Annonse

Nyhetsstudio

Aftenposten: Ropstad har betalt minst 680 000 kroner for lite i skatt

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad betalt minst 680 000 kroner for lite i skatt på pendlerboligene, ifølge beregninger Aftenposten har gjort.

Statsministerens kontor (SMK) har gitt avisa innsyn i leieverdien på statsrådsboligen på Frogner. Videre har Aftenposten beregnet verdien av fire av leilighetene Ropstad har bodd i ut ifra Statistisk sentralbyrås (SSB) sin statistikk over regnemarkedet.

Årsaken til dette er at Skatteetaten eller Stortinget ikke har oppgitt leieverdien på disse leilighetene.

Ifølge avisas regnestykke er den totale leieverdien av KrF-lederens pendlerboliger på 2,1 millioner kroner. Men Ropstad har bare rapportert 365 000 kroner. 1,75 millioner ekstra skulle dermed vært plusset på partilederens inntekt, og han hadde måttet betale 680 000 kroner mer i skatt.

Ropstad har hatt gratis pendlerbolig fra 2010 til 2020, og Skatteetaten har slått fast at politikere som bor gratis hjemme, må betale skatt av fordelen av å ha gratis pendlerbolig.

KrF-lederen skattet i 2019 av statsrådsboligen han bodde i, men i 2020 tok han aktive grep for å unngå å måtte betale skatt av leiligheten.

Kjell Ingolf Ropstad sa fredag at han er i dialog med Skatteetaten. Aftenposten opplyser at de har lagt fram sitt regnestykke for KrF-lederen, men at han ikke hadde noen innspill til det.

(NTB)

Aftenposten: Ropstad har betalt minst 680 000 kroner for lite i skatt
Foto: Terje Pedersen / NTB

Gård i Gjerdrum sikres mot kvikkleireskred

o år etter kvikkleireskredet i Gjerdrum jobbes det for å sikre en gård nær skredområdet.

Det dreier seg om Kyken gård, som ligger drøyt en kilometer unna kommunesenteret Ask, der skredet skjedde 30. desember 2020, skriver Romerikes Blad. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) jobber for å sikre gården etter at det har begynt å gå skred i små sideraviner nær gården.

Det ligger kvikkleire en rekke steder i området, og sikringsarbeidet er direkte knyttet til sikringsarbeidet som begynte i Gjerdrum etter 30. desember 2020.

Den gangen raste et område på 300 ganger 700 meter ut i et boligfelt sør i Ask. 14 bygninger med til sammen 31 boenheter forsvant ut i skredet, og enkelte bygninger ble flyttet opp mot 400 meter. Til sammen ti personer mistet livet, deriblant en gravid kvinne. Mange av de overlevende kan aldri flytte tilbake.

(NTB)

E6 på Sennalandet stengt

E6 på Sennalandet er stengt på grunn av uvær, opplyser Vegtrafikksentralen Nord på Twitter.

Det kan bli innført kolonnekjøring på kort varsel.

Nato-land sender over 1400 redningsarbeidere til Tyrkia
Foto: ADEM ALTAN / AFP / NTB

Nato-land sender over 1400 redningsarbeidere til Tyrkia

Natos medlemmer og partnere – inkludert Sverige og Finland – sender over 1400 redningsarbeidere til Tyrkia etter jordskjelvet, opplyser alliansen.

- I denne forferdelige tiden står vi sammen i solidaritet med vår allierte Tyrkia og med dem som er berørt. De Nato-allierte står klar til å gi ytterligere hjelp til de nødstedte, sier alliansens talsperson Oana Lungescu i en pressemelding.

Over 20 Nato-tilknyttede land bidrar med ulike former for bistand i kjølvannet av det ødeleggende jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria natt til mandag. Det inkluderer redningsarbeidere og hundeekvipasjer til søk, brannmannskaper, ingeniører, helsepersonell med forsyninger og jordskjelveksperter.

Bistanden leveres via Natos koordineringssenter for katastrofehjelp.

Ved Nato-hovedkvarteret i Brussel ble det flagget fra halv stang med Nato-flagget og flaggene til de 30 medlemslandene.

(NTB)

Ukraina: - Dødeligste døgn for russerne
Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB

Ukraina: - Dødeligste døgn for russerne

De siste tjuefire timene har vært de dødeligste for russiske styrker så langt i krigen, hevder det ukrainske militæret.

Dette melder The Guardian.

I løpet av det siste døgnet skal ytterligere 1030 russiske soldater ha blitt drept. Ifølge ukrainske myndigheter er nå det totale antallet dødsfall blant russiske styrker nå på 133 190.

Det er mye usikkerhet hvorvidt disse tallene stemmer, ifølge Reuters.

Imidlertid beskriver begge partene at krigen har eskalert ytterligere den siste tida. Russland presser på i østlige områder med tusener av nylig mobiliserte soldater.

Nye bilder: Kinesisk ballong hentet opp
Foto: NTB.

Nye bilder: Kinesisk ballong hentet opp

Nye bilder skal vise en amerikansk bombegruppe hente opp en av de kinesiske ballongene, som tidligere denne uka ble skutt ned, melder Reuters.

Ballongen skal ha blitt hentet opp langs kysten av Sør-Carolina.

- I dagene som kommer, skal amerikansk personell skaffe seg bedre oversikt over hva som ligger på havbunnen, sa USAs nasjonale sikkerhetsråds talsmann John Kirby mandag kveld, skriver NTB.

Tyrkia og Syria: Antallet døde har passert 6200

Flere enn 6200 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall fra begge land.

I Tyrkia er 4.544 bekreftet døde, opplyser tyrkiske myndigheter tirsdag kveld.

I Syria er det så langt meldt om 1.712 døde. Både opprørskontrollerte og regimekontrollerte områder er rammet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20.000 personer kan ha mistet livet.

Flere tusen er skadd, og et ukjent antall mennesker fryktes å ligge under ruinene av sammenraste bygninger. Det ventes derfor at tallet på døde vil stige etter hvert som redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene.

(NTB)

Registrert over 125 etterskjelv - kan komme flere
Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Registrert over 125 etterskjelv - kan komme flere

Det er registrert over 125 etterskjelv i Tyrkia, melder US Geological Survey (USGS) ifølge CNN.

Disse etterskjelvene skal ha hatt en styrke på 4.0 eller høyere, og fulgte det store jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria natt til mandag.

Frekvensen og styrken på etterskjelvene er forventet å synke i tida framover. Fortsatt vil det være mulig å oppleve skjelv med en styrke på opp til 5 og 6 på Richters skala.

Dette er en trussel for redningsmannskapene og overlevende i området.

Over 5415 dødsfall er så langt registrert etter jordskjelvet. Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at antallet ofre kan stige til 20 000.