Annonse

Nyhetsstudio

FN-sjef advarer USA og Kina
ADVARER: FN-sjef advarer stormaktene Kina og USA mot en potensiell kald krig. Foto: John Minchillo/ Reuters/ NTB

FN-sjef advarer USA og Kina

FNs generalsekretær Antonio Guterres ber Kina og USA om å reparere sitt «fullstendig dysfunksjonelle» forhold før problemene mellom de to store og sterke landene forflytter seg andre plasser.

Guterres sier til AP News i forkant av FN-toppuka at verdens to store økonomiske supermakter burde samarbeide om klima og forhandle mer robust om handel og teknologi.

For to år siden advarte Guterres globale ledere om risikoen med at verden deler seg i to, med USA og Kina på hver sin side.

Nå gjentar han advarselen og sier til AP at stormaktene vil utgjøre en fare, og splitte verden.

- Vi må for enhver pris unngå en kald krig som ville være annerledes enn den forrige, og sannsynligvis farligere og vanskeligere å håndtere, sier Guterres til avisa.

Generalsekretæren sier at en potensiell ny kald krig kan være farligere enn den forrige fordi begge sider den gang var klar over risikoen for atomødeleggelse.

- I dag er alt mer flytende, og selv erfaringer som eksisterte tidligere for å håndtere kriser er ikke lenger der, sier Guterres.

Det hvite hus svarte på kritikken til Guterres mandag.

Pressesekretær Jen Psaki sier at administrasjonen er uenig i Guterres karakterisering av forholdet mellom USA og Kina, og at USAs forhold til Kina ikke er en konflikt, men en konkurranse.

Ifølge AP vil Biden i sin tale for generalforsamlingen tirsdag understreke at han ikke tror på forestillingen om en ny kald krig som deler verden.

Annonse

Tirsdag morgen: Ingen funnet i Kvam

Ingen av de tre saknede personene er funnet. Politi og redningsledelse skal tirsdag morgen møtes for å diskutere videre leting i Tokagjeldselva i Kvam i Hardanger, opplyser politistasjonssjef Terjer Sperre til Bergens Tidende ved 07-tiden.

Det var søndag kveld at to menn og en kvinne med en hund i båten forsvant utfor en om lag 15 meter høy foss.

Båten, to årer og klesplagg er funnet.

Brann i boligblokk i Trondheim

Nødetatene i Trondheim har rykket ut til en brann i en boligblokk ppå Hallset. Slokningarbeidet er i gang, melder NRK.

Annonse

Boligprisene stiger 6,9 prosent til 2024

På landsbasis vil boligprisene stige 6,9 prosent mellom 2022 og 2024, ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Det er langt svakere enn hva veksten har vært, ifølge Dagens Næringsliv.

-Det er flere tegn til at prisnivået begynner å nærme seg en smerteterskel, da særlig i Oslo, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

Til sammenligning venter analyseselskapet en årsvekst for 2021 på 10,3 prosent på landsbasis.

Oslo-prisene er ventet å stige 8,8 prosent mellom 2022 og 2024, Så følger Viken med 7,7 prosent. Lavest vekst er det ventet i Troms og Finnmark, med 3,5 prosent.

(NTB).

Åtte skutt i Oslo siden august

Åtte personer er skutt i Oslo på litt over to måneder. Her er en oversikt over skyteepisodene:

* Søndag 15. august: To gutter i slutten av tenårene blir skutt i en T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. Én av dem blir alvorlig skadd. En mann i 30-årene er pågrepet i saken.

* Onsdag 25. august: To menn blir skutt ved en oppgang til en boligblokk på Trosterud. Begge blir fraktet til sykehus med alvorlige skader. Politiet pågriper og sikter to personer, men begge blir senere løslatt etter at mistanken svekkes.

* Mandag 30. august: En mann i 20-årene blir skutt ved Brynseng T-banestasjon, og han fraktes til sykehus med alvorlige skader. Flere personer blir vitne til skytingen. En mann i 20-årene blir pågrepet, siktet for drapsforsøk.

* Lørdag 2. oktober: En 22 år gammel mann blir fraktet til sykehus med alvorlige skader etter å ha blitt skutt i parkeringshuset ved Oslo Konserthus i Vika. Tre personer er siktet i saken, hvorav én av dem blir internasjonalt etterlyst før blir pågrepet etter ankomst fra Pakistan.

* Torsdag 7. oktober: 20 år gamle Hamse Hashi Adan blir skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud og dør av skadene dagen etter. Etter flere uker blir en mann i 40-årene pågrepet, siktet for medvirkning til drap. To andre menn er etterlyst internasjonalt. Alle de siktede er kjenninger av politiet.

* Mandag 25. oktober: En mann som blir beskrevet som «relativt ung» blir fraktet til sykehus etter å ha blitt skutt utenfor Stovner senter. Politiet leter etter en eller flere gjerningspersoner med store styrker, og både politihelikopter,
hundepatruljer og andre bakkepatruljer blir koblet inn i søket.

(NTB).

Annonse

Stovner-offer ved bevisthet

Den unge mannen som ble skutt i mageregionen ved Stovner senter mandag kveld, er ved bevissthet og ferdig med første behandling på sykehuset, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til Dagbladet ved 06.30-tiden.

Ingen personer er foreløpig pågrepet etter skytingen.

Politiet går foreløpig ikke ut nøyakyig alder ppå skuddofferet, annet enn at det er en ung mann under 20 år - altså i tenårene.

Les hele saken