Nyhetsstudio

Person satt fastklemt i bil

En mann ble sittende fastklemt etter at bilen hans veltet og ble liggende opp mot et tre etter å ha kjørt av veien ved Kverneland i Rogaland natt til søndag.

Politiet fikk melding om ulykken i Time kommune søndag klokken 2.50. En time senere melder de på Twitter at mannen er hentet ut av bilen og får hjelpe av personell fra luftambulansen og de øvrige nødetatene.

– Han har vært inn og ut av bevissthet, mens de jobbet med å få ham ut av bilen, men vi har foreløpig ikke noen nærmere opplysninger om hvor alvorlig skadd han er, sier operasjonsleder Steinar Knudsen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Taket på bilen måtte fjernes for å frigi mannen som satt fastklemt. Han var ved bevissthet etter at han var hentet ut. Han ble sendt til sykehus med ambulanse.

Knudsen sier det foreløpig er uklart hvordan ulykken har skjedd. Politiet opplyser på Twitter at de har sporet opp og avhørt en annen person som har vært med i bilen.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke

Spesialetterforsker Robert Muellers rapport om antatt russisk innblanding i den amerikanske valgkampen i 2016 kommer ikke til uka likevel.

Det sier en anonym, høytstående tjenesteperson i justisdepartementet til AP fredag.

Tidligere har kilder opplyst til CNN at USAs justisminister William Barr alt i neste uke planla å kunngjøre at Mueller er ferdig med sin etterforskning.

Etterforskningen har pågått i to år. Mueller forsøker å finne ut om Russland bisto Trump ved å sverte demokratenes kandidat Hillary Clinton foran presidentvalget i 2016, noe amerikansk etterretning mener er tilfelle.

Trump har til stadighet kalt etterforskningen en heksejakt, og han har antydet at etterforskerne selv burde granskes. Men Barr har gjort det klart at han ikke mener dette er riktig beskrivelse.

Russland har også avvist anklagene om at de påvirket valget.

(NTB)

Spesialetterforsker Robert Mueller fotografert i 2013. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling

Et foreldrepar fra California som er anklaget for å binde fast og sulte barna sine, erklærer seg skyldige i tortur og mishandling.

David Allen Turpin (57) og Louise Anna Turpin (49) er tiltalt for tolv tilfeller av tortur, tolv tilfeller av frihetsberøvelse, seks tilfeller av barnemishandling og seks tilfeller av mishandling av en voksen som var avhengig av dem. I tillegg er faren tiltalt for utuktig omgang med et barn under 14 år, men detaljene rundt denne tiltalen er ikke kjent.

Begge risikerer livsvarig fengsel. Straffeutmålingen vil være klar 19. april.

Det var parets 17 år gamle datter som greide å rømme og varsle politiet. Hun har fortalt at hun hadde planlagt å rømme i to år. En av de andre søsknene rømte sammen med henne, men dro tilbake til huset på grunn av frykt.

Flere av barna var lenket til møbler med kjetting og hengelåser da politiet i januar ransaket familiens bolig i Perris sør i California.

Barna er i alderen 2 til 29 år, og alle var sterkt avmagret da de ble funnet. Foreldrene er ikke tiltalt for tortur og frihetsberøvelse mot toåringen. Den eldste av barna, en 29 år gammel kvinne, veide bare 37 kilo da hun ble funnet.

(NTB)

Louise Turpin og hennes ektemann David Turpin fotografert i forbindelse med et innledende rettsmøte i juni 2018. Foto: Watchara Phomicinda / The Press-Enterprise via AP / NTB scanpix

Sudan: Presidenten erklærer unntakstilstand

Sudans president Omar al-Bashir oppløser regjeringen og erklærer nasjonal unntakstilstand i ett år.

- Jeg erklærer at jeg pålegger en landsdekkende unntakstilstand i ett år, sier han i en TV-sendt tale.

I tillegg sier han at han oppløser både på nasjonalt og «provinsielt» nivå.

Omar al-Bashir grep makten i et statskupp i 1989 og har styrt landet siden. I 2010 siktet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ham for folkemord og krigsforbrytelser.

Det har vært en rekke demonstrasjoner i Sudan med dødelig utfall siden 19. desember. Den utløsende faktoren var at myndighetene besluttet å tredoble prisen på brød. Demonstrasjonene har utviklet seg til et landsdekkende krav om at presidenten må gå av.

Ifølge rettighetsgrupper har den nasjonale sikkerhets- og etterretningstjenesten (NISS) pågrepet over 1000 personer, inkludert demonstranter, opposisjonsledere, aktivister og journalister.

(NTB)

Tenåring drept i Gaza

En 15 år gammel palestinsk gutt er skutt og drept av israelske soldater under en protest på Gazastripen, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Offeret, Youssef al-Dayya, døde på sykehus etter at han ble truffet av et skudd i brystet. Gutten ble skutt da han demonstrerte sammen med tusenvis av andre palestinere langs gjerdet på grensa mot Israel.

Ifølge helsemyndigheter i Gaza er 30 andre demonstranter truffet av israelsk ild i den seneste protesten på Gazastripen.

Hver uke i nærmere ett år har palestinere samlet seg på ulike steder langs grensegjerdet for å protestere mot Israels blokade av enklaven. Protestene har ofte utviklet seg til voldelige opptøyer.

Siden mars i fjor har 250 palestinere blitt drept på Gazastripen. I samme periode har to israelske soldater mistet livet.

(NTB)

Tilbakekalte våtservietter analysert

Analyseresultatene av bakteriene i de tilbakekalte våtserviettene av merket Libero Touch Wet Wipes viser at det er lav risiko for negative helseeffekter.

Våtserviettene ble umiddelbart tilbakekalt av produsenten Essity fra butikker og forbrukere forrige onsdag, da interne tester viste at serviettene hadde et for høyt bakterienivå.

Ifølge produsenten er en våtserviett aldri fri for bakterier, men det skal ikke være for høye bakterienivåer. I dette tilfellet var bakterienivået høyere enn grenseverdiene Libero hadde satt, og derfor fikk de analysert eksternt hvilke bakterier som var i produktet.

- Jeg beklager svært mye om vi har skapt bekymring. Det er ingenting som er viktigere enn helsen og sikkerheten til barna våre. Vi tar ingen sjanser og valgte derfor å tilbakekalle våtserviettene med en gang det ble oppdaget, sier Jennie Andersson, ansvarlig for produktsikkerhet for Libero hos Essity.

Hun legger til at Libero har stoppet all produksjon og kommer til å sette inn alle nødvendige tiltak for å sikre at dette ikke skjer igjen.

Forbrukerne som ikke har sluttet å bruke våtservietter av merket Libero Touch Wet Wipes, oppfordres til å slutte å bruke dem med en gang og returnere dem.

(NTB)

Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha filmet knivdrapet på Circle K ved Danmarks plass i Bergen sentrum.

Det var den 28 år gamle mannen Said Bassam Chataya som ble knivstukket i Bergen forrige fredag. 28-åringen ble funnet hardt skadd med stikkskader flere steder på overkroppen og døde som følge av skadene han ble påført.

Nå ønsker politiet å dokumentere hendelsesforløpet så grundig som mulig og opplyser i en pressemelding at de ønsker å komme i kontakt med personer som kan sitte på nødvendig etterforskningsmateriale, helst i form av film eller bilder som viser deler av hendelsen.

Videoopptak er av stor interesse for etterforskningen uansett kvalitet, og politiet etterlyser alle som kan ha filmet før, under eller etter drapshendelsen og ber dem ta kontakt med politiet på telefon 02800.

Et overvåkingskamera fanget opp drapet på video og viste slagsmål og drapshendelsen hvor avdøde ble stukket flere ganger i overkroppen. Innholdet i overvåkingsvideoen la blant annet grunnlag for drapssiktelsen mot en person.

Motivet og forløpet til knivstikkingen er en sentral del av etterforskningen. Politiet har flere hypoteser, inkluderer utsagn om et mulig sjalusidrama og en konflikt om rusmidler.

(NTB)

Giske: - Vi har den lederen vi har, til vi har en ny

Tidligere Ap-nestleder Trond Giske stilte til direkteintervju i 21-nyhetene på TV 2. Som tidligere i dag uttalte han igjen at han ikke er overrasket over at partileder Jonas Gahr Støre sier at han ikke lenger har tillit til Giske.

- Hvorfor er du ikke overrasket?

- Det er ikke overraskende fordi det er et svar jeg forventet, sier Giske.

- Støre har ikke tillit til deg. Har du tillit til Støre?

- Jeg har ikke så mye med Jonas Gahr Støre å gjøre i hverdagen. Jeg forholder meg mest til velgerne mine i Trøndelag. Det er dem jeg jobber for, svarer Giske, før han får direkte spørsmål på om han har tillit til Støre som leder av Arbeiderpartiet:

- Han er leder i Arbeiderpartiet og velges av landsmøtet. Vi har den lederen vi har til vi har en ny, sier Giske og avviser at han har ambisjoner om å ta over Støres rolle som partileder når det nærmer seg nytt stortingsvalg.

Jonas Gahr Støre sa gjentatte ganger fredag at han har mistet tilliten til Trond Giske. Sistnevnte ønsker ikke å gi noen tillitserklæring tilbake. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

R. Kelly tiltalt for grove seksuelle overgrep

R&B-artisten R. Kelly (52) ble i dag tiltalt for 10 tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder USA Today. Ifølge avisa må artisten møte i retten 8. mars.

Tiltalen kommer kort tid etter at det ble oppdaget en video, som angivelig viser R. Kelly som har sex med en fjorten år gammel jente, skriver USA Today.

Ifølge Chicago Sun Times har de kilder på at det fredag ble holdt møter mellom aktor og en dommer for å få utstedt arrestordre på 52-åringen.

Det er en anonym kilde som skal ha levert videoen til myndighetene i Cook County i Illinois. Advokaten som representerer vedkommende, Michael Avenatti, beskriver imidlertid innholdet i videoen.

- Min klient kjenner til identiteten til jenta og R. Kelly. Han identifiserte begge to i videoen. Han jobbet for R. Kelly, og har kjent han lenge. Han har også møtt jenta ved flere anledninger, sa Avenatti til CNN tidligere denne uka.

Det har de siste månedene stormet rundt R. Kelly, etter at dokumentaren «Surviving R. Kelly» ble sluppet ved årsskiftet. I filmen forteller flere angivelige ofre at de skal ha blitt utsatt for overgrep av R&B-rapperen.

Avslørende video
Nå hevder CNN at de har sett en video av R. Kelly som angivelig har sex med en fjorten år gammel jente.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Nye anklager mot R. Kelly etter avslørende video

Nye anklager mot R. Kelly etter avslørende video

dagbladet.no

Giske til NRK: - Åpenbart at det er en maktkamp

Trond Giske er fredag kveld gjest i Dagsrevyen på NRK, hvor han kommenterer det dramatiske døgnet han har vært gjennom.

Der gir han tydelig uttrykk for at han mener seg utsatt for en maktkamp.

- Det er åpenbart at det er en maktkamp, når det sendes en SMS med trussel om at hvis jeg ikke vrakes fra valgkomiteen så vil VG være interessert i en video. Så blir jeg enstemmig foreslått, så havner den samme videoen i VG og blir en kjempesak helt uten grunn. Det vitner om at det er en plan, og at det er en maktkamp.

Bakgrunnen er den mye omtalte videoen av Trond Giske som danser med en ung kvinne på et utested i Oslo natt til søndag, og bekymringsmeldingen Arbeiderpartiet mottok som følge av videoen.

Den tidligere kronprinsen i Ap sier at mange mennesker kom bort til ham på Bar Vulkan og ba om å få ta bilder med ham, og at han tenkte det ville være uhøffelig å svare nei.

Når NRK vil vite om ikke en person med Giskes forhistorie, hvor flere unge kvinner har varslet om uønsket atferd, burde takket nei til å stille opp, svarer Giske følgende:

- Det er vel ingen jenter som har rapportert noen uønsket atferd i dette tilfellet. Det å bli tatt bilde av sammen med noen på byen, det ser jeg som helt uproblematisk. Men det er klart det er lett å se at dette ikke var lurt. Jeg skulle gjerne vært det foruten, men det skjedde altså ikke noen verdens ting som var ugreit for noen.

Han legger til at han «sikkert skulle sagt nei» og at «det ikke var lurt», men legger til at han mener en «helt uproblematisk fem sekunder lang video» har blitt brukt til å framstille saken helt feil.

- En godt voksen kjent politiker, med din historie, som lar seg avbilde med unge jenter seint på natta på et utested på denne måten. Kan du forstå at det er uheldig?

- Jeg forstår i hvert fall at det har blitt brukt for alt det er verdt. Det var helt sikkert ikke lurt å si ja til bildene, eller til å kanskje være der i det hele tatt. Det forstår jeg. Men det kan ikke være sånn at hvis noen ber om å bli tatt bilde av med deg, og du sier ja - og det ikke skjer noe som er ugreit, så skal det være en stor nasjonal sak. Det er ikke en nyhetssak i det hele tatt, svarer Giske.

Han sier han ikke ser noen sammenheng mellom videoen og tidligere varslingssaker mot ham, og understreker at det i dette tilfellet dreier seg om en sak som er meldt inn til partiet av en utenforstående fra partiet.

Giske vrakes av enstemmig valgkomité: - Handler om dømmekraft

Giske vrakes av enstemmig valgkomité: - Handler om dømmekraft

dagbladet.no

Kvinne drept på grensa til Venezuela

En kvinne er drept og flere personer er skadd i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil, opplyser borgermesteren i Gran Sabana, Emilio Gonzalez.

Ifølge Gonzalez kom det fredag til sammenstøt mellom medlemmer av Pemon-folket, en urfolksgruppe i området, og den venezuelanske nasjonalgarden som vokter grensa.

Venezuelas president Nicolás Maduro stengte torsdag grensa til Brasil etter meldinger om at opposisjonen planla å kjøre inn amerikanske hjelpesendinger fra nabolandet.

Ifølge borgermesteren i Gran Sabana er det plassert stridsvogner ved grensa, der soldatene fredag brukte gummikledde stålkuler og tåregass mot demonstranter.

(NTB)

Folk som venter på å krysse grensa til Venezuela snakker med den venezuelanske nasjonalgarden som vokter grensa. Bildet er tatt 22.02.19. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes

Nicolai Eriksen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.