Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Smitten ned 16 prosent:

Antall smittede gikk ned med 16 prosent forrige uke, viser FHIs ferske ukesrapport for uke 36.

Det var imidlertid en økning i antallet sykehusinnleggelser, og FHI har fått rapportert inn 81 nye innleggelser. Samtidig er det meldt om 22 nye innleggelser på intensivavdeling.

Vaksinasjonsstatus er kjent for 76 av pasientene innlagt på sykehus forrige uke. 47 av dem var uvaksinert, mens sju og 22 var henholdsvis delvaksinert og fullvaksinert.

- Andel nye pasienter per uke som er del- eller fullvaksinert har økt de siste ukene i tråd med økende vaksinasjonsdekning, men majoriteten av nye innleggelser er fremdeles blant uvaksinerte, skriver FHI.

Andelen smittede blant del- og fullvaksinerte øker også, og er forventet å øke ytterligere. De siste to ukene har 2 655 delvaksinerte fått påvist coronaviruset, og det samme gjelder 2728 fullvaksinerte.

Også antallet dødsfall øker, skriver FHI. I uke 36 ble det meldt om 13 nye dødsfall blant coronasmittede. Dette skjer etter en periode på fire måneder med sju eller færre dødsfall per uke. Gjennomsnittsalderen på de døde i uke 36 er 87 år.

FHI presiserer at selv om både sykehusinnleggelser og antall ukentlige dødsfall er økende, ligger det fortsatt på et lavt nivå sammenliknet med tidligere perioder med høy smittespredning.

- Dette skyldes sannsynligvis at vaksinasjon beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom, men ikke fullt så godt mot smitte.

FHI estimerer at R-tallet, som viser hvor mange personer en smittet person fører smitten videre til, nå ligger på 0,9 i Norge.

At smitten nå har gått ned, mener FHI viser at vi kan vente en nedgang også i antall nye innleggelser om en til to uker.

- Vi regner det som lite sannsynlig at sykehuskapasiteten skal trues, konkluderer de.

FHI har rapportert 12 nye dødsfall i sine systemer. I går var det totale antallet 829, nå er det 841. Det er usikkert om dødsfallet er nytt eller gammelt, men det har ikke vært registrert i FHI sine systemer tidligere, skriver NTB.

Studioet fortsetter under annonsen

Trond Giske innlagt:

Trond Giske er innlagt på sykehus, melder han på Facebook.

Ap-politikeren opplyser at årsaken til innleggelsen er gallestein og betennelse.

- Narkose og operasjon i morgen. Takknemlig for å bo i et land med så godt helsevesen, med dyktige og omsorgsfulle folk som tar så godt vare på oss, skriver 54-åringen, med blomster-emoji.

Ap, Sp og SV fortsetter sonderingene onsdag:

De tre rødgrønne partiene kom ikke i mål med sonderingene tirsdag og fortsetter derfor onsdag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken har siden torsdag i forrige uke vært samlet i Hurdal til intense samtaler om et mulig regjeringssamarbeid.

Også Ap-nestleder Hadia Tajik, parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp, og SV-nestleder Kirsti Bergstø har deltatt.

Målet er å få avklart om det er grunnlag for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger.

(NTB)

Brann i boligblokk på Ammerud:

Politiet er på stedet med flere patruljer etter at en brann har brutt ut i ei boligblokk på Ammerud i Oslo.

- Skal være kraftig røykutvikling og vi evakuerer beboere. Jobber med å avklare spredningsfare, skriver politiet på Twitter.

Det er bekreftet brann i en leilighet i andre etasje av bygningen.

- Vi jobber med evakuering, og brann jobber med slokking. Ikke melding om at noen er inne i aktuell leilighet. Ikke melding om skadde, skriver politiet videre.

Vaktkommandør Lars Lindal i Oslo brann- og redningsetat beskriver omstendighetene som «litt spesielle».

- Det er en del røyk i trappeoppgangen, så en del av beboerne må holde seg inne i leilighetene, sier Lindal til Dagbladet.

Han opplyser at mannskaper har vært inne i den aktuelle leiligheten i andre etasje og gjennomsøkt den.

- Den har vi ganske god kontroll på, sier vaktkommandøren.

20.02 melder politiet på Twtter at brannvesenet begynner å få kontroll på brannen.

- Mye røyk i oppgangene, og vi har evakuert de fleste. Noen forblir i leilighetene inntil røyke avtar mer. Driver utlufting nå. Åstedsleiligheten er søkt av og var tom, skriver politiet.

20.2 meler politiet at brannen er slukket.

- Det luftes nå ut røyk i oppgangen i blokken. Ingen ble skadet. Årsaken til brannen er uavklart pr nå, men åstedet vil bli undersøkt de nærmeste dagene, skriver politiet på Twitter.

Flertallet vil fortsette å holde avstand og begrense håndhilsing:

Seks av ti vil begrense håndhilsing, og et stort flertall vil fortsette med å holde avstand, viser en undersøkelse gjort etter gjenåpningen.

Lørdag klokken 16 gjenåpnet Norge, og selv om mange kastet seg om halsen på hverandre og køene hopet seg opp utenfor byenes utesteder, viser det seg at langt fra alle vil gå tilbake til en normal hverdag med en gang, skriver NRK.

61 prosent svarer at de vil begrense håndhilsing, viser en spørreundersøkelse gjort av Norstat på vegne av NRK. 42 prosent svarte at de vil unngå håndhilsing i noen grad, 19 prosent svarte i stor grad.

Mange vil fortsette å holde avstand – 17 prosent sier at de vil gjøre det i stor grad og 60 prosent i noen grad.

– Jeg tenker det er helt naturlig. Vi gikk bort fra meteren på lørdag, og det at noen av vanene sitter igjen, er helt forståelig, sier helseminister Bent Høie (H).

Folk er litt mer avslappet når det kommer til bruk av munnbind. 28 prosent sier de ikke kommer til å bruke munnbind i det hele tatt nå, mens 40 prosent svarer at de i liten grad vil bruke det.

(NTB)

Foto: NTB

Dagens nyheter:


Oslofjorden kollapser: Full forvirring: Fiskerne i Oslofjorden hevder at de har bærekraftig miljøsertifisering. Når Dagbladet spør DNV om fisket i Oslofjorden er miljøsertifisert, blir det full forvirring.

Raser mot sjakk-sponsor: - Sjokkerer meg: «Motiva implants», som jobber med brystestetikk og rekonstruksjon, blir ny hovedsponsor for internasjonal kvinnesjakk. Det vekker oppsikt og skaper reaksjoner.

Kraftig eksplosjon i Göteborg: Seks personer skal være alvorlig skadd etter en eksplosjon i en bygård sentralt i Göteborg.

FHI: Befolkningen kan nå velge type coronavaksine: God tilgang på begge vaksinetyper som brukes i Norge, fører til at de som skal vaksinere seg i tiden framover selv kan velge vaksinedose.

Skarp kritikk av WHO etter overgrepsskandale:

WHO får skarp kritikk i en ny rapport om organisasjonens håndtering av overgrepsanklager mot ansatte i Kongo. Nå beklager WHO-ledelsen til ofrene.

Etterforskere har funnet «klare strukturelle feil» og «individuell uaktsomhet» etter å ha undersøkt anklager om seksuelle overgrep fra WHO-ansatte i Kongo. Det kommer fram i en ny, uavhengig rapport tirsdag, utarbeidet av en spesialkommisjon.

Den fikk i oppdrag av WHO å undersøke påstandene etter en rapport som kom i september i fjor. Den hevdet at FN-ansatte som ble sendt til Kongo under ebolakrisen i 2018-2020, hadde gjort seg skyldig i overgrep mot kvinner.

Kommisjonen intervjuet flere titall kvinner som skal ha blitt tilbudt arbeid i bytte mot sex, eller som ble utsatt for voldtekt. Granskerne har identifisert mer enn 80 angivelige tilfeller av seksuelle overgrep under Ebola-krisen. Dette inkluderer anklager mot 20 WHO-ansatte.

Rapporten på 35 sider maler et dystert bilde. Den noterer blant annet det store omfanget av overgrep mot kvinner i et fattig land, som under ebolakrisen var ekstra sårbare. Kvinnene som skal ha vært utsatt for overgrep, fikk heller ikke den nødvendige støtte og hjelp som de burde ha fått etter slike opplevelser, heter det i rapporten.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa under en pressekonferanse tirsdag at rapporten «er fryktelig lesning». Han understreket også at overgriperne må stilles til ansvar.

(NTB)

Foto: NTB

Forsvarte omstridt Kina-samtale:

I en høring i Senatets forsvarskomité tirsdag forsvarte USAs øverste general Mark Milley avgjørelsen om å kontakte kinesiske myndighter uten daværende president Donald Trumps kjennskap.

Telefonsamtalene fant sted 30. oktober og 8. januar. Personen i den andre enden av førstnevnte samale var den kinesiske forsvarssjefen Li Zuocheng.

Bakgrunnen var etterretning som antydet at Kina var urolige urolige for et mulig amerikansk angrep.

- General Li, jeg vil forsikre deg om at det amerikanske styret er stabilt og at alt skal bli greit. Vi skal ikke angripe eller utføre noen kinetiske operasjoner mot dere, skal Milley ha sagt i telefonsamtalen.

Da Milleys håndtering av saken ble kjent gjennom Bob Woodwards bok «Peril», som ble lansert tidligere denne måneden, har generalen vært i hardt vær - spesielt fra sin tidligere sjef Donald Trump, som haranklaget ham for «forræderi».

Under høringen tirsdag sa Milley at både tidligere forsvarsminister Mark Esper og tidligere fungerende forsvarsminister Christopher Miller hadde hatt kjennskap til samtalene. Donald Trump sparket Esper og erstattet ham med Miller i november i fjor.

Milley bekreftet at hensikten med samtalen var å forsikre kinesske myndigheter om at de ikke trengte å frykte amerikanske angrep.

- Jeg forsøkte ikke på noe tidspunkt å forandre eller påvirke prosessen, tilegne meg autoritet, eller plassere meg selv i kommandokjeden,, sa Milley ifølge NBC.

Ifølge Milley fant samtalen i oktober sted etter ønske fra Esper, og den andre etter initiativ fra Kina og koordinert av Millers kontor. Videre uttrykte han at han visste med sikkerhet at Trump ikke hadde til hensikt å angripe Kina, og at det simpelthen var dete han formidlet.

Foto: Patrick Semansky / AP Photo / NTB
Fryktet krig, trosset Trump: - Forræder

Fryktet krig, trosset Trump: - Forræder

dagbladet

- Utfordrende å huske:

Mannen i 50-åra som er siktet for å ha drept Birgitte Tengs i 1995 og mistenkt for å ha drept Tina Jørgensen i 2000, gjennomgikk i dag et nytt politiavhør.

Haugalendingens forsvarer Stian Kristensen opplyser at avhøret varte i ca. fem timer.

- Hva kom fram i avhøret?

- Jeg kan ikke gå inn i detaljer, men ikke noe av det han ble spurt om, kom overraskende på oss. Han svarte greit på spørsmålene som ble stilt, men det er noen utfordringer med å huske detaljer fra 25-30 år tilbake i tid, sier Kristensen til Dagbladet.

Advokaten opplyser videre at klienten blant annet ble spurt om bevegelsesmønsteret sitt.

Mannen, som ble pågrepet 1. september, har hele tida nektet straffskyld. Han sitter varetektsfengslet i Åna fengesel på Jæren, men fengslingsperioden går ut førstkommende fredag.

- Er det kommet fram noe som har endret forsvarets oppfatning av grunnlaget for fengsling?

- Det har i hvert fall ikke kommet fram noe som styrker mistanken mot ham - at han er skyldig i det han er siktet for. Hvis påtalemakten ber om forlengelse av fengslingen, vil han be seg løslatt, opplyser Kristensen.

- Hvordan har klienten det etter avhøret?

- Han er ved godt mot, og har en klar forhåpning om at politiets etterforskning vil bidra til at han blir sjekket ut av saken.

Det er foreløpig ikke berammet noe nytt fengslingsmøte. Det vil trolig bli avklart i morgen hvorvidt politiet ønsker å forlenge fengslingen.

FORSVARER: Stian Kristensen er en av den siktedes to forsvarere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
- Rykter om ham i årevis

- Rykter om ham i årevis

dagbladet

Raser over tre dagers «raveparty»:

Omtrent 200 gjester skal ha deltatt på en fest som varte fra fredag til søndag i Skogbygda i Nes. Det skriver Romerikes Blad.

Ifølge politiet skal det ha vært flere biler i området, og det skal også ha blitt observert flere lavvoer og et sceneanlegg på festen som blir angivelig skal ha vært et «raveparty».

- Ene innringeren til politiets operasjonssentral skal ha bodd rundt en mil unna, men har likevel hørt festen godt. Flere folk har vært plaget av støy og vi visste ingenting om dette. Det er selvfølgelig ikke greit. Skal man arrangere noen festligheter av denne størrelsen, så skal det varsles til politiet minst en uke i forkant, sier politikontakt Gunnar Foseid til avisa.

Politiet ønsker nå å innhente mer informasjon om hva som egentlig har foregått i skogen denne helga.

- Per nå vet ikke politiet hvem som har vært der eller hvem som har arrangert dette. Dette ønsker vi nå tips og informasjon om. Vi ønsker å komme i dialog med de som har arrangert dette, for å høre om det finnes en god forklaring her, sier Foseid.

Dersom man har informasjon om festen ber Foseid om at man henvender seg til politiet på 64 99 30 00, eller sender en e-post til post.ost@politiet.no.

Danmark: Kjørte med 2,6 i promille i stjålet bil:

En 23 år gammel mann fra Slovakia er i Danmark dømt til 30 dagers ubetinget fengsel, tre års inndragning av førerkort og seks års utvisning fra landet, melder påtalemyndgheten i Midt- og Vestsjællands på sin Twitter-side.

Det skjer etter at han søndag ble anholdt og siktet for fyllekjøring med en promille på 2,69 i Stevns i Danmark - i en stjålet bil. Mannen erkjente både tyveriet og fyllekjøringen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.