Annonse

Nyhetsstudio

Stor oljelekkasje i California
Foto: Mario Tama / Getty Images / AFP

Stor oljelekkasje i California

Minst 572 000 liter olje har lekket ut i havet utenfor Orange County i California, opplyser myndighetene i Huntington Beach.

– Lekkasjen har rammet Huntington Beach betydelig, men vesentlige økologiske konsekvenser på strendene og i våtmarkene, heter det i uttalelsen.

Redningsmannskaper jobber søndag med å dempe omfanget av lekkasjen før den sprer seg til de vernede våtmarksområdene ved Huntington Beach.

Lekkasjen skyldes en ødelagt rørledning knyttet til en oljeplattform utenfor kysten.

(NTB)

Annonse
Sporveien: - Ikke opplevd lignende
Publikum venter på t-banen ved Holmenkollen stasjon under verdenscupen i langrenn i 2020. Ilustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB

Sporveien: - Ikke opplevd lignende

Både mandag og tirsdag var det problemer på T-banen i Oslo. Ifølge Sporveien kjører linje 1 bare til Holmenkollen på grunn av glatt skinnegang.

- For reisende til Voksenlia, Skogen, Lillevann og Voksenkollen går det Maxitaxi fra Holmenkollen. I tillegg settes det opp leddbuss til Frognerseteren, opplyser Sporveien.

Det er et spesielt værfenomen som har satt den ytterste delen av linje 1 ut av spill, melder Avisa Oslo.

Pressekontakt i Sporveien, Jan Rustad, forteller til avisa at baneavdelingen sier de ikke har opplevd lignende før.

- Mye av årsaken er de ekstrem temperaturskiftene og stormen vi hadde. Det har ført til at det har lagt seg et belegg på skinnene som børstevogna de bruker under slike værforhold ikke klarer ikke å ta det belegget.

Det glatte belegget gjør at vognene ikke kommer seg opp de bratte bakkene.

- Det er en ekstrem situasjon, sier Rustad.

Smittevernoverlege: Omikron har reddet oss
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Smittevernoverlege: Omikron har reddet oss

Smittevernoverlege Eli-Anne Skaug i Trondheim sier omikronvarianten er en velsignelse som har reddet oss fra deltavarianten.

Til Adressa sier hun at omikronvarianten har større grad av re-smitte enn tidligere varianter og smitter betydelig lettere. Men det bekymrer henne ikke.

- Omikron er en velsignelse som har reddet oss fra delta, som var en hardere variant. De fleste av oss er godt vaksinert. Vi blir generelt ikke veldig syke. Ikke engang eldre i sykehjem opplever smitten særlig kraftigere enn en lett neseforkjølelse, sier hun til avisen.

Hun mener folk som har karantenefritak på grunn av gjennomgått covid og kan gå ut i verden trass smitte i egen husstand, bør legge fra seg skammen.

- Vi må legge fra oss dårlig samvittighet og skyldfordeling. Viruset er så lite farlig nå. En ville gått på jobb med dette symptombildet i en vanlig verden, sier smittevernlegen

Selv om sykdommen omikron fører med seg skulle være mildere, men assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad et det er viktig folk følger tiltakene og ikke går inn for å bli syke.

- Om det blir mange samtidig blir det et stort press på hele samfunnet. Mange må være borte fra jobb, og det kan gå utover andre samfunnsfunksjoner utover helsetjenesten.

(Dagbladet/NTB)

Annonse
Sverige: Etterforsker ukjente, avanserte droner
Foto: Andrey Kutsenko / Shutterstock / NTB

Sverige: Etterforsker ukjente, avanserte droner

De siste dagene har politiet i Sverige mottatt flere meldinger om observasjoner av droner, skriver Expressen.

Dronene har ifølge avisas opplysninger blitt sett ved atomkraftverkene Forsmark og Oskarshamn, men også ved flyplassene i Kiruna og Luleå, samt over Stockholm sentrum, inkludert det svenske slottet.

Politiet håndterer dronehendelsene som en nasjonal spesialhendelse. Ifølge Expressen skriver Säpo i en pressemelding at det svenske sikkerhetspolitiet mandag overtok etterforskningen av dronene over atomkraftverkene.

Dronen som ble sett ved Forsmarks atomkraftverk var ifølge politiet av en «større modell,» som tålte vinden.

Ifølge opplysninger til Expressen er det også sett en stor «avansert» drone over Drottningholms slott.

Tonga: Bilder viser ødeleggelsene

Vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, som ligger på en ubebodd øy 65 kilometer nord for hovedstaden Nuku’alofa, hadde et voldsomt utbrudd både lørdag og søndag.

New Zealand og Australia har begge sendt overvåkingsfly for å sondere terrenget etter utbruddet, og nye bilder fra New Zealands forsvarsstyrkes overvåkingsflyvning, samt satellittbilder, viser nå ødeleggelsene.

I blant annet nye bilder fra havna i Nuku’alofa, ser man at landskapet er dekket med aske.

Nyzealenderne sier at det er så mye aske på rullebanen ved flyplassen i hovedstaden Nuku'alofa at ingen fly kan lande.

Vulkanutbruddet gikk rundt tre mil opp i lufta, og aske, gass og sur nedbør kom ned igjen over store deler av Stillehavsregionen. Utbruddet gjorde utslag over hele verden, var hørbart helt til Alaska og tsunamien slo inn over kystlinjer fra Japan til USA.

På Tonga resulterte utbruddet i en tsunamibølge på 1,2 meter.

To personer er bekreftet døde, blant dem en britisk statsborger, opplyser regjeringen i New Zealand.

FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) uttrykker bekymring for øyene Mango og Fonoi etter at overvåkingsfly har sett «vesentlige materielle skader» der fra lørdagens vulkanutbrudd, men uten å få kontakt med folk på øyene.

- Et aktivt nødsignal har blitt fanget opp fra Mango, melder OCHA. Øya huser mer enn 30 personer, ifølge folketellingstall fra Tonga.

(NTB/Dagbladet)

Tonga: Bilder viser ødeleggelsene
Foto: Satellite image/Maxar Technologies/AFP/NTB
Annonse
2374 nye smittede i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

2374 nye smittede i Oslo

Det er registrert 2374 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 959 færre enn samme dag forrige uke, men 145 flere enn søndag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 2.141 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 5462 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Grorud og Gamle Oslo bydel med henholdsvis 4.981 og 4916.

Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Nordstrand og Vestre Aker.

Smittetoppen i Oslo var 11. januar 2022 med 3296 tilfeller på ett døgn. Til sammen er 130 634 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.