Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Mordbrannsiktet løslates:

Mannen i 60-årene som er siktet etter en rekkehusbrann på Skedsmokorset i august, blir løslatt fra varetekt.

Det melder NRK.

Tingretten har avvist to begjæringer om videre fengsling etter at han ble varetektsfengslet for tre uker siden. Politiet har anket begge gangene, men nå har lagmannsretten avvist politiets anke fordi de mener det ikke er grunn til å holde ham i varetekt.

Mannens forsvarer Ole-Kristian Ringnes er ikke overrasket siden tingretten to ganger tidligere er kommet til samme resultat.

- Min klient er lettet for at man forhåpentligvis har satt et punktum for denne tiden han har sittet i varetekt, sier han til rikskringkasteren.

Politiadvokat Eirik Braathen i Øst politidistrikt sier til samme kanal at de opprettholder siktelsen mot mannen.

(NTB)

Foto: Fredrik Hagen / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Legevikar skal ha vaksinert på parkeringsplass:

En fastlegevikar i Bergen skal ha satt coronavaksine på folk på en parkeringsplass utenfor legekontoret.

Kommunen fikk i mai en bekymringsmelding om brudd på rutinene for coronavaksinering, skriver Bergens Tidende.

Legen skal ha vaksinert folk i biler på parkeringsplassen tidlig om morgenen før planlagt vaksinering. Han skal ha tatt med 22 brukte Pfizer-hetteglass hjem, til tross for at disse ifølge retningslinjene skal destrueres, og han skal også ha bortvist pasienter som var innkalt for å få overskuddsdoser. Kommunen varslet fylkeslegen, som har opprettet tilsynssak.

Legen skal ifølge kommunen ha forklart at det var naturlig å gjennomføre vaksinering på parkeringsplassen når det gjøres av hensyn til nødvendig plass på legekontoret. Han skal ha forklart hjemsending av pasienter med at de ikke var i risikogruppen, ifølge kommunen.

(NTB)

Oslo: Bilbrann på E6:

Politiet skriver på Twtter at brannvesenet er på stedet hvor en brann har tatt fyr på E6 i Oslo.

- Det er ingen i bilen, skriver politiet.

- Vi er framme nå og i gang med slokking, veien er helt sperret, opplyser Lars Lindal, vaktkommandør i Oslo brann- og redningsetat, til Dagbladet klokka 21.10.

Lindal forteller videre at det var forbipasserende som meldte ifra om bilbrannen.

- Ifølge våre opplysninger dreier det seg ikke om en elbil, sier han.

Klokka 21.18 åpner politiet venstre felt.

- Brannvesenet har kontroll på brannen, men den er ikke slukket helt ennå, skriver de på Twitter.

Operasjonsleder Guro Sandnes forteller at politiet fikk melding om hendelsen klokka 20.53.

- Det var melding om at der er en bil som brenner i kollektivfeltet, nord for avkjøring til Lindeberg. 20.17 åpnet venstrefilen, så vi får litt trafikk til å passere, sier hun til Dagbladet litt før 21.30.

Hendelsesforløpet er foreløpig uklart.

- Bilen skal ha vært tom for personer, heldigvis. Vi jobber me då få kontakt med eier av bilen. Vi har ikke noe årsak per nå. Det er ingen meldinger om at dte har vært noen kollisjon eller liknende forut for dette.

Politiet etterforsker saken.

Klokka 21.27 skriver på politiet på Twitter at trafikken sluses forbi i venstre felt.

- Er kø forut for åstedet.

Dobling av båtflyktninger til Italia:

En rusten og overlesset fiskebåt med nærmere 700 personer om bord kom til den italienske øya Lampedusa sent mandag kveld.

Italienske kystvaktskip eskorterte fiskebåten til havn. De fleste om bord var unge menn, som nå sendes til et mottakssenter. Italia begynte nylig å vaksinere nyankomne migranter mot covid-19.

Antallet migranter som har ankommet Italia i år har økt betraktelig i 2021, ifølge nyhetsbyrået AP.
Hittil i år har nær 45 000 gått i land på italiensk jord, noe som er nær dobbelt så mange som i 2020 og fem ganger flere enn i 2019.

Politikere fra land som Italia, Spania, Malta, Hellas og Kypros jobber nå for å presse EU til å endre politikken sin, slik at det blir mer fokus på problemene som driver folk fra hjemlandene sine, og samtidig dele byrden bedre blant EU-landene.

(NTB).

NESTEN 700: En overfylt fiskebåt over Middelhavet til havn i Lampedus mandag kveld. Foto: David Lohmueller / AP / NTB.

Trond Giske innlagt:

Trond Giske er innlagt på sykehus, melder han på Facebook.

Ap-politikeren opplyser at årsaken til innleggelsen er gallestein og betennelse.

- Narkose og operasjon i morgen. Takknemlig for å bo i et land med så godt helsevesen, med dyktige og omsorgsfulle folk som tar så godt vare på oss, skriver 54-åringen, med blomster-emoji.

Ap, Sp og SV fortsetter sonderingene onsdag:

De tre rødgrønne partiene kom ikke i mål med sonderingene tirsdag og fortsetter derfor onsdag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken har siden torsdag i forrige uke vært samlet i Hurdal til intense samtaler om et mulig regjeringssamarbeid.

Også Ap-nestleder Hadia Tajik, parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp, og SV-nestleder Kirsti Bergstø har deltatt.

Målet er å få avklart om det er grunnlag for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger.

(NTB)

Brann i boligblokk på Ammerud:

Politiet er på stedet med flere patruljer etter at en brann har brutt ut i ei boligblokk på Ammerud i Oslo.

- Skal være kraftig røykutvikling og vi evakuerer beboere. Jobber med å avklare spredningsfare, skriver politiet på Twitter.

Det er bekreftet brann i en leilighet i andre etasje av bygningen.

- Vi jobber med evakuering, og brann jobber med slokking. Ikke melding om at noen er inne i aktuell leilighet. Ikke melding om skadde, skriver politiet videre.

Vaktkommandør Lars Lindal i Oslo brann- og redningsetat beskriver omstendighetene som «litt spesielle».

- Det er en del røyk i trappeoppgangen, så en del av beboerne må holde seg inne i leilighetene, sier Lindal til Dagbladet.

Han opplyser at mannskaper har vært inne i den aktuelle leiligheten i andre etasje og gjennomsøkt den.

- Den har vi ganske god kontroll på, sier vaktkommandøren.

20.02 melder politiet på Twtter at brannvesenet begynner å få kontroll på brannen.

- Mye røyk i oppgangene, og vi har evakuert de fleste. Noen forblir i leilighetene inntil røyke avtar mer. Driver utlufting nå. Åstedsleiligheten er søkt av og var tom, skriver politiet.

20.2 meler politiet at brannen er slukket.

- Det luftes nå ut røyk i oppgangen i blokken. Ingen ble skadet. Årsaken til brannen er uavklart pr nå, men åstedet vil bli undersøkt de nærmeste dagene, skriver politiet på Twitter.

Flertallet vil fortsette å holde avstand og begrense håndhilsing:

Seks av ti vil begrense håndhilsing, og et stort flertall vil fortsette med å holde avstand, viser en undersøkelse gjort etter gjenåpningen.

Lørdag klokken 16 gjenåpnet Norge, og selv om mange kastet seg om halsen på hverandre og køene hopet seg opp utenfor byenes utesteder, viser det seg at langt fra alle vil gå tilbake til en normal hverdag med en gang, skriver NRK.

61 prosent svarer at de vil begrense håndhilsing, viser en spørreundersøkelse gjort av Norstat på vegne av NRK. 42 prosent svarte at de vil unngå håndhilsing i noen grad, 19 prosent svarte i stor grad.

Mange vil fortsette å holde avstand – 17 prosent sier at de vil gjøre det i stor grad og 60 prosent i noen grad.

– Jeg tenker det er helt naturlig. Vi gikk bort fra meteren på lørdag, og det at noen av vanene sitter igjen, er helt forståelig, sier helseminister Bent Høie (H).

Folk er litt mer avslappet når det kommer til bruk av munnbind. 28 prosent sier de ikke kommer til å bruke munnbind i det hele tatt nå, mens 40 prosent svarer at de i liten grad vil bruke det.

(NTB)

Foto: NTB

Dagens nyheter:


Oslofjorden kollapser: Full forvirring: Fiskerne i Oslofjorden hevder at de har bærekraftig miljøsertifisering. Når Dagbladet spør DNV om fisket i Oslofjorden er miljøsertifisert, blir det full forvirring.

Raser mot sjakk-sponsor: - Sjokkerer meg: «Motiva implants», som jobber med brystestetikk og rekonstruksjon, blir ny hovedsponsor for internasjonal kvinnesjakk. Det vekker oppsikt og skaper reaksjoner.

Kraftig eksplosjon i Göteborg: Seks personer skal være alvorlig skadd etter en eksplosjon i en bygård sentralt i Göteborg.

FHI: Befolkningen kan nå velge type coronavaksine: God tilgang på begge vaksinetyper som brukes i Norge, fører til at de som skal vaksinere seg i tiden framover selv kan velge vaksinedose.

Skarp kritikk av WHO etter overgrepsskandale:

WHO får skarp kritikk i en ny rapport om organisasjonens håndtering av overgrepsanklager mot ansatte i Kongo. Nå beklager WHO-ledelsen til ofrene.

Etterforskere har funnet «klare strukturelle feil» og «individuell uaktsomhet» etter å ha undersøkt anklager om seksuelle overgrep fra WHO-ansatte i Kongo. Det kommer fram i en ny, uavhengig rapport tirsdag, utarbeidet av en spesialkommisjon.

Den fikk i oppdrag av WHO å undersøke påstandene etter en rapport som kom i september i fjor. Den hevdet at FN-ansatte som ble sendt til Kongo under ebolakrisen i 2018-2020, hadde gjort seg skyldig i overgrep mot kvinner.

Kommisjonen intervjuet flere titall kvinner som skal ha blitt tilbudt arbeid i bytte mot sex, eller som ble utsatt for voldtekt. Granskerne har identifisert mer enn 80 angivelige tilfeller av seksuelle overgrep under Ebola-krisen. Dette inkluderer anklager mot 20 WHO-ansatte.

Rapporten på 35 sider maler et dystert bilde. Den noterer blant annet det store omfanget av overgrep mot kvinner i et fattig land, som under ebolakrisen var ekstra sårbare. Kvinnene som skal ha vært utsatt for overgrep, fikk heller ikke den nødvendige støtte og hjelp som de burde ha fått etter slike opplevelser, heter det i rapporten.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa under en pressekonferanse tirsdag at rapporten «er fryktelig lesning». Han understreket også at overgriperne må stilles til ansvar.

(NTB)

Foto: NTB

Forsvarte omstridt Kina-samtale:

I en høring i Senatets forsvarskomité tirsdag forsvarte USAs øverste general Mark Milley avgjørelsen om å kontakte kinesiske myndighter uten daværende president Donald Trumps kjennskap.

Telefonsamtalene fant sted 30. oktober og 8. januar. Personen i den andre enden av førstnevnte samale var den kinesiske forsvarssjefen Li Zuocheng.

Bakgrunnen var etterretning som antydet at Kina var urolige urolige for et mulig amerikansk angrep.

- General Li, jeg vil forsikre deg om at det amerikanske styret er stabilt og at alt skal bli greit. Vi skal ikke angripe eller utføre noen kinetiske operasjoner mot dere, skal Milley ha sagt i telefonsamtalen.

Da Milleys håndtering av saken ble kjent gjennom Bob Woodwards bok «Peril», som ble lansert tidligere denne måneden, har generalen vært i hardt vær - spesielt fra sin tidligere sjef Donald Trump, som haranklaget ham for «forræderi».

Under høringen tirsdag sa Milley at både tidligere forsvarsminister Mark Esper og tidligere fungerende forsvarsminister Christopher Miller hadde hatt kjennskap til samtalene. Donald Trump sparket Esper og erstattet ham med Miller i november i fjor.

Milley bekreftet at hensikten med samtalen var å forsikre kinesske myndigheter om at de ikke trengte å frykte amerikanske angrep.

- Jeg forsøkte ikke på noe tidspunkt å forandre eller påvirke prosessen, tilegne meg autoritet, eller plassere meg selv i kommandokjeden,, sa Milley ifølge NBC.

Ifølge Milley fant samtalen i oktober sted etter ønske fra Esper, og den andre etter initiativ fra Kina og koordinert av Millers kontor. Videre uttrykte han at han visste med sikkerhet at Trump ikke hadde til hensikt å angripe Kina, og at det simpelthen var dete han formidlet.

Foto: Patrick Semansky / AP Photo / NTB
Fryktet krig, trosset Trump: - Forræder

Fryktet krig, trosset Trump: - Forræder

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.