Annonse

Nyhetsstudio

Bekrefter grov svikt

Det var installert et brannslukkingsanlegg i fabrikklokalet som brant på Jotun-fabrikken i Sandefjord onsdag.

Dette anlegget ble aldri utløst, bekrefter brannsjef Anne-Sofie Heum overfor NRK.

– Anlegget kunne sannsynligvis tatt ned intensiteten i brannen hvis det hadde løst seg ut tidlig nok, sier Heum til kanalen.

Pressevakta i Jotun, Christian Espolin Johnson, sa til Dagbladet tidligere onsdag at de mistenkte at dette hadde skjedd, men at de ikke hadde fått bekreftet dette.

Heum sier til NRK at brannvesenet sist var på inspeksjon hos Jotun i 2017, og at de etter planen skulla ha en ny inspeksjon i løpet av året. Hun tar ikke selvkritikk på at det hadde gått så lang tid siden forrige tilsyn av anlegget.

- Det er lett å være etterpåklok etter en slik brann. Vi må selvsagt vurdere risikoen på nytt nå, men at vi ikke har kontrollert Jotun mellom 2017 og 2021 er ikke nødvendigvis en feilvurdering, sier Heum.

Les hele saken

Mistenker teknisk feil

Annonse

Melding om røyk fra silo - sikkerhetsradius satt

Brannvesen og politi har rykket ut til Felleskjøpet i Moss etter melding om røyk fra en silo på stedet, skriver Moss Avis.

På Twitter skriver politiet i Øst at det er meldt om røykutvikling ved kornsiloene.

- Sikkerhetsradius er satt til 300 meter til situasjonen er avklart, melder politiet.

Bombeangrep mot militærbuss i Syria

Flere er drept og skadd i et bombeangrep mot en militærbuss i Damaskus i Syria onsdag, ifølge statlige medier.

To eksplosive enheter gikk av da bussen var på Hafez al-Assad-broen, melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer syriske medier.

Hendelsesforløpet er foreløpig uklart, og ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepet.

Minst 350 000 mennesker har blitt drept i borgerkrigen i landet som startet for ti år siden, ifølge FN.

(NTB)

Annonse
Ut mot Biden: - Stikker av
Foto: NTB

Ut mot Biden: - Stikker av

Donald Trumps mellomste sønn, Eric Trump, langer ut mot USAs president Joe Biden og anklager ham for å regelmessig stikke av fra Det hvite hus og sine plikter når jobben blir for tøff.

Det gjør han i et intervju med Fox News og den profilerte programlederen Sean Hannity, ifølge Newsweek.

«Når Afghanistan faller, gjett hva? Da har du en president Biden som befinner seg i Delaware og ikke håndterer det problemet. Hvorfor er det slik at hver eneste person i Biden-administrasjonen flykter og stikker av hver eneste gang det er et problem, i motsetning til å faktisk krumme nakken, gå i gang med arbeidet og løse det fordømte problemet?», sier Trump.

Uttalelsen har blitt møtt med kritikk, men først og fremst har Eric Trumps angrep blitt latterliggjort.

For riktignok tilbrakte Biden tid i sin hjemstat Delaware under deler av USAs katastrofale militære uttrekning fra Afghanistan, men Biden har ikke tilbrakt på langt nær like mye tid utenfor Washington D.C. og Det hvite hus som hans forgjenger gjorde.

I løpet av sine fire år i Det hvite hus tilbrakte Donald Trump hele 428 dager på én av eiendommene sine, ifølge Washington Post.

Siden mange av eiendommene formelt tilhørte presidentens selskap Trump Organization, måtte den amerikanske staten leie eiendommene av Trump-selskapet hver gang han tilbrakte tid der.

«Eric Trump kritiserer Joe Biden for å tilbringe tid på sin personlig eiendom framfor Det hvite hus. Ironien er [...] død», skriver reporteren Aron Rupar, som delte det aktuelle klippet fra Fox News og deretter ble plukket av en rekke amerikanske medier.


Åpner for turister
Foto: Shutterstock / NTB

Åpner for turister

Den populære ferieøya Hawaii kan ta imot turister igjen fra 1. november, sier guvernøren etter at smittetallene har gått ned.

Guvernør David Ige viser til at antallet sykehusinnlagte også har gått ned til et nivå der det er trygt å åpne for turister igjen.

I august gikk guvernøren ut og oppfordret folk til å holde seg unna Hawaii fordi smittetallene skjøt i været. Det ble ikke innført restriksjoner, men oppfordringen førte til at tusenvis avlyste planlagte turer til Hawaii.

Siden da har tallet på nye daglige smittetilfeller sunket fra 900 til 117, mens antallet sykehusinnlagte med viruset har falt fra over 400 til rundt 100.

(NTB)

Annonse
Kongresskomité vil straffe Trumps sjefstrateg
Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

Kongresskomité vil straffe Trumps sjefstrateg

Komiteen som gransker kongresstormingen i USA har vedtatt at Steve Bannon bør tiltales for å ha vist forakt for Kongressen ved å nekte å vitne.

Avgjørelsen i komiteen var enstemmig. Bannon ble instruert av sin tidligere sjef, Donald Trump, til ikke å vitne for komiteen. Trump har også gått til søksmål for å hindre komiteen å få tilgang til dokumenter fra Det hvite hus.

Saken mot Bannon oversendes nå til Kongressen, som skal vurdere saken torsdag. Dersom Kongressen slutter seg til komiteen, blir saken oversendt til justisdepartementet som da vil avgjøre om det skal opprettes straffesak mot Bannon.

Komiteens leder, demokraten Bennie Thompson, sier det er viktig å statuere et eksempel overfor andre vitner som kvier seg for å stille. Han sier Bannon er villig til å bli en martyr for Trump.

(NTB)