Annonse

Nyhetsstudio

Vurderer grep etter dette
DØDE: Rundt 1400 grindhvaler skal ha blitt slaktet på Færøyene. Foto: Sea Shepherd

Vurderer grep etter dette

På søndag ble over 1400 grindhvaler drevet inn i en fjord på Færøyene og drept. Dette er en årlig tradisjon, men i år ble det slaktet flere enn normalt.

Bildene av de avdøde grindhvalene, som er en art i delfin-familien, har gått verden rundt og fått mye kritikk fra en rekke miljøorganisasjoner. Nå vurderer myndighetene å endre reglene for fangsten.

- Vi tar saken meget alvorlig. Selv om disse fangstene betraktes som bærekraftige, vil vi studere nærmere delfinfangsten og rollen den spiller i det færøyske samfunnet, skriver lagmann Bárdur Nielsen i en pressemelding, ifølge den danske avisa BT.

- Regjeringen har besluttet å innlede en evaluering av reglene for å fange grindhval, skriver Nielsen.

Fangstformen som går ut på å drive grindhval inn i en grunn fjord og slakte dem på stranda er nå bare i bruk på Færøyene. I Norge er delfinarten fredet.

Les hele saken

- Jeg er sjokkert

Annonse

Corona - ikke lenger allmennfarlig smittsom sykdom

Coronautbruddet er ikke lenger et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom, mener helsemyndighetene.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler at covid-19 (2019-nCoV) fremdeles defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer at covid-19 viruset og utbruddet ikke lenger er et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom og at beslutningen om
dette derfor bør endres.

(Dagbladet/NTB)

Stort steinras i Suldal
Foto: Politiet

Stort steinras i Suldal

Sør-Vest politidistrikt melder om et stort steinras ved Lovraeidet i Suldal. Raset sperrer veien, og det er usikkert om det vil rase ytterliere.

- Ingen personer eller biler tatt av raset. De bilene/personene som er på stedet er bedt om å trekke unna, skriver politiet.

Ifølge Vegtrafikksentralen har raset gått like sør for avkjøringen inn til fylkesvei 46 Sauda.

- Raset skal være stort, nødetater og entreprenører er på veg, skriver de på Twitter.

Annonse

Kvam-ulykka: Ingen søk iTokagjelet i dag

Kvam brann- og redning vil i dag foreta strand- og overflatesøk i Movatnet og i deler av Hardangerfjorden, opplyser politiet i en pressemelding.

Det vil per nå ikke bli gjort søk i Tokagjelet i dag, som følge av høy vannføring i kombinasjon med at det er et risikofylt område å arbeide i for redningsmannskapene, opplyser politiet.

Les hele saken

Kampen i dødsstryket

Danmark: Mink-SMS'er dukket opp likevel
I HARDT VÆR: Statsminister Mette Frederiksen på besøk hos en minkbonde i Kolding i november 2020 i forbindelse med den omstridte ordren om å avlive all mink i Danmark på grunn av smittefare under corona-epidemien. Foto: Ritzau / NTB.

Danmark: Mink-SMS'er dukket opp likevel

Ny utvikling i minkmysteriet i Danmark: SMS-meldingene som statsminister Mette Fredriksen har slettet, finnes likevel.

Under høringen torsdag kom den avgåtte landbruksministeren Mogens Jensens rådgiver Søren Andersen med tilbud om å overlevere SMS-utvekslingen med statsministeren og hennes rådgivere.

Rådgiverens advokat opplyste at meldingene er lagret på den gamle jobbtelefonen til landbruksministerens rådgiver, skriver danske medier.


Minkkommisjonen skal kartlegge hva som foregikk i dagene da Danmarks regjering besluttet å avlive 15 millioner mink for å hindre coronasmitte til mennesker.

Det viste seg imidlertid i løpet av kort tid at regjeringen ikke hadde noe juridisk grunnlag for å foreta en slik masseavliving. Danmarks daværende mat- og fiskeriminister, Mogens Jensen, gikk av kort tid senere.

Frederiksen skal ifølge NTB møte for kommisjonen 9. desember.

Annonse
Kina: Millionby stenges etter ett smittetilfelle
Foto: ALEXANDRO80 / Shutterstock / NTB

Kina: Millionby stenges etter ett smittetilfelle

Etter at det ble oppdaget ett nytt smittetilfelle i byen Heihe i Heilongjiang-provinsen, har kinesiske myndigheter oppfordret folk til å holde seg hjemme.

Myndighetene i Heihe har begynt å teste de 1,6 millioner innbyggere og spore nærkontakter. Ifølge statlige medier er buss- og taxitjenester stengt, mens ingen kjøretøy får forlate byen.

Smittetallene i Kina er lave sammenlignet med de fleste andre land, men landet har slitt med mindre smitteutbrudd i minst elleve provinser. Selv om smittetallene er relativt lave, gjør myndighetenes nullsmittestrategi at tiltakene blir omfattende.

Myndighetene har allerede stengt ned byene Lanzhou og Ejin. Rundt seks millioner innbyggere bor i områder som er stengt ned i Kina.

(NTB)