Annonse

Nyhetsstudio

Lava har strømmet ut i havet ved La Palma

Lavaen som har strømmet ut etter utbruddet fra vulkanen på kanariøya La Palma, har nådd havet, melder nyhetsbyrået AFP.

Det fører til frykt for farlige gasser.

Øya ble tidligere tirsdag erklært som katastrofeområde av spanske myndigheter. Regjeringen har gitt 10,5 millioner euro, tilsvarende drøyt 106 millioner norske kroner, i nødhjelp til de rammede.

Pengene går til finansiering av 107 leiligheter og til å dekke utgifter for folk hvis boliger har blitt slukt av lavaen.

Til nå har nesten 600 bygninger blitt ødelagt. Antall evakuerte har sunket til 5.600 etter at enkelt har fått dra hjem igjen.

Lokale myndigheter tror utbruddet i vulkanen Cumbre Vieja, som startet 19. september, har gjort skader for flere hundre millioner euro.

(NTB)

Lava har strømmet ut i havet ved La Palma
Foto: Saul Santos / AP / NTB
Annonse

Funnet på gata med stikkskader

En mann med stikkskader ble natt til mandag funnet liggende utendørs på Storhaug i Stavanger. En mann er pågrepet i saken.

Politiet fikk melding om hendelsen like før klokken 2 natt til mandag.

– Politiet fikk melding om at en mann lå skadd utendørs i Lindøygata på Storhaug. Han ble hentet av ambulanse og behandles nå for stikkskader på Stavanger universitetssjukehus, sier operasjonsleder Brit Randulff i Sørvest politidistrikt i en pressemelding ved 3.30-tiden.

Hun legger til at en mann som er mistenkt for ugjerningen ble pågrepet ved 2.30-tiden.

– Politiet er i gang med å etterforske saken. Det er for tidlig å gå i detaljer om hendelsesforløpet, sier Randulff.

(NTB)

Til sykehus etter elsparkesykkelulykke

En mann i 20-årene er sendt til Haukeland universitetssjukehus i ambulanse etter en elsparkesykkelulykke i Bontelabo i havneområdet i Bergen natt til mandag.

Mannen var ifølge politiet bevisst da han ble kjørt til Haukeland.

- Vi vet ikke hvor alvorlig dette er, men han blødde en del. Mannen var også beruset og vi har opprettet sak, forteller operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 2.17.

(NTB)

Annonse

Vil ansette 10000

Nettgiganten Facebook vil opprette 10.000 arbeidsplasser i Europa for å skape en virtuell versjon av internett.

Selskapet ser på det som blir kalt et metavers som framtiden for nettbruk.

– I det vi begynner på reisen som skal gi liv til metaverset, er behovet for spesialiserte ingeniører noe av det Facebook prioriterer høyest, heter det i en uttalelse.

De 10.000 arbeidsplassene skal bli opprettet i løpet av de neste fem årene.

Facebook er et av nettselskapene som har mest tro på metaverset, som vil vanne ut linjene mellom livet på nett og i den fysiske virkeligheten.

Teknologien vil for eksempel la brukerne benytte VR-briller for å få det til å virke som om de står ansikt til ansikt med en venn, uansett hvor de er i verden.

- Metaverset har potensial til å utløse nye kreative, sosiale og økonomiske muligheter. Og europeere vil forme det fra starten av, skriver Facebook i uttalelsen.

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg sa i juli at selskapet om fem år primært vil være et metavers-selskap.

I arbeidet med teknologien har Facebook blant annet kjøpt opp Oculus, et selskap som lager VR-briller. For eksempel har de opprettet et arbeidsrom, der kolleger med VR-briller kan holde møter i et virtuelt rom.

Andre eksempler på metaverset er konserter superstjerner som Ariana Grande og Travis Scott har holdt i spillet Fortnite. Fortnite-skaper Epic Games har hentet inn 1 milliard dollar, om lag 8,5 milliarder kroner, fra investorer til sin metavers-satsing.

Selskapet Decentraland har også ansatt folk til å stå ved bordene i deres virtuelle kasino.

(NTB)

209 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 209 coronasmittede personer i Norge. Det er 78 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 398 coronasmittede per dag her i landet. Tilsvarende snitt for sju dager siden var 432.

Fredag var 95 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før. 26 av pasientene lå på intensivavdeling, og blant dem fikk 16 behandling i respirator.

(NTB)

Annonse

Bergen: Søk etter person i båt

Resurrser fra kystvakt, luftambulanse, brannvesen, politi og rednindsselskapet har søndag kveld satt i gang søk etter en person som har fått problemer med båten.

Søket foregår rundt Askøy i Bergen. Det er HRS sør-Norge som melder om søket på Twitter.

Operasjonsleder i Vest, Terje Magnussen, kan informere i 23.30-tida at personen er funnet på en øy og blir nå sjekket av helse.

- Båten er funnet delvis under vann. Det er ikke meldt om skader utover det materielle, sier han.