Annonse

Nyhetsstudio

Brann i boligblokk på Ammerud

Politiet er på stedet med flere patruljer etter at en brann har brutt ut i ei boligblokk på Ammerud i Oslo.

- Skal være kraftig røykutvikling og vi evakuerer beboere. Jobber med å avklare spredningsfare, skriver politiet på Twitter.

Det er bekreftet brann i en leilighet i andre etasje av bygningen.

- Vi jobber med evakuering, og brann jobber med slokking. Ikke melding om at noen er inne i aktuell leilighet. Ikke melding om skadde, skriver politiet videre.

Vaktkommandør Lars Lindal i Oslo brann- og redningsetat beskriver omstendighetene som «litt spesielle».

- Det er en del røyk i trappeoppgangen, så en del av beboerne må holde seg inne i leilighetene, sier Lindal til Dagbladet.

Han opplyser at mannskaper har vært inne i den aktuelle leiligheten i andre etasje og gjennomsøkt den.

- Den har vi ganske god kontroll på, sier vaktkommandøren.

20.02 melder politiet på Twtter at brannvesenet begynner å få kontroll på brannen.

- Mye røyk i oppgangene, og vi har evakuert de fleste. Noen forblir i leilighetene inntil røyke avtar mer. Driver utlufting nå. Åstedsleiligheten er søkt av og var tom, skriver politiet.

20.2 meler politiet at brannen er slukket.

- Det luftes nå ut røyk i oppgangen i blokken. Ingen ble skadet. Årsaken til brannen er uavklart pr nå, men åstedet vil bli undersøkt de nærmeste dagene, skriver politiet på Twitter.

Annonse
Danmark: Mink-SMS'er dukket opp likevel
I HARDT VÆR: Statsminister Mette Frederiksen på besøk hos en minkbonde i Kolding i november 2020 i forbindelse med den omstridte ordren om å avlive all mink i Danmark på grunn av smittefare under corona-epidemien. Foto: Ritzau / NTB.

Danmark: Mink-SMS'er dukket opp likevel

Ny utvikling i minkmysteriet i Danmark: SMS-meldingene som statsminister Mette Fredriksen har slettet, finnes likevel.

Under høringen torsdag kom den avgåtte landbruksministeren Mogens Jensens rådgiver Søren Andersen med tilbud om å overlevere SMS-utvekslingen med statsministeren og hennes rådgivere.

Rådgiverens advokat opplyste at meldingene er lagret på den gamle jobbtelefonen til landbruksministerens rådgiver, skriver danske medier.


Minkkommisjonen skal kartlegge hva som foregikk i dagene da Danmarks regjering besluttet å avlive 15 millioner mink for å hindre coronasmitte til mennesker.

Det viste seg imidlertid i løpet av kort tid at regjeringen ikke hadde noe juridisk grunnlag for å foreta en slik masseavliving. Danmarks daværende mat- og fiskeriminister, Mogens Jensen, gikk av kort tid senere.

Frederiksen skal ifølge NTB møte for kommisjonen 9. desember.

Kina: Millionby stenges etter ett smittetilfelle
Foto: ALEXANDRO80 / Shutterstock / NTB

Kina: Millionby stenges etter ett smittetilfelle

Etter at det ble oppdaget ett nytt smittetilfelle i byen Heihe i Heilongjiang-provinsen, har kinesiske myndigheter oppfordret folk til å holde seg hjemme.

Myndighetene i Heihe har begynt å teste de 1,6 millioner innbyggere og spore nærkontakter. Ifølge statlige medier er buss- og taxitjenester stengt, mens ingen kjøretøy får forlate byen.

Smittetallene i Kina er lave sammenlignet med de fleste andre land, men landet har slitt med mindre smitteutbrudd i minst elleve provinser. Selv om smittetallene er relativt lave, gjør myndighetenes nullsmittestrategi at tiltakene blir omfattende.

Myndighetene har allerede stengt ned byene Lanzhou og Ejin. Rundt seks millioner innbyggere bor i områder som er stengt ned i Kina.

(NTB)

Annonse

Tromsø gjeninnfører meteren

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen sier til VG at Tromsø vil innføre flere anbefalinger på dagens pressekonferanse om coronasituasjonen klokka 11.

- Det blir ingen vedtatte tiltak, bare anbefalinger. Vi kommer til å anbefale bruk av munnbind, meteren og hjemmekontor, sier Wilhelmsen til avisa.

Til TV 2 sier han at kommunen forløpende vurderer innføring av trinn 2.

Det er særlig Troms og Finnmark som har hatt et høyt smittetrykk den siste tida. Forrige uke ble det registrert 271 smittetilfeller per 100 000 innbyggere her.

Tromsø gjeninnfører meteren
Foto: Przemyslaw Glowik / Shutterstock / NTB
Nesten 78 000 har fått tredje dose
Foto: Heiko Junge / NTB

Nesten 78 000 har fått tredje dose

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 77 836 personer i Norge så langt er blitt vaksinert med tredje dose med coronavaksine, en såkalt påfyllingsdose.

I forrige uke ble det satt 15 730 tredjedoser.

- På nasjonalt nivå er i underkant av 50 prosent av personer i gruppene 75–84 år og 85 år og eldre blitt vaksinert med en tredje dose, slik at vaksineringen er kommet godt i gang i disse gruppene, sier vaksinesjef Geir Bukholm ved FHI til NTB.

For gruppen 65–74 år er dette tallet under 10 prosent. Dette er først og fremst fordi det er mange i denne gruppen der det ennå ikke er gått mer enn seks måneder etter andre vaksinedose, ifølge Bukholm.

Det er personer over 65 år og personer i to definerte risikogrupper som hittil har fått tilbud om en påfyllingsdose med koronavaksine i Norge.

(NTB)

Annonse
Kappet tauet i 26. etasje
ILLUSTRASJONSFOTO: En kvinne har tilstått at hun kappet tauet da to arbeidere skulle fikse en sprekk på leilighetskomplekset hun bor i. Foto: NTB

Kappet tauet i 26. etasje

En thailandsk kvinne er siktet for drapsforsøk og risikerer fengsel i inntil 20 år. Det skriver AP.

12. oktober fikk hun seg en ordentlig overraskelse da hun tittet ut av vinduet i leilighetskomplekset hun bor i. For oppe i 26. etasje hang to arbeidere som skulle fikse en sprekk på bygget.

Kvinnen skal ikke ha vært klar over at de skulle fikse det den nevnte dagen, og valgte derfor å klippe over støttetauet i rigget de hang i. Thailandske medier skriver at hun hadde ikke sett lappen hvor det sto at arbeidet skulle utføres.

En av arbeiderne, Myanmar-borgeren Song, fortalte ifølge AP at de hadde senket seg ned fra 32. etasjen, men da de hadde kommet seg to etasjer lenger ned hadde de merket at tauet ble tyngre.

Da han tittet nedover så han kvinnen åpne et vindu i 21. etasje og kuttet tauet.

De to arbeiderne ble reddet av en nabo og slapp unna uten skader.

- Denne hendlesen er sjokkerende og burde ikke skjedd i det hele tatt, uttalte kona til naboen som reddet dem.

Kvinnen nektet for at hun hadde utført handlingen, men da politiet tok DNA-prøver av det avkuttede tauet skal kvinnen ha tilstått at hun hadde gjort det.

I retten nektet hun for at hensikten var å drepe dem. Kvinnen ble løslatt, men AP skriver at politiet vil ta ut en tiltale innen 15 dager.