Nyhetsstudio

Studioet fortsetter under annonsen

Bekrefter at Gabby er funnet død:

Søndag kveld ble det gjort funn av en død person i samme området som savnede Gabby Petito (22) ble meldt savnet.

Tirsdag ble avdøde obdusert, og det er nå bekreftet at det er den savnede Instagram-eventyreren som ble funnet død. Det opplyser familiens advokat til Insider.

Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.

Gabby Petito har ikke gitt livstegn fra seg siden en tekstmelding til familien i slutten av august, og 11. september valgte de å melde henne savnet.

Petito og kjæresten Brian Laundrie (23) la ut på bilferie sammen i juli, med planer om å krysse USA på tvers. Opprinnelig skulle paret returnere i oktober, men i starten av september vendte Laundrie hjem alene.

Laundrie, som politiet har omtalt som en «person av interesse», har siden nektet å uttale seg om saken, og fredag ble det kjent at også Laundrie har forsvunnet.

Foto: The Moab Police Department / AP / NTB

Peker på Bollestad eller Ulstein:

Per Sverre Kvinlaug, leder i Agder KrF, utelukker i praksis alle andre enn Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein som ny KrF-leder.

I tillegg til Bollestad og Ulstein er KrFs stjerneskudd Ida Lindtveit Røse nevnt som mulig arvetager etter Kjell Ingolf Ropstad.

Men Røse sitter ikke på Stortinget de neste fire åra.

- Det er for tidlig å konkludere nå, men mitt utgangspunkt et at den nye lederen bør sitte på Stortinget, sier Kvinlaug til Dagbladet.

Kvinlaug er fylkesleder til Ropstad, som trakk seg som KrF-leder på lørdag.

Tidligere i kveld gikk KrFU inn for utviklingsminister Dag Inge Ulstein som ny KrF-leder.

Åpner for å kaste Ropstad

Åpner for å kaste Ropstad

dagbladet

Gisseldrama i Tyskland:

En væpnet person skal ha tatt tre gisler til fange på en buss i sørlige Tyskland. Det melder den tyske storavisa Bild.

Politiet bekrefter hendelsen på Twitter.

Bussen skal ifølge avisa ha kommet fra utlandet, og befinner seg nå på en motorvei i Bayern. Politiet har stengt motorveien og det er helikoptre i området, ifølge Bild.

Det skal ikke være flere personer om bord på den aktuelle bussen.

Kort tid etter at hendelsen ble kjent, melder avisa at gjerningspersonen er pågrepet av politiet. Ingen personer ble skadd som følge av hendelsen.

KrFU peker på Dag-Inge Ulstein som ny partileder :

Ungdomspartiet til KrF mener utviklingsminister Dag Inge Ulstein vil være den beste til å lede partiet etter Kjell Ingolf Ropstad.

Ulstein har vært utviklingsminister siden 2019 og er førstekandidat for partiet i Vestlanf fylke.

Det var klart flertall på KrFUs landsstyremøte, selv om noen også pekte på Bollestad, opplyser sentralstyremedlem Hilde Alice Skåra Gunvaldsen i KrFU til NTB.

– Det var flere kandidater oppe vi diskuterte, men det er Dag Inge Ulstein vi tenker på. Vi har troen på at han kan gjøre en god figur i mange år fram i tid. Han er nytenkende, nyskapende og har mange gode ideer. Han har også virkelig profilert seg bra som utviklingsminister, sier hun.

Hun legger til at hun håper på en god demokratisk prosess i partiet, og at det innkalles til ekstraordinært landsmøte med valg av ny leder innen året er omme.

Ropstad varslet lørdag sin avgang som både partileder og barne- og familieminister etter avsløringer om at han i årevis har hatt gratis pendlerbolig uten å betale skatt.

Formelt går han av som partileder på KrFs landsstyremøte fredag. Nestleder Olaug Bollestad tar over partiledervervet inntil en ny leder er på plass.

KrFU-leder Edel-Marie Haukland sitter i valgkomiteen til KrF.

(NTB/Dagbladet)

Foto: NTB

Norge gir 80 Nato-ansatte afghanere opphold:

Norge vil ta imot og bosette om lag 80 afghanske borgere som har jobbet for Nato før de internasjonale styrkene trakk seg ut i august.

I forbindelse med at Kabul tok over makten i Afghanistan, evakuerte Norge både egne borgere og lokalt ansatte afghanere. Samtidig ble flere Nato-ansatte evakuert, og det er 80 av disse regjeringen nå vil gi opphold, melder VG.

– Det var tidlig et ønske om at Nato-land og partnerland skulle gi beskyttelse til de som ikke jobbet spesifikt for et enkeltland i Afghanistan. Der har vi alle et ansvar, hvor Norge tidlig sa seg villig til å bidra, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Blant dem som får opphold er det også familiemedlemmer av de Nato-ansatte.

(NTB)

Macrons coronapass på avveie:

Den franske presidenten Emmanuel Macrons coronapass, med hans personlige QR-kode, sirkulerer i sosiale medier.

QR-koden i coronapasset er personlig for hver enkelt bruker og kan skannes og gi informasjon om hvorvidt personen er vaksinert eller har hatt korona nylig.

Nå deles den franske presidentens coronapass i sosiale medier i Frankrike. Det er ikke kjent hvordan coronapasset havnet på avveie.

Coronapasset brukes i Frankrike for å besøke museer, teatre, kinoer, kafeer og restauranter, samt for flyreiser og langdistansetog.

Macron fikk påvist coronasmitte i desember i fjor, og fikk første vaksinedose i mai.

(©NTB)

Foto: Reuters/NTB

Stortinget iverksetter full skatterevisjon av representant-ordninger:

Tirsdag har Stortingets administrasjon satt i gang en bred skatterevisjon av representantenes ordninger, der de også skal gå gjennom enkeltsaker.

Hensikten er å gjennomgå enkeltsaker og vurdere om fordeler skulle vært pålagt inntektsskatt, med tilhørende arbeidsgiveravgift. Dessuten utføres det en bred revisjon av alle skattemessige sider ved ordningene for landets øverste folkevalgte.

Advokater fra Advokatfirmaet Grette er engasjert til oppdraget, som Stortingets direktør Marianne Andreassen vil at skal utføres raskt og grundig.

– Jeg forventer at denne revisjonen skal gi oversikt over alle skattemessige forhold knyttet til representantene slik at vi både kan rydde opp der det eventuelt skulle vært skatteplikt, og for at vi skal bli helt trygge på at vi håndterer skatteplikten korrekt fremover, sier Andreassen i en pressemelding.

Revisjonen kommer i etterkant av at ordningen med pendlerboliger er blitt slått stort opp i mediene. I forbindelse med Aftenpostens avsløringer så KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ingen annen utvei enn gå av som partileder og statsråd.

Flere representanter har tatt kontakt med spørsmål om sine skattemessige forhold, og Stortingets presidentskap har besluttet gjennomgang av reglene for pendlerboligene, i tillegg til vurdering av mulige endringer i ordning for fratredelsytelse og etterlønn.

(NTB)

Sammenstøt mellom flere biler i Drammen:

Det er meldt om sammenstøt mellom en buss og personbil i Mjøndalen i Drammen. Det skal også være flere biler involvert, skriver politiet på Twitter.

Det er ikke meldt om personskader.

Bangkok åpner trolig for turister igjen i november:

Den thailandske hovedstaden Bangkok vil trolig åpnes opp for turister igjen i november, sier lokale myndigheter.

Bangkok var et av de største turistmålene i verden før pandemien, men myndighetene i Thailand stengte grensene for å holde smitten ute.

I november vil antakelig 70 prosent av Bangkoks innbyggere være vaksinert, og da kan byen åpne igjen, opplyser den lokale guvernøren.

Thailands to største turistøyer, Phuket og Koh Samui, tok imot de første turistene i juli. Det er krav om å være vaksinert.

(NTB)

Foto: AP / NTB

Borgere fra fire nye land kan bruke koronapass i Norge:

Norge godtar nå koronasertifikater fra Albania, Færøyene, Marokko og Panama.

Det er utslagsgivende at landene er blitt koblet opp til EUs løsning for koronapass. Dermed kan fullvaksinerte reisende med gyldig koronapass fra de fire landene reise inn i Norge uten karanteneplikt.

De behøver heller ikke bevise negativ test, fylle ut innreiseregistreringsskjema eller koronateste seg på grensen.

Disse lettelsene gjelder også personer som har testet positivt for korona de siste seks måneder.

Tre andre land vil også få gyldige koronapass i Norge når de er koblet opp til EUs løsning: Koronasertifikatene til Andorra, Israel og Monaco er allerede godkjent av EU.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.