Annonse

Nyhetsstudio

Gjenåpning: - Folk er sykt glade

Det rapporteres om lange køer utenfor utestedet Justisen i Oslo sentrum lørdag kveld.

Ida Bergersen (29) er en av de som sto i køen. Hun var overrasket over synet som møtte henne.

- Jeg trodde ikke det skulle være så lang kø, så tidlig, sier hun til Dagbladet, og forteller at køen rekker mange meter bort i gata.

Bergersen sto ca. 30 minutter i kø, før de endelig slapp inn.

- Det er veldig god stemning her. Folk er sykt glade. Mange er forventningsfulle og man kan se overtenningen i øynene deres, forteller hun.

Også flere andre steder i landet rapporteres det om yrende folkeliv i gatene.

Politiet i Sør-Vest har på Twitter lagt ut et bilde fra Stavanger, hvor de melder om god stemning i forbindelse med gjenåpningsfesten.

Annonse

1180 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 1.180 coronasmittede i Norge. Det er 523 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 796 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 447, så trenden er stigende.

Onsdag var 101 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fem færre enn dagen før.

30 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 16 på respirator. Det er like mange på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til torsdag var det utført 7,9 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 203.734 personer testet positivt.

Til nå har 4.200.591 personer fått første dose av coronavaksinen, og 3.728.096 personer har fått andre dose.

Til sammen er 900 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

(NTB)

Nybakt mor vil ha ammesvar

Stortinget tillater ikke representantene å ta med spedbarn inn i stortingssalen. En fersk mor og stortingsrepresentant mener regelen bør vurderes.

I en epost til Klassekampen bekrefter stortingsadministrasjonen at det ikke er lov til å ta med nyfødte barn inn i stortingssalen.

Representant Anja N. Abusland (Sp) er selv nybakt mor. Hun sier det har vært vanskelig å finne retningslinjer for spedbarn og amming på Stortinget og mener Stortinget bør klargjøre sine retningslinjer for amming.

– Når det ikke er klart hva som er lov og ikke og hvor det passer å ha med barn og ikke, så er det lett å tenke at en bare bør la det være. Om en på forhånd vet at det er lov, er det lettere å planlegge, sier Abusland.

Nå får hun hjelp av samboeren sin til å passe barnet mens hun befinner seg i stortingssalen, og hun har med seg barnet i komitémøter hvor hun kan amme. Hun har ikke møtt på problemer så langt, men mener det kan bli problematisk med lange voteringer hvor hun ikke får forlate stortingssalen.

Abusland sier at hun ser argumentene mot å tillate spedbarn i salen, men synes det bør være mulig å gjøre unntak.

– En burde kanskje se litt på det. Jeg ville heller ikke sagt automatisk nei.

Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) sier til avisa at hun ønsker å være fleksibel, men at hun i løpet av 16 år på Stortinget aldri har opplevd spedbarn-forbudet som et problem. Hun påpeker også at representantene kan følge møter digitalt, og få ammet på den måten.

(NTB)

Annonse

Coronaforsker advarer mot nye tiltak

Immunolog og coronaforsker Gunnveig Grødeland advarer mot å innføre andre coronatiltak enn adgangskontroll på sykehjem og sykehus.

Grødeland har forsket på coronaviruset på Universitetet i Oslo og sier til TV 2 at samfunnet nå er så beskyttet at det ikke må innføres nye tiltak. Det til tross for at vi ser smitteøkning.

– Vi er muligens på vei inn i en coronabølge og er absolutt på vei inn i en influensabølge. Fellesnevneren er at det i noen tilfeller fører til sykdom og at noen dør. Samfunnet er nå så beskyttet som man kan forvente, sier hun og viser til vaksinedekningen.

– Alle andre tiltak enn adgangskontroll ved sykehus og sykehjem er for strenge. Det rammer hele befolkningen på en måte som jeg mener ikke er forsvarlig, slår hun fast.

Forsker og lege Arne Søraas, som leder den norske coronastudien Grødeland er tilknyttet, sier det derimot er behov for å innføre restriksjoner. Han er bekymret for kapasiteten på sykehusene og at flere blir utsatt for et virus vi vet lite om.

Helseminister Ingvild Kjerkol sa onsdag at det kan bli aktuelt med lokale tiltak nå og eventuelt nasjonale tiltak senere hvis situasjonen forverrer seg.

(NTB)

Bakehuset trekker tilbake brød

Bakehuset trekker det dagsferske brødet «Bakerens Utvalgte Kornbrød» fra butikker.

Det skyldes at posen kan inneholde et melkeholdig brød det ikke er deklarert for.

Brøda det gjelder ble solgt i butikk på onsdag, opplyser Bakehuset i en pressemelding.

Produktet er solgt i Kiwi, Meny, Spar, Joker, Nærbutikken og Bunnpris i Vestfold og Telemark fylke.

Melkeallergikere som har kjøpt produktet bes om enten å kaste det, eller levere det til butikken hvor det er kjøpt for å motta nytt brød.

Mandag trakk Bakehuset et surdeigsbrød fordi det kunne være pakket et annet brød i posen.

©NTB

Annonse

- Svært risikabelt for mannskapene

Politiets innsatsleder Svein Valland Laupsa sier på en pressebrief om leteaksjonen i Kvam at de fremdeles leter etter de savnede. Onsdag har Movatnet og overgangen til Hardangerfjorden samt deler av elva vært undersøkt grundig.

- Vi jobber i et område som er svært risikabelt for mannskapene. Der sender vi ned mannskap når det gjøres observasjoner av gjenstander som vi mener er verdt å undersøke, sier Laupsa.

Tirsdag kveld ble det søkt med drone. Til tross for funn av gjenstander, primært klær, ble ingen av de tre antatt omkomne funnet onsdag.

Det er svært krevende arbeidsforhold i området, men værforholdene har onsdag vært gode. Torsdag er det ventet langt mer nedbør som vil vanskeliggjøre søket.

Kvam brann og redning har sammen med Bergen brannvesen deltatt i søket med blant annet klatrere og dykkere. Forholdene beskrives som svært krevende. Geografien gjør det blant annet vanskelig å ta seg ned i Tokagjelet.

Torsdag morgen vil det bli vurdert hvor store ressurser som skal delta i søket. Laupsa sier at de fremdeles har håp om å finne de antatt omkomne.

- Vi har teorier om hvor de befinner seg, men havner de i Hardangerfjorden er sjansen mindre for funn og vi er hele veien bekymret for at de savnede skal havne i fjorden, sier Laupsa.

- Svært risikabelt for mannskapene
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet