Annonse

Nyhetsstudio

Ropstad beklager
Foto: Lise Åserud / NTB

Ropstad beklager

Aftenposten avslører i dag at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad oppga til Statsministerens kontor (SMK) at han hadde utgifter ved å bo hjemme på gutterommet da han ble statsråd.

Dermed slapp han å skatte av fordelen med pendlerbolig - og kuttet skatteregningen med 175 000 kroner.

Men Ropstad betalte aldri foreldrene, innrømmer han overfor Aftenposten.

Skatteetaten vurderte at Ropstad ikke skulle skatte av fordelen for pendlerbolig siden han betalte leie for gutterommet - noe han altså ikke gjorde.

- Jeg laget en avtale med mine foreldre om at jeg skulle betale faste utgifter. Vi snakket konkret om å oppsummere de type ting som jeg har sagt, som kommunale avgifter og forsikringer.

Planen var ifølge Ropstad at hele beløpet skulle etterbetales i desember.

- Du hadde altså ikke betalt ennå i 2020, selv om du sa det til SMK. Har du da gitt SMK uriktige opplysninger?

- Nei, for avtalen jeg hadde med mine foreldre var at jeg skulle betale når regningen kom.

Ropstad beklager det han kaller en «dårlig vurdering».

- Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderingen, sier Ropstad til Aftenposten.

Ropstad sier nå til Aftenposten at han er i dialog med Skatteetaten for å etterbetale det han uriktig sparte i skatt for 2020.

Les hele saken

- Begått dødssynd

Annonse
«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat

Joachim Triers film «Verdens verste mennesker» er valgt ut til å representere Norge under Oscar-utdelingen i Hollywood i mars neste år.

Triers siste film i det som er omtalt som «Oslo-trilogien» har vakt oppsikt og fått svært positiv mottakelse etter den hadde sin internasjonale premiere under filmfestivalen i Cannes i juli.

Da fikk hovedrolleinnehaver Renate Reinsve også Norges første skuespillerpris i den prestisjetunge hovedkonkurransen for sin tolkning av rollefiguren Julie. Filmen hadde norsk premiere 15. oktober og er allerede sett av 85 000 mennesker.

«Verdens verste menneske» var kortlistet sammen med «Den største forbrytelsen» i regi av Eirik Svensson og «Ninjababy» som Yngvild Sve Flikke har regissert.

Det er Den norske Oscar-komiteen, som består av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, som avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film.

(NTB)

Trondheim: To nye siktet etter knivstikking

Politiet fortsetter etterforskningen for fullt etter at en mann i 20-årene ble alvorlig skadd på Møllenberg i Trondheim lørdag kveld. Søndag meldte politiet at to personer er pågrepet, siktet for grov kroppsskade.

Siktelsen er nå utvidet til å gjelde ytterligere to personer, opplyser politiet i en pressemelding. En siktet er foreløpig sjekket ut av saken, men beholder formell status som siktet inntil videre.

I tillegg til at fire personer nå er siktet for grov kroppsskade, eller medvirkning til dette, er tre av disse personene – samt fornærmede i saken – siktet for grov narkotikaovertredelse, opplyser politiet.

Politiet mener hendelsen på Møllenberg er knyttet til et narkotikamiljø.

- Fornærmede i saken som gjelder grov kroppsskade er formelt pågrepet og siktet for grov narkotikaovertredelse av politiet, sier påtaleansvarlig John R. Sødahl Furunes i Trøndelag politidistrikt.

Fornærmede blir værende på sykehuset så lenge som nødvendig, med vakthold fra politiet.

I tillegg til den fornærmede, er ytterligere en person pågrepet i narkotikasaken. Vedkommende er også siktet for grov kroppsskade, eller medvirkning til dette, mot den fornærmede, ifølge politiet.

De to siste siktede i saken er etterlyst internasjonalt. Begge disse er siktet for både grov kroppsskade, eller medvirkning til dette, og narkotikaovertredelse.

Les hele saken

To knivstikkinger i Trondheim

Annonse

Ny smitterekord i Russland

Russland har registrert nok en smitterekord. Mandag meldes det om 37 930 nye coronatilfeller.

Tallet er det høyeste som er registrert siden pandemien tok til. Det er også registrert 1069 nye dødsfall siste døgn, marginalt mindre en den dystre rekorden på 1075 døde som ble satt for få dager siden.

Smittetallene er økende i Russland, der skepsisen til vaksiner er stor. I håp om å dempe smittetrykket har president Vladimir Putin bedt innbyggerne om å ikke gå på jobb mellom 30. oktober og 7. november.

De fleste statlige etater og private selskaper skal holde stengt i denne perioden, med noen få unntak, blant annet dem som er knyttet til kritisk viktig infrastruktur.

Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100.000 i samme periode).

* Latvia: 1.630 smittede (11,8 døde)

* Georgia: 1.456 smittede (12,4 døde)

* Serbia: 1.336 smittede (11,1 døde)

* Estland: 1.315 smittede (5,1 døde)

* Litauen: 1.297 smittede (14,4 døde)

* Romania: 1.057 smittede (27,1 døde)

* Storbritannia: 929 smittede (2,7 døde)

* Montenegro: 904 smittede (12,7 døde)

* Slovenia: 887 smittede (3,4 døde)

* Belize: 835 smittede (11,8 døde)

* Singapore: 787 smittede (2,6 døde)

* Armenia: 778 smittede (15,7 døde)

I Norge er det registrert 131 nye smittetilfeller og 0,4 dødsfall per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

(NTB)

Erklærer unntakstilstand i Sudan
Foto: NTB

Erklærer unntakstilstand i Sudan

Sudans øverste general sier at landets regjering er oppløst, og at han snart vil etablere en «kompetent» regjering.

Han sier også at det er innført unntakstilstand i landet.

Abdel Fattah al-Burhan kom med uttalelsene i en TV-sendt tale mandag, timer etter at militæret pågrep landets statsminister og satte ham i husarrest.

Burhan har vært leder for overgangsrådet som ble etablert i 2019, etter at president Omar al-Bashir ble tvunget til å gå av.

Nå oppløser han både overgangsrådet og regjeringen.

I talen bedyrer han at Sudan skal følge «internasjonale avtaler».

Han sier at intern krangel mellom ulike politiske fraksjoner førte til at militæret grep inn, og at en ny "teknokratisk" regjering skal lede landet fram mot valg.

Ifølge avtalen fra 2019 skulle makten deles mellom sivile og militære ledere fram til et demokratisk valg i 2023.


(NTB)

Annonse
Politimann frifunnet for halsgrep under avhør
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Politimann frifunnet for halsgrep under avhør

En politimann som tok halsgrep på en 24-åring i et avhør, er frikjent i lagmannsretten. Retten mener at politimannen utførte «en korrekt tjenestehandling».

Både Spesialenheten og Kristiansand tingrett mente at politimannen handlet i ren irritasjon, og han ble i tingretten i februar i år dømt til 24 dagers betinget fengsel.

Politimannen anket saken videre til Agder lagmannsrett, som enstemmig mener at han skal frifinnes, melder TV 2.

Tre av fem dommere mener at politimannen ikke engang feilvurderte situasjonen, men faktisk foretok en korrekt tjenestehandling ut fra de opplysningene han hadde på tidspunktet. De to øvrige dommerne mener at han gjorde en feilvurdering, men mener likevel at hans handlinger ikke er straffbare.

Bakgrunnen for politimannens inngrep var at 24-åringen, som nå er 26 år, ikke ønsket å gi fra seg en papirlapp med Snapchat-passordet sitt. Da gikk politimannen fysisk til verks, viser overvåkingsbilder. Han tok halsgrep på 24-åringen og fikk lagt ham i bakken sammen med to kvinnelige betjenter.

Politimannen har forklart at han ikke visste at det var installert kameraer på avhørsrommet som allerede hadde fanget opp hva som sto på lappen, og at han derfor anså det som et viktig bevis som han var nødt til å sikre før det ble ødelagt.

26-åringen, som senere ble dømt til en straff på ni år og seks måneders fengsel for grov narkotikakriminalitet, vil anke frifinnelsesdommen.

Det hører med til historien at politimannen gikk av med pensjon i juli i fjor.

(NTB)