Annonse

Nyhetsstudio

Gjenåpning: - Som 17. mai

På Scotsman i Oslo sentrum har gjenåpningsglade nordmenn allerede inntatt uteserveringen - en knapp time etter at de aller fleste tiltakene ble lempet på klokka 16 lørdag ettermiddag.

Dagbladet møter Simon og Nina Thorbjørnsen på Scotsman, som betegner det som «en gledens dag».

- Det var som 17. mai. Det tjåka fullt - akkurat som 17. mai. Det var helt unikt å oppleve, sier Nina.

I Oslo har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordret til full fest, og håper innbyggerne benytter seg av både kultur- og uteliv denne helga.

- Feiring er jeg helt sikker på at det blir. Det gleder jeg meg til å se etter klokka 16 i morgen, sa Johansen til Dagbladet fredag.

I Stavanger markeres gjenåpningen med både taler og fyrverkeri i sentrum, har ordfører Kari Nessa Nordtun fortalt. Også i Trondheim arrangeres det åpningsfest, hvor blant andre Åge Aleksandersen vil holde gratiskonsert i Midtbyen, skriver Adressa.

Gjenåpning: - Som 17. mai

Les hele saken

Norge har åpnet!

Annonse

Kongsberg-drapene: Politiaksjonen skal evalueres

Et eget evalueringsutvalg skal granske politiets innsats etter Kongsberg-drapene. Arbeidet starter trolig allerede denne uka.

– Det er fortsatt litt tidlig i prosessen når det gjelder evalueringsutvalget. Vi har ikke kommet riktig i gang med det ennå, men regner med at vi starter opp arbeidet i løpet av denne uken, sier pressevakt Roar Hansen i Politidirektoratet til Laagendalsposten.

Politiutvalget skal undersøke politiets rolle og politiaksjonen som pågikk kvelden 13. oktober da fem personer ble drept i sentrum av Kongsberg.

Det skal også kanskje gjennomføres en rekonstruksjon av det dramatiske angrepet, ifølge politiinspektør Per Thomas Omholt.

– Dette er noe vi vurderer fortløpende, og som vi vil gjennomføre når og hvis det er behov for det. Når man foretar en rekonstruksjon, så ønsker man å vite et sikkert faktum av hva som har skjedd, så man slipper å gjenta det senere, sier Omholt.

(NTB)

Forberedt på mer smitte
Helsebyråd Robert Steen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Forberedt på mer smitte

De siste to ukene har Oslo i gjennomsnitt hatt 118 daglige smittetilfeller.

Helsebyråd i Oslo Robert Steen skriver i en epost til Dagbladet at de fleste som nå blir smittet er barn i barneskolealder.

- Jeg følger smittetallene i Oslo tett. Trenden de siste ukene er flest smittetilfeller blant barn i barneskolealder 6-12 år, og det er som forventet siden denne gruppen ikke har tilbud om vaksine, skriver Steen.

- Selv om vaksineringsgraden i Oslo ellers er høy, er det viktig at alle som kan takker ja til vaksinen og holder seg hjemme ved symptomer. Du kan fortsatt bli smittet selv om du er vaksinert, men du er bedre beskyttet mot sykdom og død. Vi er forberedt på at smittetallene kan øke, og planlegger for et testtilbud som tar høyde for dette, skriver helsebyråden.

Annonse

Moderna: Vaksinen trygg for 6-åringer

Legemiddelprodusenten Moderna sier testresultater for coronavaksinen på barn i alderen 6 til 11 år er gode.

Moderna melder om en «robust respons på antistoff-nøytralisering» og sier de om kort tid vil sende forsøksdata til globale reguleringsmyndigheter.

– Data fra kliniske forsøk med over 4.700 barn i den aldersgruppen har vist en sterk immunrespons én måned etter andre vaksinedose, skriver Moderna i en kunngjøring.

Modernas testresultat kommer en uke etter at Pfizer/Biontech kunngjorde at deres koronavaksine var 90 prosent effektiv i å hindre sykdomsutvikling blant barn i alderen 5 til 11 år.

(NTB)

Lange køer på E18

Politiet i Oslo rykker mandag ettermiddag ut etter melding om en trafikkulykke på E18 utgående ved Nesbru i Asker.

- Det er to biler som har kjørt inn i hverandre. Høyre felt er stengt som følge av hendelsen, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Sven Christian Lie, til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det er mye trafikk og lange køer i området. Bilberging er på vei og vi håper at begge felt kan åpnes igjen snart.

Hvorvidt noen ble skadd i sammenstøtet, er foreløpig ikke sikkert. Lie opplyser at det er ambulanse på stedet.

Onsdag morgen var det lange køer inn mot hovedstaden, som følge av at det var togstans på flere strekninger. I tillegg var Oslofjordtunellen stengt i flere timer.

Annonse

Mortensrud-siktet varetektsfengslet

Mannen som er siktet for medvirkning til drapet på 20 år gamle Hamse Hashi Adan på Mortensrud i Oslo 7. oktober er varetektsfengslet i fire uker, opplyser politiadvokat Børge Enoksen til Dagbladet.

Mannen i 40-åra ble pågrepet på fredag, og framstilt for varetektsfengsling mandag ettermiddag.

To andre personer er siktet for drapet. Disse er ikke pågrepet, men politiet har etterlyst disse internasjonalt.

- Vi har en formening om hvor disse oppholder seg, men jeg kan ikke kommentere det ytterligere, sier Enoksen til Dagbladet.

Han forteller at de vurderer fortløpende om de skal etterlyse disse to personene offentlig, men at de foreløpig velger å ikke gjøre det.