Annonse

Nyhetsstudio

Likevel ikke historisk kvinneflertall etter valget på Island

En ny opptelling av stemmene etter lørdagens valg på Island viser at det likevel ikke blir et flertall av kvinnelige representanter i Alltinget.

En tellefeil i en valgkrets førte til at alle stemmene måtte telles på nytt, og det ga endringer i utjevningsmandatene, melder den islandske kringkasteren RUV søndag kveld.

Partisammensetningen blir den samme, men i det nye Alltinget blir det 33 menn og 30 kvinner.

(NTB)

Annonse

Tromsø innfører flere anbefalinger

Tromsø kommune holder nå klokka 11 en pressekonferanse etter at de i går satte ny smitterekord med 59 tilfeller.

Både ordfører Gunnar Wilhelmsen og smittevernoverlege Trond Brattland er til stede.

- Selv om restriksjonene er borte, er ikke pandemien det. Det har vi sett de siste ukene. Vi har hatt økende smittetall hver dag, sier Wilhelmsen på pressekonferansen.

Han sier at han har forståelse for at foreldre er bekymret for situasjonen skolene og barnehagene.

- Vi ber dere holde ut. Hold barna hjemme om de syke og ta en coronatest, sier ordføreren.

Han sier at kommunen kommer med anbefalinger i dag.

- De holdes bare om de blir fulgt, sier ordføreren.

Saken oppdateres fortløpende.

_
Ordfører Gunnar Wilhelmsen uttalte tidligere i dag til VG at Tromsø vil innføre flere anbefalinger nå.

- Det blir ingen vedtatte tiltak, bare anbefalinger. Vi kommer til å anbefale bruk av munnbind, meteren og hjemmekontor, sier Wilhelmsen til avisa.

Til TV 2 har Wilhelmsen uttalt at Tromsø vurderer fortløpende å innføre tiltak.

- Vi mener det er riktig nivå nå, men vurderer fortløpende et trinn to, sier Wilhelmsen til kanalen.

Det er særlig Troms og Finnmark som har hatt et høyt smittetrykk den siste tida. Forrige uke ble det registrert 271 smittetilfeller per 100 000 innbyggere her.

I tillegg er 16 personer koronainnlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Tromsø innfører flere anbefalinger
Ordfører Gunnar Wilhelmsen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Corona - Ikke lenger et alvorlig utbrudd

Coronautbruddet er ikke lenger et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom. Det skriver FHI og Helsedirektoratet i faglig grunnlag overlevert til Helse- og omsorgsdepartementet.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler samtidig at covid-19 fremdeles defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom.

Covid-19 ble definert som en allmennfarlig smittsom sykdom 31. januar 2020 og innført på listen i forskrift om allmennfarlige smittsomme sykdommer. Sykdommen ble 3. mars 2020 også erklært å være et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer at covid-19 viruset og utbruddet ikke lenger er et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom og at beslutningen om
dette derfor bør endres.

(Dagbladet/NTB)

Annonse
Stort steinras i Suldal
Foto: Politiet

Stort steinras i Suldal

Sør-Vest politidistrikt melder om et stort steinras ved Lovraeidet i Suldal. Raset sperrer veien, og det er usikkert om det vil rase ytterliere.

- Ingen personer eller biler tatt av raset. De bilene/personene som er på stedet er bedt om å trekke unna, skriver politiet.

Ifølge Vegtrafikksentralen har raset gått like sør for avkjøringen inn til fylkesvei 46 Sauda.

- Raset skal være stort, nødetater og entreprenører er på veg, skriver de på Twitter.

Kvam-ulykka: Ingen søk iTokagjelet i dag

Kvam brann- og redning vil i dag foreta strand- og overflatesøk i Movatnet og i deler av Hardangerfjorden, opplyser politiet i en pressemelding.

Det vil per nå ikke bli gjort søk i Tokagjelet i dag, som følge av høy vannføring i kombinasjon med at det er et risikofylt område å arbeide i for redningsmannskapene, opplyser politiet.

Les hele saken

Kampen i dødsstryket

Annonse
Danmark: Mink-SMS'er dukket opp likevel
I HARDT VÆR: Statsminister Mette Frederiksen på besøk hos en minkbonde i Kolding i november 2020 i forbindelse med den omstridte ordren om å avlive all mink i Danmark på grunn av smittefare under corona-epidemien. Foto: Ritzau / NTB.

Danmark: Mink-SMS'er dukket opp likevel

Ny utvikling i minkmysteriet i Danmark: SMS-meldingene som statsminister Mette Fredriksen har slettet, finnes likevel.

Under høringen torsdag kom den avgåtte landbruksministeren Mogens Jensens rådgiver Søren Andersen med tilbud om å overlevere SMS-utvekslingen med statsministeren og hennes rådgivere.

Rådgiverens advokat opplyste at meldingene er lagret på den gamle jobbtelefonen til landbruksministerens rådgiver, skriver danske medier.


Minkkommisjonen skal kartlegge hva som foregikk i dagene da Danmarks regjering besluttet å avlive 15 millioner mink for å hindre coronasmitte til mennesker.

Det viste seg imidlertid i løpet av kort tid at regjeringen ikke hadde noe juridisk grunnlag for å foreta en slik masseavliving. Danmarks daværende mat- og fiskeriminister, Mogens Jensen, gikk av kort tid senere.

Frederiksen skal ifølge NTB møte for kommisjonen 9. desember.