Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Sju personer døde i svømmeulykker i Frankrike:

Sju personer har druknet i åpent hav utenfor Montpellier og Beziers vest for Marseille onsdag. To personer er alvorlig skadd og én er fortsatt savnet.

Flere redningshelikopter ble satt inn for å finne 14 mennesker som var savnet på havet, og av dem har sju mottatt livreddende hjelp, mens sju omkom, melder avisen La Dépêche du Midi.

Ofrene skal være i alderen 63 til 74 år.

Svømmeulykkene skjedde på forskjellige steder utenfor kysten mellom byene Montpelliers og Beziers, vest for Marseille ved den franske middelhavskysten.

Noen steder har det blitt innført forbud mot svømming på ettermiddagen grunnet dårlig vær da strendene ikke lenger blir overvåket av badevakter i like stor grad som om sommeren.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Ubåt-krangelen: Forsvarsministermøte avlyst:

Et planlagt møte mellom Frankrike og Storbritannias forsvarsministre er avlyst i kjølvannet av den betente ubåt-krangelen.

Det opplyser franske myndigheter.

Australia vraket nylig en ubåtkontrakt med Frankrike verdt flere hundre milliarder kroner og inngikk isteden et strategisk partnerskap med USA og Storbritannia. Dette har satt sinnene i kok i Frankrike, som føler seg sveket.

Ubåt-krangelen har ført til at Frankrike har tilbakekalt sine ambassadører i USA og Australia, og saken omtales som en stor diplomatisk krise.

(NTB)

165 i 80-sonen:

Utrykningspolitiet har stoppet en sjåfør som kjørte alt for fort på E39 i Vestnes i Møre og Romsdal. Det skriver politiet på Twitter.

Sjåføren skal ha blitt målt til 165 kilometer i timen på et sted hvor fartsgrensa er 80 kilometer i timen.

- Førerkort beslaglagt og sak er opprettet, skriver politiet.

MC-ulykke ved Stavanger sykehus:

Klokka 22.25 fikk politiet i Sør-Vest melding om en trafikkulykke på E39 ved Ullandhaug.

- Politiet på stedet. Skal være en motorsykkel som har kjørt i bommen ved avkjøringen til SUS (Stavanger universitetssykehus). Fører er våken, blir tilsett av helsepersonell, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Roger Litlatun hos politiet forteller at MC-sjåføren blir fraktet til sykehus.

Han forteller videre at bommen som MC-en traff sperrer en avkjøring fra E39, og at den normalt er nede.

- Trafikken flyter greit forbi. Politiet er der og vil være der en stund - og ivareta motorsykkelen på stedet, samt snakke med vitner, sier Litlatun.

Front mot front-ulykke i Bergen:

110-sentralen Vest melder om en trafikkulykke i Bergen. Fire personer skal være involvert i en front mot front-ulykke på Haukås.

Vegtrafikksentralen opplyser at hendelsen fører til redusert framkommelighet på E39.

Ifølge politiet er nødetatene på stedet like etter klokka 21.30.

- Involverte blir tilsett av helse. Trafikale utfordringer på stedet, skriver de på Twitter.

Nær 4000 stemmer ble kastet under årets stortingsvalgI:

3 738 stemmesedler ble forkastet etter årets stortingsvalg, viser Valgdirektoratets endelige opptelling.

Det var i valgdistriktet Akershus at flest stemmesedler gikk i søpla, viser tall NRK har hentet fra direktoratet. Der var totalt 614 stemmer ubrukelige.

Færrest stemmer gikk til spille i Finnmark.

Den vanligste årsaken til at stemmer blir forkastet er at de mangler stempel.

- Man trenger ikke bruke en ordinær stemmeseddel. Man kan bruke et ark, skrive partiet man ønsker og hvilket valg det gjelder. Men dersom den mangler stempel, blir den forkastet, sier valgansvarlig Bertil Søfteland i Vestland fylke.

Tre av fire av de forkastede stemmene er fra forhåndsstemmingen. Hovedårsaken til at forhåndsstemmer blir kastet er at velgeren ikke er norsk statsborger og derfor ikke står i manntallet.

Antall forkastede stemmer ved årets stortingsvalg er rundt 1300 færre enn ved stortingsvalget i 2017, ifølge kanalen.

(NTB)

Militærfly styrtet i Texas:

Tre hus skal ha blitt skadd da et militærfly fikk problemer og styrtet i et boligfelt i Lake Worth i Texas i USA, skriver NBC News. Flyet skal ha truffet i hagen mellom fire hus.

Pilotene i flyet skjøt seg ut av flyet før det traff bakken, skriver kanalen. Brannvesenet i Lake Worth skriver på Twitter at det var et militært treningsfly som styrtet. Flere branner startet som følge av ulykken, men disse er nå under kontroll, skriver brannvesenet i en pressemelding.

En av pilotene skal være kritisk skadd etter at han traff noen strømledninger da han landet med fallskjerm. Den andre piloten er alvorlig skadd etter å ha landet i et tre.

Tre andre skal ha fått lettere skader da flyet traff bakken.

Lake Worth har rundt 4500 innbyggere, og huser blant annet en marinebase. Ulykken skjedde rundt 1,5 kilometer nord for basen.

-Jeg satt i bilen min da piloten kom og landet like vel. Mens jeg kjørte, hørte jeg en høy eksplosjon, sier et vitne, Cara Camp, til NBC 5.

Kaitlyn Deramus forteller til nyhetskanalen at hun så to personer skyte seg ut av flyet like før det krasjet. Hun løp rett til en av sine naboer som er lam, for å hjelpe vedkommende til å komme seg bort fra stedet.

Over 1000 husstander mistet strømmen som følge av hendelsen, men det er sent søndag kveld norsk tid bare 40 husstander uten strøm.

Valglokalene har stengt i Russland:

De aller siste valglokalene i Russland har stengt. Tidlig i opptellingen ligger det an til en klar seier til regjeringspartiet, som ventet på forhånd.

Det tre dager lange valget nærmer seg nå slutten mens stemmene telles opp i det enorme landet.

Etter at 9 prosent av stemmene er telt opp, har regjeringspartiet Forente Russland foreløpig en oppslutning på 38,75 prosent, mens Kommunistpartiet har 25,06 prosent, ifølge Valgkommisjonen.

I teorien er alle de 450 setene i Dumaen, underhuset i nasjonalforsamlingen, i spill. Regjeringspartiet Forente Russland er imidlertid på forhånd ventet å gå seirende ut.

Kreml har ryddet mange av rivalene av banen allerede før valget. Opposisjonelle er blitt satt i fengsel, pågrepet eller enkelt og greit nektet å stille.

Anklager om valgfusk og press mot velgerne har preget valget fra første dag, og uavhengige observatører fra velgerrettighetsorganisasjonen Golos har meldt om tusenvis av brudd på prosedyrene.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke vært til stede, på grunn av uenighet om vilkårene Russland har satt. Russland ønsket også å bare tillate et lite antall.

(NTB)

Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / NTB

UD med anbefaling til nordmenn på La Palma:

I forbindelse med vulkanutbruddet på den spanske øya La Palma kommer Utenriksdepartementet med en anbefaling til alle nordmenn som er på øya. Til Dagbladet sier pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde at UD følger situasjonen tett.

- Vi anbefaler nordmenn i området å følge med på lokale myndigheters råd i forbindelse med vulkanutbruddet og holde seg oppdatert på hva disse er til en hver tid. Vi oppfordrer også nordmenn til å følge rådene og anbefalingene som gis lokalt, sier Lunde til Dagbladet.

Myndighetene er i gang med å evakuere innbyggere på La Palma etter vulkanutbruddet søndag ettermiddag. Bilder fra stedet viser lava som spruter ut av vulkanen med en enorm røyksøyle som ruver over krateret. Utbruddet har fremskyndet evakuering av rundt 1000 personer.

- Folk bes om å være ekstremt varsomme og holde seg unna området rundt krateret for å unngå unødvendig risiko, opplyser lokale myndigheter i en uttalelse.

Bilder fra stedet søndag ettermiddag viser lava som spruter ut av vulkanen med en enorm røyksøyle som ruver over krateret. Utbruddet har fremskyndet evakuering av rundt 1.000 personer.

Spanias statsminister Pedro Sánchez opplyser at han skal dra til øya. Innenriksdepartementet opplyser at sikkerhetspersonell på 200 personer har blitt mobilisert og er på vei med helikopter.

Foto: Reuters / NTB
Vulkanutbrudd på La Palma

Vulkanutbrudd på La Palma

dagbladet

Pizza-ran i Oslo:

En person skal ha blitt ranet av fem personer på Grünerløkka i Oslo, skriver politiet på Twitter.

De fem skal ha ranet til seg en pizza.

Den ranede er ikke fysisk skadd. Politiet jakter på gjerningspersonene.

Tre skutt etter gavekrangel på babyfest:

Lørdag rykket politiet i en liten by ved navn Lower Burrel utenfor Pittsburgh i USA ut etter at de fikk melding om at det var en pågående skyteepisode.

Da de kom fram viste det seg at det ikke stemte, skriver politiet i byen på Facebook.

Det som skal ha skjedd var at det brøt ut en krangel på et familieselskap, en såkalt «baby shower», som endte med at en person trakk en halvautomatisk pistol og avfyrte flere skudd. Tre personer, en 23 år gammel mann, en 19 år gammel kvinne og en 16 år gammel gutt, ble truffet av skuddene. De ble fraktet til sykehus med uavklarte skader, skriver NBC.

Politiet tror at de kranglet om gaver på festen, skriver kanalen.

Ulykken skjedde her, på et lokale tilknyttet brannstasjonen i byen. Foto: Google Maps

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.