Annonse

Nyhetsstudio

Nytt avhør av Tengs-siktet klokka 10
Den drapssiktede mannen i 50-åra. Foto: Privat

Nytt avhør av Tengs-siktet klokka 10

Mannen i 50-åra som er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000 skal avhøres tirsdag klokka 10. Det opplyser hans forsvarere til Dagbladet.

- Han ser fram til avhøret og vil svare på spørsmål politiet måtte ha. Han ønsker å bidra til oppklaring og samtidig å få sjekket seg ut av saken, sier advokat Stian Bråstein.

Den 50 år gamle mannen ble avhørt da han ble pågrepet 1. september og dagen etter, men har ikke blitt avhørt etter at han ble fengslet 3. september. Mannen ble siktet etter at et institutt i Østerrike gjorde funn som kobler mannens DNA til åstedet.

Forsvareren forteller at de ikke har fått noen indikasjon på tema som vil være aktuelle i dagens avhør. Det er nå nesten en måned siden forrige gang mannen i 50-åra ble avhørt.

- Det vil også bli nytt fengslingsmøte i løpet av uka, dersom politiet ønsker forlenget varetekt. Fengslingsperioden går ut nå på fredag, sier Bråstein.

Advokaten roser samtidig Åna fengsel for måten de har tatt vare på den drapssiktede mannen.

- De gjør en svært god jobb i fengselet med tanke på å ivareta ham. Men det er tøft for ham å være der. Han er klar over at det er spekulasjoner rundt ham og hans person, og det er tungt, sier Bråstein.

Les hele saken

Sporene som gir politiet håp

Annonse

BankID er nede

BankID bytter driftsleverandør, og flyttingen forårsaker noe nedetid i dag. Opprinnelig varslet nedetid var til torsdag klokka 08, men nå melder BankID at nedetiden vil vare til lunsjtider.

- Det tok dessverre noe mer tid å starte første steg i flytteprosessen. Det kan også bety at det blir noe kø når vi åpner igjen. Vi beklager ventingen, skriver BankID på nettsiden sin.

Det var NRK som omtalte saken først.

Det opplyses også at man fra torsdag 21. oktober til og med tirsdag 26. oktober kl. 08:00 ikke kan aktivere en ny BankID eller åpne en sperret eller utgått BankID.

Det kan også bli noe utilgjengelighet for BankID med kodebrikke og kodeapp lørdag 23. oktober. BankID på mobil skal fungere som normalt denne lørdagen.

Smitterekord på New Zealand

New Zealand har for første gang siden coronapandemien brøt ut, registrert et tresifret antall smittede på ett døgn.

102 nye smittetilfeller ble registrert torsdag, opplyste visestatsminister Grant Robertson på en pressekonferanse.

Det tidligere høyeste antallet var 94 tilfeller, som ble registrert tirsdag og som til da var det høyeste døgntallet siden april 2020.

Torsdag pekte seg også ut som den hittil verste dagen for coronarelaterte sykehusinnleggelser, med 46 pasienter.

Landets største by har vært underlagt strenge restriksjoner siden ett enkelt smittetilfelle ble påvist 18. august. Siden har antallet steget til 2.260 tilfeller.

(NTB)

Annonse

Til sykehus med luftambulanse etter ulykke

Nødetatene rykket natt til torsdag ut etter melding om en ulykke i Lærdal kommune.

- En bil med tre personer har kjørt inn i en fjellvegg i en krapp sving. Føreren fraktes til Ringerike sykehus med luftambulanse. De to andre kjøres i ambulanse til Voss sykehus, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Vibeke Næss, til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ingen opplysninger om de involvertes skadeomfang, men alle skal ha vært bevisste da de ble overtatt av helse.

Operasjonslederen sier at de mistenker ruskjøring.

- Føreren blåste til over lovlig verdi på stedet og det vil bli tatt blodprøver av vedkommende.

Trump kunngjør eget sosialt nettverk
Foto: AP / NTB

Trump kunngjør eget sosialt nettverk

USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk.

Trumps sosiale medium skal kalles Truth Social, het det i en kunngjøring natt til torsdag norsk tid.

Det nye sosiale mediet ventes å åpne til betatesting i neste måned for personer som har fått invitasjon til å delta.

Plattformen skal eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

Trump ble kastet ut av en rekke sosiale medier, inkludert Facebook, etter stormingen av Kongressen 6. januar i år.

– Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor likevel din favorittpresident i USA er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.


(NTB)

Annonse

Stanset kreftstudie etter at pasientene ble sykere

Etter at flere av pasientene enn ventet utviklet spredning mens de deltok i et forskningsprosjekt om tarmkreft, ble hele studien stanset.

Den norske Norwait-studien ved landets sju universitetssykehus skulle undersøke om pasienter med endetarmskreft kunne slippe operasjon etter fullført strålebehandling. Det kunne føre til færre unødige operasjoner for dem med de minst alvorlige svulstene.

Ved Haukeland sykehus hadde de imidlertid inkludert flere pasienter enn de andre sykehusene i studien, skriver Aftenposten. Sykehuset hadde heller ikke tilfredsstillende utstyr til å ta bilder av pasientene med endoskopi, noe som førte til at det av mange pasienter ikke ble tatt bilder i det hele tatt, noe som var en del av studieoppsettet.

I november i fjor ble det klart at flere pasienter enn ventet fikk spredning av kreften, hos noen til andre organer. Hensikten med studien var å se om strålingen pasientene hadde fått på forhånd, faktisk hadde stoppet kreften.

Av 31 pasienter fra Haukeland som var inkludert i studien, var det ikke tatt bilder av 14. Ti av pasientene fikk spredning til andre organer.

– Dette er selvfølgelig ikke godt nok. Det var brudd på protokollen. Men det var det som skjedde, sier avdelingssjef for Gastrokirurgisk avdeling på Haukeland, Bjørn Nedrebø til avisen.

– Noen av disse pasientene kunne ha blitt operert istedenfor å delta i vente-og-se-undersøkelsen. Og da ville de kanskje ikke ha fått spredning, sier Nedrebø videre.

Gastrokirurg Hans Wasmuth var initiativtaker til Norwait-studien. I et innlegg i fagtidsskriftet Kirurgen er han kritisk til måten studien ble ledet på. Kreftregisteret, som har vært med på Norwait-studien, bekrefter i et tilsvar at forskningsprosjektet er stanset og skriver at en granskningsgruppe i høst skal publisere en rapport om hvordan pasienter ble tatt opp i forskningsprosjektet.

(NTB)