Annonse

Nyhetsstudio

Regjeringen endrer coronapasset etter forvirring
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Ali Zare / NTB

Regjeringen endrer coronapasset etter forvirring

Onsdag ettermiddag opplyser regjeringen at de har besluttet å skjule den nasjonale kontrollsiden i coronasertifikatet, altså innenlandspasset, fra torsdag klokka 14. Samtidig understreker de at EU-passet beholdes, og fortsatt vil brukes på grensa.

Men innenlandspasset kan komme tilbake igjen.

«Ordningen vil være en del av beredskapen videre. Den nasjonale kontrollsiden kan tas i bruk igjen på kort varsel, dersom det for eksempel skulle bli aktuelt for kommuner å innføre bruk av koronasertifikatet lokalt», skriver regjeringen..

Dette skjer etter at Helsedirektoratet opplyste at de, FHI og NHN anbefaler at man etter overgangen til en normal hverdag i Norge, så raskt som mulig skjuler den nasjonale kontrollsiden for det norske coronasertifikatet.

Helsemyndighetene mener at det i dagens situasjon ikke er nødvendig å tilby innenlands coronapass i Norge, bare EU-pass.

«Den nasjonale kontrollsiden skaper forvirring for brukerne ved at de gis mulighet for å laste ned det nasjonale sertifikatet når de bare skal bruke EU-sertifikatet».

Videre opplyses det om at informasjonstelefonen opplever stor pågang av henvendelser knyttet til bruk av innenlandspasset, og misforståelser rundt ulikt regelverk i det nasjonale og EU-sertifikatet.

«Stadige regelendringer i er ressurskrevende med tanke på utvikling og test hos FHI og NHN. Med to ulike løsninger blir arbeidet mer komplekst, kostnadskrevende og gir en økt risiko for feil», skriver de og fortsetter:

«Det samme gjelder arbeid med å sikre oppdatert kommunikasjon på Helsenorge, FHI og Helsedirektoratets nettsider. Dette er oppgaver som må utføres så lenge det nasjonale sertifikatet skal tilbys, selv om det i dagens situasjon ikke finnes bestemmelser som krever fremvisning av det nasjonale sertifikatet».

Annonse

Person fastklemt etter ulykke

En person sitter fastklemt etter en frontkollisjon i Nordhordland, skriver politiet på Twitter.

Ber om gjenopptakelse av Cosby-saken

Påtalemyndighetene har bedt USAs høyesterett om å gjenoppta saken mot Bill Cosby, melder nyhetsbyrået AP.

Det er flere måneder siden saken mot ham, hvor han sto tiltalt for sekuelle overgrep, ble frafalt.

Bakgrunnen for at saken ble henlagt var at han ble lovt av en anklager i 2006 at dersom han vitnet i en sivil sak, så ville han ikke bli tiltalt for overgrepene. Det eneste skriftlige beviset på dette løftet er en pressemelding, hvor det står at man ikke har beviser nok til å pågripe ham.

Påtalemyndighetene ber nå høyesterett om å gjenoppta saken, fordi de mener at pressemeldinger ikke er juridisk bindende.

Annonse

Snø skaper busstrøbbel i Bergen

Flere busslinjer i Bergen og omegn er enten forsinket eller innstilt på grunn av mye snø og glatte veier, melder Skyss mandag.

- Store mengder snø og glatt vei fører mandag kveld til at flere linjer har store problemer, og en kan regne med forsinkelser og innstilte turer på kort varsel, skriver Skyss.

Rute 44 vil ikke lenger kjøre opp og ned Nipedalsbakken grunnet glatt vei.

På rute 11 er alle turer midlertidig innstilt grunnet snøfall og glatt vei ved Starefossen.

E18 stengt etter sprengning
Slik ser trafikken ut ved Sandvika rett før klokka 20. Foto: Statens Vegvesen

E18 stengt etter sprengning

E18 er stengt i østgående retning mellom Snarøya og Strand utenfor Oslo, etter et uhell i forbindelse med en sprengning.

Det bekrefter trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Mette Brunes overfor Dagbladet.

- Deler av en mur har rast ut i forbindelse med sprengningen og det raser ut fortsatt, sier Brunes til Dagbladet klokka 19.55.

Politiet melder at om at det er lange køer på vei inn mot Oslo som følge av hendelsene.

- Vi er på vei for å undersøke hva som er skjedd. Det er ikke meldt om personskade, melder politiet.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli sier til Dagbladet at køen strekker seg flere kilometer bakover.

- Ifølge Vegtrafikksentralens opplyninger til oss jobber entrepenøren der på spreng for å få ryddet veien slik at den kan gjenåpnes så fort som mulig.

Rett etter klokka 21 melder politet at veien er åpnet igjen i to felt.

Annonse

Snøballer med stein kastet på E18: - Kan bli en farlig situasjon

Politiet i Agder har mandag kveld mottatt meldinger om at noen personer skal ha kastet snøballer med stein og is fra en bro og ned på biler som kjører på E18.

Det melder politidistriktet på Twitter.

Oprasjonsleder Arve Myklebust sier til Dagbladet at det foreløpig ikke har blitt rapportert om alvorlige skader på noen biler, men at sjåfører lett kan skvette om noe slikt skjer.

- Det kan bli en farlig situasjon, så det viktigste nå er å få stopp på dette.

Politiet er i området for å se etter personer som kan ha kastet snøballene.