Annonse

Nyhetsstudio

Erna om festnatta: - Dumt å vente
Foto: NTB

Erna om festnatta: - Dumt å vente

Natt til søndag var det det reineste vårslipp i mange norske byer. Folk stimlet sammen i gater og på utesteder for å feire at Norge endelig er gjenåpnet.

Statsminister Erna Solberg angrer åpenbart ikke på at hun fredag trykket på den store, grønne knappen.

- Nå som det er smittevernsfaglig greit å åpne samfunnet igjen, ville det vært dumt å vente. Vi skal ikke ha strenge tiltak, om de ikke er faglig begrunnet. Da må folk få lov til å leve som de ønsker. Det betyr frihet til å fylle utesteder og fotballtribuner igjen, slik vi gjorde før pandemien, sier Solberg.

Statsministeren understreker at regjeringen har vært i kontakt med kommunene, og de aller fleste ønsket gjenåpning.

- Men selv om belastningen på helsevesenet ikke lenger er stor, så må folk fortsatt passe på. Det er viktig at vi følger de smittevernreglene som fortsatt er der, og er flinke til å teste oss om vi føler oss dårlig, påpeker hun.

Les hele saken

Slakter festnatta: - Et helvete

Annonse

SE LIVE: Politiet med siste nytt fra Kvam

Politiet møter pressen klokka 15 for å orientere om siste nytt i redningsaksjonen i Kvam kommune i Hardanger.

Det var i 21-tida søndag kveld at tre personer ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjeldet i Kvam. Det har pågått søk etter de tre i hele natt, uten hell.

Mandag formiddag ble det imidlertid funnet en båt og to årer.

- Etter lunsj ble det også funnet gjenstander i nærheten av den båten som kan knyttes til denne hendelsen, sier politiets innsatsleder på stedet.

Det skal dreie seg om blant annet klesplagg.

Dagbladet følger pressekonferansen direkte.

SE LIVE: Politiet med siste nytt fra Kvam
Det søkes etter de savnede med blant annet Sea King. Foto: Marthe Lien / Dagbladet
Kvam: Helikopter søker på stedet
Foto: Marthe Lien / Dagbladet

Kvam: Helikopter søker på stedet

Klokken 12.30 ble det sendt et helikopter til Kvam for å søke etter de tre personene som er savnet.

- Et redningshelikopter fra Sola ble sendt opp da været ble bedre, sier Kjetil Hagen, redningsleder i HRS.

Det ble sendt sendt 12.30 og var på stedet 13.45, forteller han.

- Helikopteret har et termisk kamera om bord, så man kan søke etter varmesignaturer. Så er det seks mannskap om bord, crewet, som kan observere terrenget. De tilhører 330-skvadronen, sier han.

Det pågår en stor redningsaksjon i Kvam i Hardanger etter at en båt med tre personer ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i 21-tida søndag.

Det har pågått søk gjennom hele natta, uten funn av de savnede. Mandag formiddag har det imidlertid blitt funnet en båt og to årer.

- Det er nå funnet en båt, sier Svein Valland Laupsa, innsatsleder i Vest politidistrikt, under en pressebrifing klokka 11.

Annonse
«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat

Joachim Triers film «Verdens verste mennesker» er valgt ut til å representere Norge under Oscar-utdelingen i Hollywood i mars neste år.

Triers siste film i det som er omtalt som «Oslo-trilogien» har vakt oppsikt og fått svært positiv mottakelse etter den hadde sin internasjonale premiere under filmfestivalen i Cannes i juli.

Da fikk hovedrolleinnehaver Renate Reinsve også Norges første skuespillerpris i den prestisjetunge hovedkonkurransen for sin tolkning av rollefiguren Julie. Filmen hadde norsk premiere 15. oktober og er allerede sett av 85 000 mennesker.

«Verdens verste menneske» var kortlistet sammen med «Den største forbrytelsen» i regi av Eirik Svensson og «Ninjababy» som Yngvild Sve Flikke har regissert.

Det er Den norske Oscar-komiteen, som består av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, som avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film.

(NTB)

Trondheim: To nye siktet etter knivstikking

Politiet fortsetter etterforskningen for fullt etter at en mann i 20-årene ble alvorlig skadd på Møllenberg i Trondheim lørdag kveld. Søndag meldte politiet at to personer er pågrepet, siktet for grov kroppsskade.

Siktelsen er nå utvidet til å gjelde ytterligere to personer, opplyser politiet i en pressemelding. En siktet er foreløpig sjekket ut av saken, men beholder formell status som siktet inntil videre.

I tillegg til at fire personer nå er siktet for grov kroppsskade, eller medvirkning til dette, er tre av disse personene – samt fornærmede i saken – siktet for grov narkotikaovertredelse, opplyser politiet.

Politiet mener hendelsen på Møllenberg er knyttet til et narkotikamiljø.

- Fornærmede i saken som gjelder grov kroppsskade er formelt pågrepet og siktet for grov narkotikaovertredelse av politiet, sier påtaleansvarlig John R. Sødahl Furunes i Trøndelag politidistrikt.

Fornærmede blir værende på sykehuset så lenge som nødvendig, med vakthold fra politiet.

I tillegg til den fornærmede, er ytterligere en person pågrepet i narkotikasaken. Vedkommende er også siktet for grov kroppsskade, eller medvirkning til dette, mot den fornærmede, ifølge politiet.

De to siste siktede i saken er etterlyst internasjonalt. Begge disse er siktet for både grov kroppsskade, eller medvirkning til dette, og narkotikaovertredelse.

Les hele saken

To knivstikkinger i Trondheim

Annonse

Ny smitterekord i Russland

Russland har registrert nok en smitterekord. Mandag meldes det om 37 930 nye coronatilfeller.

Tallet er det høyeste som er registrert siden pandemien tok til. Det er også registrert 1069 nye dødsfall siste døgn, marginalt mindre en den dystre rekorden på 1075 døde som ble satt for få dager siden.

Smittetallene er økende i Russland, der skepsisen til vaksiner er stor. I håp om å dempe smittetrykket har president Vladimir Putin bedt innbyggerne om å ikke gå på jobb mellom 30. oktober og 7. november.

De fleste statlige etater og private selskaper skal holde stengt i denne perioden, med noen få unntak, blant annet dem som er knyttet til kritisk viktig infrastruktur.

Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100.000 i samme periode).

* Latvia: 1.630 smittede (11,8 døde)

* Georgia: 1.456 smittede (12,4 døde)

* Serbia: 1.336 smittede (11,1 døde)

* Estland: 1.315 smittede (5,1 døde)

* Litauen: 1.297 smittede (14,4 døde)

* Romania: 1.057 smittede (27,1 døde)

* Storbritannia: 929 smittede (2,7 døde)

* Montenegro: 904 smittede (12,7 døde)

* Slovenia: 887 smittede (3,4 døde)

* Belize: 835 smittede (11,8 døde)

* Singapore: 787 smittede (2,6 døde)

* Armenia: 778 smittede (15,7 døde)

I Norge er det registrert 131 nye smittetilfeller og 0,4 dødsfall per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

(NTB)