Annonse

Nyhetsstudio

Ingen åpningfest på grenseveiene
FORTSATT EN AV TRE MULIGHETER: Magnor blir fortsatt en av de tre påbudte grensestasjonene for biler fra Sverige til Innlandet fylke. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Ingen åpningfest på grenseveiene

Det blir ingen åpningfest i ettermiddag på de mange corona-stengte grenseovergangene fra Sverige til Norge.

På den lange grensestrekningen mellom Sverige og Innlandet fylke skal all biltrafikk fra Sverige til Norge fortsatt bare sluses gjennom de tre grensestasjonene Magnormoen, Riksåsen og Støa med de timebegrensningene som har vært, melder avisa Østledningen.

Motsatt vei fra Norge til Sverige kan biler fortsatt bruke alle de "gamle" veiene. Innreiserestriksjoner fra Sverige skal gradvis fjernes.

- I løpet av en 14 dagers periode vil det bli vurdert om også disse veiene skal gjenåpnes for trafikk fra Sverige, sier stabssjef i Innlandet politidistrikt, Pål Erik Teigen.

Politiet skal blant annet vurdere om hver enkelt kommune på norsk side skal bli pålagt ansvar for grensekontroll og corona-testing.

Østlendingen bringer et eksempel fra Åsnes Finnskog på dagens bilpraksis Norge - Sverige - Norge. Fra Åsnes til svenske Bograngen Lanthandel er det mellom 20 og 40-50 kilometer alt etter hvilken grenseovergang du velger. Tilbake til Åsnes må du kjøre minst 220 kilometer gjennom de tre lovlige grenseovergangene.

Les hele saken

Viderefører restriksjoner på Gardermoen

Annonse
Kvam: Helikopter søker på stedet
Foto: Marthe Lien / Dagbladet

Kvam: Helikopter søker på stedet

Klokken 12.30 ble det sendt et helikopter til Kvam for å søke etter de tre personene som er savnet.

- Et redningshelikopter fra Sola ble sendt opp da været ble bedre, sier Kjetil Hagen, redningsleder på HRS.

Det ble sendt sendt 12.30 og var på stedet 13.45, forteller han.

- De har et termisk kamera om bord, så man kan søke etter varmesignaturer. Så er det seks mannskap om bord, crewet, som kan observere terrenget. De tilhører 330-skvadronen, sier han.

Det pågår en stor redningsaksjon i Kvam i Hardanger etter at en båt med tre personer ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i 21-tida søndag.

Det har pågått søk gjennom hele natta, uten funn av de savnede. Mandag formiddag har det imidlertid blitt funnet en båt og to årer.

- Det er nå funnet en båt, sier Svein Valland Laupsa, innsatsleder i Vest politidistrikt, under en pressebrifing klokka 11.

«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat

Joachim Triers film «Verdens verste mennesker» er valgt ut til å representere Norge under Oscar-utdelingen i Hollywood i mars neste år.

Triers siste film i det som er omtalt som «Oslo-trilogien» har vakt oppsikt og fått svært positiv mottakelse etter den hadde sin internasjonale premiere under filmfestivalen i Cannes i juli.

Da fikk hovedrolleinnehaver Renate Reinsve også Norges første skuespillerpris i den prestisjetunge hovedkonkurransen for sin tolkning av rollefiguren Julie. Filmen hadde norsk premiere 15. oktober og er allerede sett av 85 000 mennesker.

«Verdens verste menneske» var kortlistet sammen med «Den største forbrytelsen» i regi av Eirik Svensson og «Ninjababy» som Yngvild Sve Flikke har regissert.

Det er Den norske Oscar-komiteen, som består av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, som avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film.

(NTB)

Annonse

Trondheim: To nye siktet etter knivstikking

Politiet fortsetter etterforskningen for fullt etter at en mann i 20-årene ble alvorlig skadd på Møllenberg i Trondheim lørdag kveld. Søndag meldte politiet at to personer er pågrepet, siktet for grov kroppsskade.

Siktelsen er nå utvidet til å gjelde ytterligere to personer, opplyser politiet i en pressemelding. En siktet er foreløpig sjekket ut av saken, men beholder formell status som siktet inntil videre.

I tillegg til at fire personer nå er siktet for grov kroppsskade, eller medvirkning til dette, er tre av disse personene – samt fornærmede i saken – siktet for grov narkotikaovertredelse, opplyser politiet.

Politiet mener hendelsen på Møllenberg er knyttet til et narkotikamiljø.

- Fornærmede i saken som gjelder grov kroppsskade er formelt pågrepet og siktet for grov narkotikaovertredelse av politiet, sier påtaleansvarlig John R. Sødahl Furunes i Trøndelag politidistrikt.

Fornærmede blir værende på sykehuset så lenge som nødvendig, med vakthold fra politiet.

I tillegg til den fornærmede, er ytterligere en person pågrepet i narkotikasaken. Vedkommende er også siktet for grov kroppsskade, eller medvirkning til dette, mot den fornærmede, ifølge politiet.

De to siste siktede i saken er etterlyst internasjonalt. Begge disse er siktet for både grov kroppsskade, eller medvirkning til dette, og narkotikaovertredelse.

Les hele saken

To knivstikkinger i Trondheim

Ny smitterekord i Russland

Russland har registrert nok en smitterekord. Mandag meldes det om 37 930 nye coronatilfeller.

Tallet er det høyeste som er registrert siden pandemien tok til. Det er også registrert 1069 nye dødsfall siste døgn, marginalt mindre en den dystre rekorden på 1075 døde som ble satt for få dager siden.

Smittetallene er økende i Russland, der skepsisen til vaksiner er stor. I håp om å dempe smittetrykket har president Vladimir Putin bedt innbyggerne om å ikke gå på jobb mellom 30. oktober og 7. november.

De fleste statlige etater og private selskaper skal holde stengt i denne perioden, med noen få unntak, blant annet dem som er knyttet til kritisk viktig infrastruktur.

Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100.000 i samme periode).

* Latvia: 1.630 smittede (11,8 døde)

* Georgia: 1.456 smittede (12,4 døde)

* Serbia: 1.336 smittede (11,1 døde)

* Estland: 1.315 smittede (5,1 døde)

* Litauen: 1.297 smittede (14,4 døde)

* Romania: 1.057 smittede (27,1 døde)

* Storbritannia: 929 smittede (2,7 døde)

* Montenegro: 904 smittede (12,7 døde)

* Slovenia: 887 smittede (3,4 døde)

* Belize: 835 smittede (11,8 døde)

* Singapore: 787 smittede (2,6 døde)

* Armenia: 778 smittede (15,7 døde)

I Norge er det registrert 131 nye smittetilfeller og 0,4 dødsfall per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

(NTB)

Annonse
Erklærer unntakstilstand i Sudan
Foto: NTB

Erklærer unntakstilstand i Sudan

Sudans øverste general sier at landets regjering er oppløst, og at han snart vil etablere en «kompetent» regjering.

Han sier også at det er innført unntakstilstand i landet.

Abdel Fattah al-Burhan kom med uttalelsene i en TV-sendt tale mandag, timer etter at militæret pågrep landets statsminister og satte ham i husarrest.

Burhan har vært leder for overgangsrådet som ble etablert i 2019, etter at president Omar al-Bashir ble tvunget til å gå av.

Nå oppløser han både overgangsrådet og regjeringen.

I talen bedyrer han at Sudan skal følge «internasjonale avtaler».

Han sier at intern krangel mellom ulike politiske fraksjoner førte til at militæret grep inn, og at en ny "teknokratisk" regjering skal lede landet fram mot valg.

Ifølge avtalen fra 2019 skulle makten deles mellom sivile og militære ledere fram til et demokratisk valg i 2023.


(NTB)