Annonse

Nyhetsstudio

Sjekker drikkevannet i hele Danmark - frykter helsefarlig stoff

Danske BT melder at drikkevann i hele landet nå undersøkes, på jakt etter det helseskadelige fluorstoffet PFOS. Stoffet brukes blant annet i brannskum, og det jobbes nå med undersøkelser av områder hvor det blant annet har vært gjennomført brannøvelser.

- Vi har ikke full oversikt ennå. Akkurat nå jobber vi med å få kartlagt hvor det er problemer, sier direktør i Danske Vandværker, Susan Münster, til avisa.

Får man i seg PFOS over tålegrensen, øker det risiko for forhøyet kolesterolnivå, påvirkning av leverfunksjonen, redusert effekt av vaksiner hos barn og redusert fødselsvekt. I Norge ble PFOS tidligere brukt i blant annet brannskum og tekstiler, men har de seinere år vært forbudt.

Så langt jobbes det med 188 forskjellige steder i Danmark, men nå virker problemet å potensielt være langt større. Fredag opplyses det at det er påvist et eller flere fluorstoffer fra samme gruppe på 900 industriområder.

Ved hver tredje av lokalitetene skal nivået av stoffet i grunnvannet være over det anbefalte, ifølge BT.

- Jeg synes det er grunn til å være bekymret. Dette må tas svært alvorlig, særlig fordi stoffet potensielt er kreftfremkallende, sier Münster.

Annonse

61 av 600 passasjerer fra Sør-Afrika var smittet

To KLM-flygninger fra Sør-Afrika landet i går i Nederland. Omtrent samtidig slo verdenssamfunnet alarm om den nye omicron-varianten, som nå herjer i nettopp Sør-Afrika.

Derfor besluttet nederlandske myndigheter å teste alle passasjerene om bord på de to flyene.

Av 600 passasjerer testet 61 positivt for coronaviruset, men det er uklart om det er snakk om omicron-varianten eller ikke.

Det melder den nederlandske avisa Algemeen Dagblad.

De smittede er nå innlosjert på et karantenehotell og må tilbringe minst sju dager i karantene.

Alle som testet negativt må være fem dager i karantene, hvis de tester negativt. Etter ytterligere fem dager, må de teste seg igjen.

Dagbladet oppdaterer saken.

Slår alarm: - På vei mot kaos
Folkehelsesjefen ber tyske politikere innføre strenge tiltak. Her fra Berlin. Foto: NTB

Slår alarm: - På vei mot kaos

Tysklands folkehelsesjef Lothar Wieler slår alarm og ber tyske myndigheter om straks å innføre strengere tiltak for å stagge smittespredningen i landet.

- Vi trenger massive kontaktreduserende tiltak umiddelbart, sier Wieler, sjef for Robert Koch-instituttet, ifølge The Guardian.

Robert Koch-instituttet tilsvarer Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge.

Wieler ber tyske politikere fatte tiltak som forhindrer store folkeansamlinger. Han ber også tyskere om å unngå «unødvendig» kontakt med personer utenfor egen husstand.

- Vi er ved et veiskille. Vi har et valg. Enten velger vi veien som leder til kaos og en fæl slutt ... eller så velger vi veien som ikke lesser store byrder på helsevesenet og som kanskje muliggjør en fredfull jul, sier Wieler.

Også i Tyskland har smittetallene gått gjennom taket. Aldri før er det blitt registrert så mange smittetilfeller i landet.

I går ble det registrert over 65 000 nye smittetilfeller. Dagen i forveien ble det registrert nesten 75 000 nye smittetilfeller.

Den siste uka har antall coronainnlagte pasienter økt med 100 prosent. Basert på den utviklingen antar Robert Koch-instituttet at Tyskland må belage seg på 1000 nye coronapasienter på intensivavdelingen de neste ti dagene.

Tyskland har i alt 22 000 intensivplasser. Per nå er det 4000 coronainnlagte pasienter som er på intensivavdelinger, ifølge The Guardian.

Annonse

USA: Skyting på kjøpesenter

Det ble avfyrt skudd nær restaurantområdet på et kjøpesenter i Tacoma i Washington fredag kveld, opplyser myndighetene.

Minst en person er skutt og skadd i skyteepisoden ved Tacoma Mall, ifølge sheriffen i Pierce County. Lokale medier melder at folk ringte nødnummeret klokken 19 og fortalte at det var avfyrt flere skudd.

Hundrevis av personer søkte tilflukt i butikker, som umiddelbart ble stengt.

Mer enn 60 betjenter fra ulike politietater i området har rykket ut til stedet, og sheriffen opplyser at det blir gjort et koordinert søk inne i senteret.

Kjøpesenteret er det største i byen Tacoma og har mer enn 100 butikker.

(NTB)

629 smittede i Oslo

Det er registrert 629 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 141 flere enn samme dag forrige uke, men 23 færre enn torsdag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 453 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 1.850 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Alna og Grorud bydel med henholdsvis 1.253 og 1.148.

Tallene er lavest i bydelene Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker.

Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

Til sammen er 66.814 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Annonse

Luftangrep mot Jemens hovedstad

Den Saudi-Arabia-ledede alliansen som kjemper mot de jemenittiske Houthi-opprørerne, angrep tidlig lørdag Jemens hovedstaden Sana.

En statlig saudisk TV-kanal melder om luftangrepene og siterer koalisjonen ledet av Saudi-Arabia. Den ber sivile holde seg borte fra områdene som bombes, men oppgir ikke hvilke mål som angripes.

Angrepene kommer samtidig som det er harde kamper i byen Maarib og etter at koalisjonsstyrker trakk seg tilbake fra områder rundt den viktige havnebyen Hodeida.

En militærallianse ledet av Saudi-Arabia gikk til krig i Jemen våren 2015, få måneder etter at de jemenittiske Houthi-opprørerne erobret hovedstaden Sana. Alliansen kjemper på regjeringens side mot opprørerne som kontrollerer store deler av landet.

Jemen-krigen er de siste årene gjentatte ganger omtalt av FN som verdens verste humanitære katastrofe.

(NTB)