Annonse

Nyhetsstudio

Sveinung Rotevatn (V) og KrF-topp har betalt for lite skatt
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Sveinung Rotevatn (V) og KrF-topp har betalt for lite skatt

Klimaminister Sveinung Rotevatn (V) og KrFs finanstopp Tore Storehaug har betalt for lite skatt på sine stortingsleiligheter, melder Aftenposten.

Begge har fått pendlerbolig fra Stortinget fordi de har vært folkeregistrert hos foreldrene sine et annet sted i landet.

Skatteetaten har slått fast at politikere som bor gratis hjemme, skal betale skatt av fordelen av fri bolig.

Stortingets administrasjon vil ikke opplyse om leieverdien til de aktuelle boligene. Avisa har derfor tatt utgangspunkt i SSBs statistikk over leiemarkedet.

Slik har de regnet seg fram til at Rotevatn skulle skattet 210 000 kroner mer enn han har gjort. Storehaug skulle ifølge avisa ha skattet mellom 190 000 og 230 000 kroner mer enn han har gjort.

Både Rotevatn og Storehaug er i kontakt med Stortingets administrasjon for å få avklart situasjonen.

Annonse
Justisministeren bekymret etter skyteepisoder
Foto: Terje Pedersen / NTB

Justisministeren bekymret etter skyteepisoder

De siste ukene og månedene har i underkant av ti personer blitt skutt på litt over to måneder. Dette bekymrer Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, skriver NRK.

- Det er bekymringsfullt at vi har opplevd så mange skytinger i løpet av de to siste månedene. Politiet har fullt fokus på disse sakene. Samtidig er det viktig å huske på at det over tid har vært få slike hendelser i hovedstaden. Vi ser ikke de samme tendensene her som i andre land, sier Mehl til NRK, og legger til:

- Like fullt blir jeg bekymret når det blir skutt på åpen gate og ved skoler. Nærmiljøet vårt skal være trygt, vi kan ikke tillate at kriminelle gjør våre nabolag til arenaer for sine egne kriminelle oppgjør og setter uskyldige i fare. Jeg har også tatt initiativ til et møte med kommunen og Oslo politidistrikt neste uke.

FHI-topp om stigende smitte: - Kan fort tippe feil vei
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

FHI-topp om stigende smitte: - Kan fort tippe feil vei

Verken FHI eller Helsedirektoratet mener coronasituasjonen gir grunn til bekymring nå, men de advarer om at balansen fort kan vippe feil vei.

Tirsdag ble det registrert 893 nye coronasmittede – 348 flere enn tilsvarende dag forrige uke. 125 coronapasienter var mandag innlagt på sykehus, fire flere enn dagen før og tett opp mot de høye nivåene man så i mai.

FHI-overlege Preben Aavitsland sier situasjonen ikke er dramatisk nå, men sier dette fort kan endre seg.

- Vi ser at det er særlig skolebarn, tenåringer og unge voksne som blir smittet. Svært få av disse blir så syke at de må på sykehus. Utfordringen er likevel at smitten kan spres til uvaksinerte middelaldrende og eldre som så kan bli alvorlig syke, sier han til NTB.

Han sier det er en skjør balanse mellom virusets spredningsevne og tiltakene mot epidemien.

- Denne balansen kan fort tippe feil vei, men det skal lite til å bremse spredningen. Det er to viktige saker nå: 1) Folk må takke ja til vaksinasjon med dose 1 og 2 og eventuelt 3. 2) Folk må holde seg hjemme og teste seg dersom de blir syke, sier Aavitsland.

Annonse

106 innlagt på sykehus - 19 færre enn dagen før

Tirsdag var 106 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 19 pasienter fra dagen før.

14 av pasientene får respiratorbehandling, og 30 ligger på intensivavdeling.

Det er like mange på respirator og to flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

68 av coronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 18 er innlagt i Helse nord, 13 er innlagt i Helse Midt-Norge, og sju er innlagt i Helse vest.

22 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, sju er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse Midt-Norge.

Siden februar i fjor har 201.410 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Frykter omkomne vil havne i Hardangerfjorden

Innsatsleder Svein Valland Laupsa sier til Dagbladet at de konsentrerer seg om å søke øverst i Tokagjelet, i fossen og elva.

- Det er basert på obersvasjoner som er gjort der oppe, sier han.

- Vi jobber utifra en teori om at personene er øverst i Tokagjelet. På bakgrunn av at vi blant annet har funnet båten og klær der, sier han og fortsetter:

- I tillegg har vi en annen teori at de har havnet videre nedover elva og i Movatnet. Vi gjør søk der nå, sier han.

Laupsa forteller at de frykter er at personene kommer lengre ut og havner i Hardangerfjorden.

- Vi har ett håp om å finne de før det skjer. Da blir det mye vanskeligere å finne dem, fordi det er en dyp fjord med enda sterkere strømmer.

Det pågår en stor redningsaksjon i Kvam i Hardanger etter at en båt med tre personer ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i 21-tida søndag.

Det har pågått søk siden søndag, uten funn av de savnede. Mandag har det imidlertid blitt funnet en båt, klær og to årer.

Politiet holdt en pressekonferanse tirsdag ettermiddag der de friga navnene på personene som er savnet. Det er Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68). Alle er fra Askøy.

Frykter omkomne vil havne i Hardangerfjorden
Innsatsleder Svein Valland Laupsa. Foto: skjermdump
Annonse

Frigir navn på de savnede etter Kvam-ulykka

Politiet holdt klokka 12 en ny pressekonferanse etter båtulykka i Kvam søndag kveld.

Her friga politiet navnene på de tre personene som er savnet.

De er Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68). Alle er fra Askøy.

- Fokuset vårt er fortsatt å finne de tre savnede. Samtidig har det gått så lang tid at vi er i en ny fase, og søker nå etter antatt omkomne personer. Det har gått såpass lang tid at det er liten eller ingen sannsynlighet finne dem i live, dessverre, sier innsatsleder Svein Valland Laupsa.

- Dette er så utrolig trist for så mange, og nå må vi bare ta vare på hverandre, sier Askøys ordfører Siv Høgtun, som også deltar på pressekonferansen.

Mandag kveld gjorde politiet det klart at de ikke lenger har håp om å finne de tre savnede i Kvam i live. Leteaksjonen ble nedskalert, og det søkes nå etter antatt omkomne.

Frivillige har stått vakt på observasjonsposter på strategiske steder langs elva i natt. Det er krevende arbeidsforhold, ifølge politiet.

I går opplyste politiet at det var funnet en båt nedenfor fossen i Tokagjelet i Kvam.

- Vi knytter båten til hendelsen, opplyste innsatsleder Svein Valland Laupsa på en pressebrief.

Frigir navn på de savnede etter Kvam-ulykka
Denne båten ble teken av strømmen og tre personer er forsvunnet i denne elva ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB