Annonse

Nyhetsstudio

- Har funnet årsaken til Gjerdrum-skredet

Om en uke kommer rapporten om kvikkleireskredet på Gjerdrum i romjula 2020, der ti mennesker mistet livet.

Et ekspertutvalg har jobbet med å finne årsaken til at skredet ble utløst, og skal i tillegg foreslå tiltak for å hindre framtidige leirskred.

Granskningsleder Inge Ryen opplyser overfor Aftenposten at de har funnet årsaken til skredet.

Hva de har kommet fram til vil imidlertid ikke offentliggjøres før 29. september - førstkommende onsdag.

Annonse
Lotto-millionær tar ikke telefonen
SVARER IKKE: En kvinne fra Viken som lørdag vant hele 7,2 millioner i Lotto har fremdeles ikke tatt telefonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Lotto-millionær tar ikke telefonen

Norsk Tipping har fremdeles ikke fått tak i lørdagens lottovinner, ifølge en pressemelding fra selskapet.

To personer ble de heldige vinnerne av 7,2 millioner kroner hver. Etter det ble klart hvem vinnerne var, prøvde Norsk Tipping iherdig å kontakte dem, men uten hell.

En av lottomillionærene tok først telefonen lørdag kveld.

- Det er helt utrolig. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg leverte kupongen tidligere i dag. Det føles helt uvirkelig å vinne så mange penger. Samtidig er det helt fantastisk, sa mannen til Norsk Tipping.

En kvinne fra Viken har fremdeles ikke tatt telefonen.

Trekningsredaktør i Norsk Tipping, Gro Synstad, forteller til Dagbladet at dette hender innimellom.

- Som regel tar de kontakt med oss når de ser at de får et veldig stort beløp på konto, men noen får vi aldri tak i, sier Synstad.

Etter å ha forsøkt å komme i kontakt med henne i to og et halvt døgn har Norsk Tipping nå sluttet å ringe henne. Men Synstad forteller at kvinnen uansett vil få pengene inn på kontoen, uavhengig av om hun svarer eller ikke.

- Det tar maksimalt tre virkedager før pengene er på konto, så jeg tipper hun har pengene i løpet av dagen. Da får hun seg nok en liten overraskelse om hun sjekker kontoen uten å ha fått med seg trekningen, sier Synstad.

Selv om det hender at Norsk Tipping ikke får tak i vinnerne, forteller Synstad at det er snakk om et fåtall. Som regel får de tak i lottomillionærene.

- Vi ønsker gjerne å snakke med dem siden det er en stor omveltning i livet å vinne så mye penger. I tillegg har vi et tilbud om økonomisk rådgivning, og da må vi snakke med kunden først, sier hun.

Spesialenheten har innhentet operasjonsloggen til politiet
22 patruljer ble sendt ut, og flere var på vei, da politiet fikk melding om hendelsen i Kongsberg onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Spesialenheten har innhentet operasjonsloggen til politiet

Torsdag opplyste politiet at de antar at gjerningspermannen som drepte fem personer i Kongsberg, Espen Andersen Bråthen (37), begikk drapene etter at politiet fikk kontakt med ham på Coop-butikken.

Påtalefaglig etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker, Alexander Fotland Iversen, sier mandag til Dagbladet at de ennå ikke har tatt en beslutning om etaten skal iverksette en etterforskning av politiet.

For å ha et best mulig beslutningsgrunnlag sier han at Spesialenheten aktivt innhenter informasjon i saken. Han bekrefter for Dagbladet at Spesialenheten har innhentet operasjonsloggen fra politiet.

- Spesialenheten har mottatt PO-loggen til politiet, men jeg kan ikke gå konkret inn på hvilket annet materiale som vi har innhentet, eller si noe nærmere om hvilke vurderinger som blir foretatt, sier Iversen.

Han har imidlertid ikke informasjon om når de skal ta en beslutning om etterforskning.

- Vi vurderer dette fortløpende basert på den til enhver tid tilgjengelige informasjonen, sier Iversen til Dagbladet.

Den første meldingen om hendelsen kom inn til operasjonssentralen til politiet klokka 18.12.30 onsdag kveld.

Politiet har tidligere opplyst at den første patruljen fikk øye på gjerningsmannen klokka er 18.18.

Han ble da anropt av patruljen, men mistes av syne. Like etter er de i kontakt med mannen på nytt, og de blir da beskutt av flere piler. Dette gjør at de mister kontakt med ham, og han kommer seg unna.

I minuttene etter er det mange patruljer som leter etter mannen. Klokka 18.47 avfyrte politiet et varselskudd, og mannen ble pågrepet.

Iversen understreker at det ikke er sendt inn en anmeldelse fra politiet.

Fredag kveld opplyste politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet at de ikke vurderer å anmelde seg selv til Spesialenheten per nå, men at politiaksjonen gjennomgås, og at de vil anmelde dersom det skulle komme fram opplysninger om at noe straffbart har skjedd.

- Det er ikke avdekket tjenestefeil. Spesialenheten etterforsker straffbare handlinger, og da skal det være grunn til å tro at det foreligger grov uforstand i tjenesten. Så vil vi være bedre enn det, og gjennomgangen kan avdekke læringspunkter selv om det er langt unna det som er straffbart, sa han til Dagbladet fredag.

Les hele saken

Nye detaljer: - Kom sekunder før

Annonse

Granatlignende gjenstand funnet - evakuerer

Gjenvinningsanlegget Bir, som ligger ved Flesland utenfor Bergen, er evakuert etter at det skal ha blitt funnet en granatlignende gjenstand.

Det bekrefter Bir overfor overfor Bergens Tidende.

Vest politidistrikt forteller til Dagbladet at det var Bir selv som tok intiativ til å evakuere og sperre av et område rundt funnstedet.

- Vi er enig i Birs vurderinger, og har nå dialog med Forsvaret, som skal komme til stedet etter hvert, sier politiets operasjonsleder til Dagbladet.

Det er trolig snakk om en øvelsesgranat, ifølge politiet.

Kollisjon mellom ambulanse og personbil

Det har vært en kollisjon mellom en personbil og en ambulanse i Kolvereid i Trøndelag.

Fire personer skal være involvert.

Politiet i Trøndelag meldte først at ingen var skadd.

En halvtime seinere skriver politiet på Twitter at en luftambulanse er rekvirert og tar med se to pasienter tilbake til sykehus.

- Første melding var at de fire personene var ute av ambulansen og den involverte bilen. Etter at helsepersonell hadde gjort en vurdering på stedet, mente de at to personer måtte på sykehus, sier operasjonsleder Arnt-Harald Aaslund til Dagbladet.

Annonse

To barn skadd i alvorlig voldshendelse i Sverige

Tre personer, en kvinne i midten av 70-åra og to barn under ti år, er skadd i en alvorlig voldshendelse i Lycksele i Västerbotten i Sverige.

Alle er sendt sendt til sykehus.

Et av barna skal være alvorlig skadd, melder svensk TV 4, men dette har politiet til gode å bekrefte.

Det politiet kan bekrefte er at de har pågrepet en mann i 50-åra etter voldshendelsen. Han er nå mistenkt for tre tilfeller av drapsforsøk, bekrefter politiet overfor SVT.

Tidligere meldte TV 4 også at mannen skal ha brukt øks og/eller et brekkjern under voldshendelsen.

Det skal være en relasjon mellom de tre skadde og den pågrepne, men politiet ønsker ikke å utdype relasjonen nærmere.