Annonse

Nyhetsstudio

Erna deltar ikke

Kjell Ingolf Ropstad har innkalt til pressekonferanse klokka 14.

Dagbladet får bekreftet fra Statsministerens kontor (SMK) at statsminister Erna Solberg ikke deltar på pressekonferansen.

Det knytter seg stor spenning til pressekonferansen, som er Ropstads andre på et drøyt døgn etter Aftenpostens skatte-avsløring.

Ropstad betalte 175 000 kroner for lite i skatt i fjor og han er nå i kontakt med skatteetaten for å gjøre opp for seg.

Kjell Ingolf Ropstads egen fylkesleder, Per Sverre Kvinlaug, sa til Dagbladet i går at Ropstad bør vurdere å gå av som KrF-leder «for partiets del».

Erna deltar ikke

Les hele saken

Ber Ropstad vurdere å gå av

Annonse
- Russerne har erobret nøkkelby
Satellittbilde av Lyman. Foto: AFP

- Russerne har erobret nøkkelby

- Fredag erobret russiske mest sannsynlig byen Lyman, nord i Donetsk i Øst-Ukraina, skriver britisk etterretning i sin daglige twitter-oppdatering.

Det er mest sannsynlig en før-fase av det neste steget i Russlands kampanje i Donbas, skriver de.

Lyman er en nøkkelby og et viktig jernbaneknutepunkt, og hvis russerne er i stand til å ta kontrollen over byen, blir den nærliggende byen Slovjansk mer sårbar for angrep fra artilleri – og ukrainske tropper sørøst for Lyman blir mer utsatt for omringing, ifølge britisk etterretning.

- Nå blir Russlands største innsats i 40 kilometer til øst, rundt Sievjerodonetsk sin lomme, skriver etterretningen.

Industribyen Sievjerodonetsk er også en nøkkelby for å kapre hele Luhansk-omåde.

- Imidlertid fortsetter de ukrainske styrkene med et velorganisert forsvar i området, og fortsetter å framtvinge russiske styrker store tap.

Morgennytt

Kraftig advarsel: - Kan ikke stoppe
Russlands president Vladimir Putin er i ferd med å skape en radikalisert versjon av seg selv, ifølge ekspert.

Ryster Stockholm
Restene etter en festnatt på Stureplan vekker oppsikt i Sverige. Det siste året har antall sykehustilfeller blitt femdoblet.

Vil ha mer våpen:- Absurd
Bare få dager etter skoleskytingen i Texas, tar Donald Trump til ordet for mer våpen. - Absurd, sier ekspert.

Annonse

Rykket ut med helikopter

Politiet i Troms rykket natt til lørdag ut med helikopter etter meldinger om en utagerende mann på Karlsøy.

Mannen kom med trusler, utøvde vold, kjørte uten gyldig førerkort, stjal en bil, som han kjørte i ruspåvirket tilstand, og han var også i besittelse av narkotika, opplyser Troms politidistrikt.

Politiet fikk flere meldinger fra beboere på øya om de straffbare forholdene.

- Det er langt dit og ferge er ikke et alternativ på natta, og med tanke på forholdenes alvorlighetsgrad valgte vi å bruke helikopter, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen til Dagbladet.

Politiet har pågrepet en mann som er siktet for forholdene. Vedkommende er tidligere straffedømt.

Ukraina frykter å bli omringet i Donbas

Ukraina kan bli nødt til å trekke styrker ut av Luhansk-regionen øst i landet i takt med at russerne gjør framskritt. Frykten er at de skal bli omringet.

I verste fall kan de siste soldatene som holder stand i Luhansk ende opp som dem som ble igjen i den beleirede byen Mariupol i ukevis før de til slutt overga seg, er bekymringen. Det skriver Reuters.

En ukrainsk tilbaketrekking vil gjøre at Russland og president Vladimir Putin kommer nærmere målet om å kapre hele Donbas-regionen. Russiske styrker har gjort framskritt i Luhansk og Donetsk samtidig som de har bombet landsbyer til ruiner.

Luhansks guvernør Serhij Hajdaj sier at russiske styrker har tatt seg inn i Sievjerodonetsk, den største byen i Donbas som Ukraina fortsatt har kontroll over, etter å ha forsøkt å omringe ukrainske styrker der i flere dager.

Ifølge Hajdaj er 90 prosent av bygningene i byen skadd.

– Russerne vil ikke være i stand til å ta over Luhansk i løpet av de neste dagene, slik analytikere har forutsett. Vi vil ha nok styrke og ressurser til å forsvare oss. Det er imidlertid mulig at vi, for å unngå å bli omringet, vil bli nødt til å gjøre retrett, skriver Hajdaj på Telegram.

Separatiststyrker i Øst-Ukraina hevdet fredag at de hadde tatt full kontroll over den strategisk viktige byen Lyman. Byen ligger langs en vei som fører til viktige byer som fortsatt er under ukrainsk kontroll.

(NTB)

Annonse

Meduza: Russland planlegger ny fullskala offensiv i Ukraina

Kreml vurderer en ny offensiv mot Kyiv, selv om de ikke klarte å kapre den ukrainske hovedstaden i starten av krigen, ifølge den uavhengige nettavisa Meduza.

Kilder nære Kreml og den russiske regjeringen sier at lederskapet i Putins parti Forent Russland har blitt sikre på at en fullskala seier i Ukraina er mulig innen året er omme, skriver The Guardian , som omtaler saken.

– Vi kommer til å slitte dem ut til slutt. Hele greia vil sannsynligvis være over innen høsten, sier en kilde til Meduza. Det russiske lederskapet har både en minsteterskel og en øvre terskel for å erklære at «spesialoperasjonen» i Ukraina er vellykket, sier kildene til nettstedet.

Minstekravet er angivelig å ta full kontroll over Donbas-regionen, mens det ultimate målet er å overta Kyiv. Meduza skriver at den ukrainske regjeringen kontrollerer rundt 5 prosent av Luhansk og mindre enn halvparten av Donbas, ifølge nylige estimater. De to regionene utgjør Donbas.

Ifølge nettstedet er Kreml skeptiske til at vestlige land skal kunne opprettholde den massive økonomiske og militære støtten til Ukraina om krigen drar ut.

– Før eller senere vil Europa gå lei av å hjelpe til. Dette er både penger og våpenproduksjon som de trenger selv. Når vi går mot høsten vil de bli nødt til å forhandlinger om gass og olje før det blir kaldt, sier en kilde til nettstedet.

(NTB)