspunktet for en normal hverdag med økt beredskap.

Helseministeren sier at det fortsatt kommer til å være smitte, sykdom, innleggelser og dødsfall i samfunnet - slik det var før pandemien.

- Fagfolkene tror at årets influensasesong blir tøffere enn vanlig, sier han, og anmoder til å ta influensavaksinen.

- Når vi går over til en normal hverdag, må statlige og kommunale myndigheter opprettholde dagens beredskapsnivå i første omgang ut året. De må være forberedt på at dette nivået må forlenges over vinteren 2022, sier han.

Høie innkalte til et coronamøte med alle landets kommuner fredag formiddag. Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim bekrefter overfor Dagbladet at ny TISK-strategi var et sentralt tema.

- Jeg kan ikke gå i detalj, men kan si at møtet dreide seg om at den nye TISK-strategien nå skal iverksettes for fullt, og likedan hvilken beredskap man forventer at kommunene skal ha framover til både testing og vaksinering, og hva man skal vektlegge. Det er jo fortsatt slik at man ser for seg at det blir nødvendig å iverksette lokale tiltak for å ta ned smitte og at dette i stor grad kommer til å skje lokalt, sier Wolden.

Se pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Foto: Ali Zare / NTB

Vaksinerer 6-åringer:

Kambodsja har begynt å vaksinere barn fra seks år og oppover slik at landet kan gjenåpne skolene, som har vært stengt i månedsvis.

Statsminister Hun Sen innledet vaksinasjonskampanjen fredag.

– For å beskytte barns helse og deres liv er det vår plikt at disse barna og lærerne deres er beskyttet mot covid-19 fordi vi ønsker å være sikre på at de vender tilbake til skolen, uttalte Hun Sen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kambodsja har allerede begynt å vaksinere barn som er over elleve år, og Hun Sen sier han ønsker å undersøke om også barn mellom tre og fem år kan vaksineres.

Det er ennå ikke satt en dato for når skolene skal åpne igjen.

Nesten 72 prosent av Kambodsjas 17 millioner innbyggere har fått minst én vaksinedose siden februar. Landet bruker for det meste de to kinesiskproduserte koronavaksinene.

(NTB).

BARNEVAKSINE: En ung gutt blir vaksinert fredag utenfor Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Foto: Heng Sinith / AP/NTB.

Fotgjenger døde etter påkjørsel i Trondheim:

Politiet i Trøndelag rykket fredag formiddag ut til Trondheim, etter melding om en trafikkulykke. Et kjøretøy og en gående er involvert.

Én fotgjenger er erklært død på stedet. Pårørende er varslet, melder politiet på Twitter.

Operasjonsleder Kirsten Bergstrøm forteller at de er på stedet og jobber med å finne ut av hendelsesforløpet.

- Det er to personer involvert. Én fotgjenger og en bilfører. Bilføreren blir ivaretatt av helsepersonell og er ikke alvorlig skadd, sier Bergstrøm til Dagbladet.

Ifølge Adressa skal det være snakk om en lastebil.

Erna taler til Høyres sentralstyremøte:

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) møter pressen ved Høyres sentralstyremøte fredag ettermiddag.

Partilederen takker for åtte bra år som statsminister, og er stolt av valgkampen.

- At én av fem velgere stemmer på oss, det er jeg stolt av.

Solberg forteller likevel at hun ikke er helt fornøyd med resultatet, men nå gjør hun seg klar til kommunevalget om to år.

- Vi skal farge flere kommuner blå.

Tidligere denne måneden kunne Aftenposten avsløre at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad fra 2009 og fram til i fjor var folkeregistrert hos foreldrene i Evje og fikk gratis pendlerbolig fra Stortinget. I perioden leide han ut en tomannsbolig familien eier på Lillestrøm.

Erna Solberg mener det er uheldig at Ropstad ikke har rettet i opplysninger han først hadde oppgitt.

- Jeg opplever han som oppriktig lei seg for det som har skjedd.

Solberg forteller at det er skattemyndighetene som må vurdere denne skattesaken.

- Det er alltid skattyter sitt ansvar å sørge for at de har gjort dette riktig, men nå må han rydde opp og det er det viktigste.

Rekordomsetning i corona-året:

Tross nesten tre stengte måneder på grunn av corona-situasjonen: Langedrag Naturpark satte omsetningsrekord i fjor med stor margin.

Omsetningen ble 37 millioner kroner mot 27,7 millioner i 2019, melder Laagendalsposten.

Det var stor overvekt av norske turister i corona-året 2020.

- Det har vært godt besøk i i år også. Resultatet blir mindre enn for 2020, men likevel positivt, sier daglig leder Tuva Thorson.

REKORDÅR: Langedrag Naturpark satte omsetningsrekord i fjor. Her Tuva Thorson med to gauper. Foto: Erik Johansen, NTB.

Unnskylder - trekker seg ikke:

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen i dag etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging.

Ropstad betalte ikke fordelsbeskatning mens han fikk gratis pendlerbolig. Det burde han ha gjort.

- I 2020 avtalte jeg med mine foreldre at jeg skulle dekke utgifter hjemme for å slippe fordelsbeskatning. Det var en feil av meg, og det burde jeg ikke ha gjort, sier Ropstad.

Han kommer ikke til å trekke seg som barne- og familieminister eller som KrF-leder.

- Man kan aldri kreve tillit, men jeg har et sterkt ønske om å fortsette, sier Ropstad.

- Jeg håper jeg kan fortsette i regjering, legger han til.

I 2020 burde Ropstad betalt 175 000 kroner i skatt, dette slapp Ropstad fordi han oppga at han utgifter ved å bo på gutterommet hjemme hos mor og far i Evje.

- Jeg er i dialog med Skatteetaten for å gjøre opp for meg, sier Ropstad.

Flere eksperter har denne formiddagen reagert på saken.

- Min umiddelbare kommentar er at Ropstad beveger seg i en gråsone. Etter hvert som saken utvikler seg, blir den mørkere og mørkere.

Dette sier Guttorm Schjelderup, skatteekspert og professor i samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi ved Norges Handelshøgskole, til Dagbladet, etter å ha fått referert Aftenpostens avsløring rundt KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstads statsrådbolig.

Fra før har avisa avslørt at KrF-ministeren har vært folkeregistrert hos foreldrene i Setesdal og dermed fått gratis pendlerbolig mens han var stortingsrepresentant.

I den nye artikkelen innrømmer Ropstad at han aktivt tok grep for å slippe å betale skatt på statsrådboligen:

I 2019 oppga han til Statsministerens kontor (SMK) at han ikke hadde utgifter på hjemmeadressen, dvs. hos foreldrene - og måtte skatte av fordelen ved gratis statsrådbolig i Oslo. For 2020 oppga han derimot at han nå hadde utgifter hos foreldrene - en slags husleie der han skulle betale faste utgifter som strøm, forsikring, etc. Dermed sparte han 175 000 kroner i skatt.

- Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderingen, sier Ropstad i en kommentar til Aftenposten.

- Blir mørkere og mørkere

- Blir mørkere og mørkere

dagbladet

Møtet med kommunene: Dette snakket de om :

Alle landets kommuner var fredag formiddag invitert til møte med helsemyndighetene, i forkant av regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen klokka 13.

Møtet var unntatt offentlighet, men temaet er dialog om innholdet i «normal hverdag med økt beredskap» – altså begrepet regjeringen bruker for gjenåpningen av Norge, kunne VG melde torsdag.

Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim sier til Dagbladet at ny TISK-strategi var et sentralt tema.

- Jeg kan ikke gå i detalj, men kan si at møtet dreide seg om at den nye TISK-strategien nå skal iverksettes for fullt, og likedan hvilken beredskap man forventer at kommunene skal ha framover til både testing og vaksinering, og hva man skal vektlegge. Det er jo fortsatt slik at man ser for seg at det blir nødvendig å iverksette lokale tiltak for å ta ned smitte og at dette i stor grad kommer til å skje lokalt, sier Wolden og legger til:

- Detaljene må Høie få komme med på pressekonferansen.

Den siste tida har statsforvalteren stått til rådighet for innspill fra kommunene og har spilt erfaringene inn til nasjonale helsemyndigheter.

- Det er tatt med i vurderingen til TISK-regler, sier Wolden.

Også kommuneoverlege Siri Fuglem Berg i Gjøvik sier til Dagbladet at TISK-strategien var tema.

- Vi snakket om veien videre både med tanke på vurderinger av tiltak i samfunnet og selve TISK-strategien videre, sier hun.

Raser mot Ropstad:

- Jeg reagerer veldig sterkt. Denne saken skaper med rette massiv politikerforakt når vi får enda en sak om hvordan folkevalgte utnytter systemet til egen vinning. Ropstad utnytter særordning folk flest bare kan se langt etter, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Han vil ikke kreve Ropstad avgang men sier tydelig følgende:

- Nå må det ryddes opp, fordi dette er blir for dumt. Vi må sette opp et digert gjerde mellom bukken og havresekken, og si at dersom du har bolig fire mil innenfor Stortinget så får du ikke pendlerbolig. Punktum.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møter pressen klokka 11.30 i Regjeringskvartalet.
Tidligere denne måneden kunne at Aftenposten avsløre at Ropstad fra 2009 og fram til i fjor var folkeregistrert hos foreldrene i Evje og fikk gratis pendlerbolig fra Stortinget. I perioden leide han ut en tomannsbolig familien eier på Lillestrøm.

Torsdag vedgikk Ropstad overfor avisa at han gjorde aktive grep for å unngå skatt på penderboligen han har som statsråd. Ropstad oppga til Statsministerens kontor for skatteåret 2019 at han ikke hadde utgifter til hjemmeboligen på Sørlandet. For 2020 oppga han derimot at han hadde utgifter i foreldrenes bolig. Dermed unngikk han skatt for fjoråret.

- Jeg gjorde en dårlig vurdering i 2020. Det vil jeg beklage, sier han.

- Saken blir mørkere og mørkere:

- Min umiddelbare kommentar er at Ropstad beveger seg i en gråsone. Etter hvert som saken utvikler seg, blir den mørkere og mørkere.

Dette sier Guttorm Schjelderup, skatteekspert og professor i samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi ved Norges Handelshøgskole, til Dagbladet, etter å ha fått referert Aftenpostens avsløring rundt KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstads statsrådbolig.

Fra før har avisa avslørt at KrF-ministeren har vært folkeregistrert hos foreldrene i Setesdal og dermed fått gratis pendlerbolig mens han var stortingsrepresentant.

I den nye artikkelen innrømmer Ropstad at han aktivt tok grep for å slippe å betale skatt på statsrådboligen:

I 2019 oppga han til Statsministerens kontor (SMK) at han ikke hadde utgifter på hjemmeadressen, dvs. hos foreldrene - og måtte skatte av fordelen ved gratis statsrådbolig i Oslo. For 2020 oppga han derimot at han nå hadde utgifter hos foreldrene - en slags husleie der han skulle betale faste utgifter som strøm, forsikring, etc. Dermed sparte han 175 000 kroner i skatt.

- Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderingen, sier Ropstad i en kommentar til Aftenposten.

Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor med formuerett som spesialfelt, er ikke nådig i sin karakteristikk:

- Bevisst å oppgi uriktige opplysninger til skattemyndighetene for å slippe skatt, er skattesvik. Det er jo en ganske vanlig form for kriminalitet, som er et stort problem for velferdsstaten. Så at en politiker gjør noe slikt, tar seg veldig dårlig ut. Tenk å sitte med ansvaret for statsbudsjettet og skattereglene og så holde på slik selv.

Ropstad avviser overfor at han bevisst ga uriktige opplysninger til SMK, og sier planen var at han skulle betale foreldrene en enkeltsum etterskuddsvis i desember i fjor. Det skjedde ikke.

- [...] avtalen med mine foreldre var at jeg skulle betale når regningen kom, sier han til Aftenposten.

PROBLEMER: KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstad må nå hanskes med boligskandale nummer to på kort tid. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.