Annonse

Nyhetsstudio

Dagens nyheter

NRK gikk av med en soleklar seier om seerne i sin valgsending på mandag. TV 2-veteran Oddvar Stenstrøm stempler sendinga som stusselig og kjedelig.

Det pågår en klappjakt på en angivelig tungt bevæpnet mann i den russiske byen Liski. Mannen er mistenkt for å ha drept en familie på tre og et påfølgende bombeangrep mot en politistasjon.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) mener vi nærmer oss tidspunktet hvor vi kan åpne samfunnet helt.

Annonse

Vaksinekaos på Stord

Sør-Vest politidistrikt melder om trafikkaos i forbindelse med vaksinering mot influensaviruset ved Stord Idrettspark.

Politiet ble bedt om å bistå med å få kontroll på kaoset.

- Patrulje til stedet. Brannvesenet har og vært på stedet og dirigert. Løst seg opp nå, skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

Mulig Tengs-rettssak om et år

Rettssaken i Birgitte Tengs-saken kan bli høsten 2022, opplyser den drapssiktede mannens forsvarer, Stian Kristensen, på et fengslingsmøte i saken torsdag formiddag.

Han forteller at saksdokumentene er på langt over 10 000 sider.

- Den siktede har nektet enhver befatning med drapet, sier Kristensen.

Politiet har gjennomført en analyse av de genetiske markørene til siktede, og kommet fram til at han har en genetisk mutasjon som stemmer overens med blodflekken som ble funnet på strømpebuksa til Birgitte Tengs. Det er ikke en komplett DNA-profil som er funnet.

- Etter påtalemyndighetens syn er sporprøven i saken forenelig med den siktede, sier politiadvokat Sondre Johannessen Hauge.

Tengs ble drept på Karømy i 1995. På sensommeren 2021 ble en mann pågrepet og siktet for drapet.

Les hele saken

Dette er politiets nye bevis

Annonse

Tromsø innfører flere anbefalinger

Tromsø kommune holder klokka 11 en pressekonferanse etter at de i går satte ny smitterekord med 59 tilfeller.

Både ordfører Gunnar Wilhelmsen og smittevernoverlege Trond Brattland er til stede.

- Selv om restriksjonene er borte, er ikke pandemien det. Det har vi sett de siste ukene. Vi har hatt økende smittetall hver dag, sier Wilhelmsen på pressekonferansen.

Han sier at han har forståelse for at foreldre er bekymret for situasjonen i skolene og barnehagene.

- Vi ber dere holde ut. Hold barna hjemme om de syke og ta en coronatest, sier ordføreren.

Han sier at kommunen kommer med nye anbefalinger i dag.

- De holdes bare om de blir fulgt, sier ordføreren.

Smittevernoverlege Trond Brattland sier at kommunene har nå valgt å innføre nye smitteverntiltak.

- Nå er det en fare for at vi må leve med tiltak over en tid, sier han, og presenterer de nye rådene:

- Vi oppfordrer alle voksne til å redusere sine nærkontakter. Vi oppfordrer til mer bruk av hjemmekontor og økt avstand til andre, samt bruk av munnbind innendørs der det er vanskelig å holde avstand, sier Brattland.

Brattland sier at de ikke ser noen åpenbar forklaring på hvorfor Tromsø nå har en stigende smittetrend, men sier at det kan være en kombinasjon av at kommunen har en ung befolkning, som er aktiv og har enn noe lavere vaksinasjonsdekning, at vinteren har kommet, samt at ettersom det har vært relativt lite smitte i kommunen så langt i pandemien kan de også ha en noe lavere immunitet mot viruset.


Det er særlig Troms og Finnmark som har hatt et høyt smittetrykk den siste tida. Forrige uke ble det registrert 271 smittetilfeller per 100 000 innbyggere her.

I tillegg er 16 personer coronainnlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen uttalte tidligere i dag til VG at Tromsø vil innføre flere anbefalinger nå.

- Det blir ingen vedtatte tiltak, bare anbefalinger. Vi kommer til å anbefale bruk av munnbind, meteren og hjemmekontor, sier Wilhelmsen til avisa.

Til TV 2 har Wilhelmsen uttalt at Tromsø vurderer fortløpende å innføre tiltak.

- Vi mener det er riktig nivå nå, men vurderer fortløpende et trinn to, sier Wilhelmsen til kanalen.

Tromsø innfører flere anbefalinger
Ordfører Gunnar Wilhelmsen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Corona - Ikke lenger et alvorlig utbrudd

Coronautbruddet er ikke lenger et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom. Det skriver FHI og Helsedirektoratet i faglig grunnlag overlevert til Helse- og omsorgsdepartementet.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler samtidig at covid-19 fremdeles defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom.

Covid-19 ble definert som en allmennfarlig smittsom sykdom 31. januar 2020 og innført på listen i forskrift om allmennfarlige smittsomme sykdommer. Sykdommen ble 3. mars 2020 også erklært å være et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer at covid-19 viruset og utbruddet ikke lenger er et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom og at beslutningen om
dette derfor bør endres.

Den viktigste konsekvensen av en slik endring er at det bare vil være kommunene selv som har hjemmel til å treffe vedtak etter smittevernlovens paragraf 4-1.

Denne omhandler blant annet møteforbud, stenging av virksomheter, begrensninger i kommunikasjon, isolering og smittesanering når det er nødvendig for å forebygge en allmennfarlig smittsom sykdom, eller for å hindre smitte.

Helsedirektoratet understreker i sin vurdering at dersom det skulle oppstå behov for nasjonale tiltak eller bruk av fullmaktsbestemmelser som krever at utbruddet er definert som alvorlig, kan en beslutning om dette fattes raskt.

(Dagbladet/NTB)

Annonse
Stort steinras i Suldal
Foto: Politiet

Stort steinras i Suldal

Sør-Vest politidistrikt melder om et stort steinras ved Lovraeidet i Suldal. Raset sperrer veien, og det er usikkert om det vil rase ytterligere.

- Ingen personer eller biler tatt av raset. De bilene/personene som er på stedet er bedt om å trekke unna, skriver politiet.

Raset har gått i krysset riksvei 13 Sandsvegen og fylkesvei 46 Indre Ryfylkevegen, ved Lovravatnet.

- Raset skal være stort, nødetater og entreprenører er på veg, skriver Vegtrafikksentralen på Twitter.