Annonse

Nyhetsstudio

Forsvarte omstridt Kina-samtale
Foto: Patrick Semansky / AP Photo / NTB

Forsvarte omstridt Kina-samtale

I en høring i Senatets forsvarskomité tirsdag forsvarte USAs øverste general Mark Milley avgjørelsen om å kontakte kinesiske myndighter uten daværende president Donald Trumps kjennskap.

Telefonsamtalene fant sted 30. oktober og 8. januar. Personen i den andre enden av førstnevnte samale var den kinesiske forsvarssjefen Li Zuocheng.

Bakgrunnen var etterretning som antydet at Kina var urolige urolige for et mulig amerikansk angrep.

- General Li, jeg vil forsikre deg om at det amerikanske styret er stabilt og at alt skal bli greit. Vi skal ikke angripe eller utføre noen kinetiske operasjoner mot dere, skal Milley ha sagt i telefonsamtalen.

Da Milleys håndtering av saken ble kjent gjennom Bob Woodwards bok «Peril», som ble lansert tidligere denne måneden, har generalen vært i hardt vær - spesielt fra sin tidligere sjef Donald Trump, som haranklaget ham for «forræderi».

Under høringen tirsdag sa Milley at både tidligere forsvarsminister Mark Esper og tidligere fungerende forsvarsminister Christopher Miller hadde hatt kjennskap til samtalene. Donald Trump sparket Esper og erstattet ham med Miller i november i fjor.

Milley bekreftet at hensikten med samtalen var å forsikre kinesske myndigheter om at de ikke trengte å frykte amerikanske angrep.

- Jeg forsøkte ikke på noe tidspunkt å forandre eller påvirke prosessen, tilegne meg autoritet, eller plassere meg selv i kommandokjeden,, sa Milley ifølge NBC.

Ifølge Milley fant samtalen i oktober sted etter ønske fra Esper, og den andre etter initiativ fra Kina og koordinert av Millers kontor. Videre uttrykte han at han visste med sikkerhet at Trump ikke hadde til hensikt å angripe Kina, og at det simpelthen var dete han formidlet.

Les hele saken

Fryktet krig, trosset Trump: - Forræder

Annonse
København opphever elsparkesykkel-forbud
NYE REGLER: København innfører blant annet påbud om hjelm på elsparkesykkel fra januar neste år. Foto: Geir Olsen / NTB

København opphever elsparkesykkel-forbud

Forbudet mot utleie av elsparkesykler i den danske hovedstaden blir opphevet, opplyser myndighetene i København. Men nye regler begrenser bruk og parkering.

Elsparkesykkel-forbudet ble innført i oktober i fjor. Mandag kommer de første syklene tilbake.

Likevel kan de ikke brukes i sentrum av byen, og de må parkeres på tilegnede plasser etter bruk. Folk kan ta med syklene til sentrum, men da vil de måtte betale for hele perioden syklene er i dette området.

Man får en bot tilsvarende 443 norske kroner dersom man setter fra seg elsparkesykkelen utenfor de 240 tilegnede parkeringsplassene.

Det blir også påbudt med hjelm fra og med januar neste år.

(NTB)

Omgangssyken er i anmarsj

Høst og vinter er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus. God håndhygiene er viktig for å beskytte seg.

- Vi er i den tida på året der omgangssyke forårsaket av norovirus er i sesong. De første utbruddene er allerede meldt til Folkehelseinstituttet denne høsten, skriver FHI på sine nettsider.

Norovirus er svært smittsomt og spres lett på steder der mange er samlet. Men man kan beskytte seg.

- God håndhygiene er det viktigste tiltaket for å unngå å bli smittet av norovirus, sier lege Hilde Marie Lund ved FHI.

Hvis man mistenker at man er smittet, bør man også unnlate å tilberede og servere mat til andre, i tillegg til å opprettholde god håndhygiene.

(NTB)

Annonse
Lotto-millionær tar ikke telefonen
SVARER IKKE: En kvinne fra Viken som lørdag vant hele 7,2 millioner i Lotto har fremdeles ikke tatt telefonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Lotto-millionær tar ikke telefonen

Norsk Tipping har fremdeles ikke fått tak i lørdagens lottovinner, ifølge en pressemelding fra selskapet.

To personer ble de heldige vinnerne av 7,2 millioner kroner hver. Etter det ble klart hvem vinnerne var, prøvde Norsk Tipping iherdig å kontakte dem, men uten hell.

En av lottomillionærene tok først telefonen lørdag kveld.

- Det er helt utrolig. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg leverte kupongen tidligere i dag. Det føles helt uvirkelig å vinne så mange penger. Samtidig er det helt fantastisk, sa mannen til Norsk Tipping.

En kvinne fra Viken har fremdeles ikke tatt telefonen.

Trekningsredaktør i Norsk Tipping, Gro Synstad, forteller til Dagbladet at dette hender innimellom.

- Som regel tar de kontakt med oss når de ser at de får et veldig stort beløp på konto, men noen får vi aldri tak i, sier Synstad.

Etter å ha forsøkt å komme i kontakt med henne i to og et halvt døgn har Norsk Tipping nå sluttet å ringe henne. Men Synstad forteller at kvinnen uansett vil få pengene inn på kontoen, uavhengig av om hun svarer eller ikke.

- Det tar maksimalt tre virkedager før pengene er på konto, så jeg tipper hun har pengene i løpet av dagen. Da får hun seg nok en liten overraskelse om hun sjekker kontoen uten å ha fått med seg trekningen, sier Synstad.

Selv om det hender at Norsk Tipping ikke får tak i vinnerne, forteller Synstad at det er snakk om et fåtall. Som regel får de tak i lottomillionærene.

- Vi ønsker gjerne å snakke med dem siden det er en stor omveltning i livet å vinne så mye penger. I tillegg har vi et tilbud om økonomisk rådgivning, og da må vi snakke med kunden først, sier hun.

Spesialenheten har innhentet operasjonsloggen til politiet
22 patruljer ble sendt ut, og flere var på vei, da politiet fikk melding om hendelsen i Kongsberg onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Spesialenheten har innhentet operasjonsloggen til politiet

Torsdag opplyste politiet at de antar at gjerningspermannen som drepte fem personer i Kongsberg, Espen Andersen Bråthen (37), begikk drapene etter at politiet fikk kontakt med ham på Coop-butikken.

Påtalefaglig etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker, Alexander Fotland Iversen, sier mandag til Dagbladet at de ennå ikke har tatt en beslutning om etaten skal iverksette en etterforskning av politiet.

For å ha et best mulig beslutningsgrunnlag sier han at Spesialenheten aktivt innhenter informasjon i saken. Han bekrefter for Dagbladet at Spesialenheten har innhentet operasjonsloggen fra politiet.

- Spesialenheten har mottatt PO-loggen til politiet, men jeg kan ikke gå konkret inn på hvilket annet materiale som vi har innhentet, eller si noe nærmere om hvilke vurderinger som blir foretatt, sier Iversen.

Han har imidlertid ikke informasjon om når de skal ta en beslutning om etterforskning.

- Vi vurderer dette fortløpende basert på den til enhver tid tilgjengelige informasjonen, sier Iversen til Dagbladet.

Den første meldingen om hendelsen kom inn til operasjonssentralen til politiet klokka 18.12.30 onsdag kveld.

Politiet har tidligere opplyst at den første patruljen fikk øye på gjerningsmannen klokka er 18.18.

Han ble da anropt av patruljen, men mistes av syne. Like etter er de i kontakt med mannen på nytt, og de blir da beskutt av flere piler. Dette gjør at de mister kontakt med ham, og han kommer seg unna.

I minuttene etter er det mange patruljer som leter etter mannen. Klokka 18.47 avfyrte politiet et varselskudd, og mannen ble pågrepet.

Iversen understreker at det ikke er sendt inn en anmeldelse fra politiet.

Fredag kveld opplyste politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet at de ikke vurderer å anmelde seg selv til Spesialenheten per nå, men at politiaksjonen gjennomgås, og at de vil anmelde dersom det skulle komme fram opplysninger om at noe straffbart har skjedd.

- Det er ikke avdekket tjenestefeil. Spesialenheten etterforsker straffbare handlinger, og da skal det være grunn til å tro at det foreligger grov uforstand i tjenesten. Så vil vi være bedre enn det, og gjennomgangen kan avdekke læringspunkter selv om det er langt unna det som er straffbart, sa han til Dagbladet fredag.

Les hele saken

Nye detaljer: - Kom sekunder før

Annonse

Granatlignende gjenstand funnet - evakuerer

Gjenvinningsanlegget Bir, som ligger ved Flesland utenfor Bergen, er evakuert etter at det skal ha blitt funnet en granatlignende gjenstand.

Det bekrefter Bir overfor overfor Bergens Tidende.

Vest politidistrikt forteller til Dagbladet at det var Bir selv som tok intiativ til å evakuere og sperre av et område rundt funnstedet.

- Vi er enig i Birs vurderinger, og har nå dialog med Forsvaret, som skal komme til stedet etter hvert, sier politiets operasjonsleder til Dagbladet.

Det er trolig snakk om en øvelsesgranat, ifølge politiet.