Annonse

Nyhetsstudio

FHI: Derfor bør menn under 30 bør velge Pfizer

Onsdag opplyste svenske Folkhälsomyndigheten at man i Sverige stanser bruken av Modrna-vaksinen blant personer under 30 år.

Norske Folkehelseinstituttet anbefaler nå menn under 30 år å vurdere å velge Pfizer i stedet for Moderna.

- Vi understreker derfor igjen vår anbefaling om at ungdommer under 18 år som skal vaksineres får tilbud om Comirnaty uansett hvilken mRNA-vaksine de fikk som første dose. Menn under 30 år bør også vurdere å velge Comirnaty når de skal vaksinere seg, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, i en pressemelding.

Klokka 14.30 møtte Bukholm pressen for å utdype bakgrunnen for FHIs avgjørelse.

- Det har kommet signaler om litt økt forekomst av myokarditt hos de som får Moderna. Vi har lenge vist at Moderna kan gi noe hyppigere bivirkninger, men den kan også gi litt kraftigere beskyttelse, særlig mot Delta-varianten. Alt i alt synes vi det er viktig å gå ut med denne vurderingen, særlig siden Sverige nå nå har anbefalt de under 30 år om ikke å bruke Moderna-vaksinen, sier Bukholm til Dagbladet.

Myokarditt er hjertemuskelbetennelse. Forekomsten av myokarditt ser også ut til å gjelde uavhengig av hvilken mRNA-vaksine som ble gitt som første dose, ifølge FHI.

- Hvis man har tatt en Moderna-vaksine som førstedose, bør man nå velge Pfizer som dose nummer to?

- Det er viktig å i alle fall vurdere det, og man må vurdere det opp mot det at Moderne er en god vaksine, som også kan gi noe bedre beskyttelse, svarer Bukholm.

Hittil har det Legemiddelverket i Norge mottatt 131 meldinger om perikarditt etter vaksinasjon med Pfizer-vaksinen, og 36 meldinger etter vaksinasjon med Moderna-vaksinen. De har også mottatt 52 meldinger om myokarditt etter vaksinasjon med Pfizer-vaksinen og 40 meldinger etter vaksinsjon med Moderna-vaksinen.

I Norge har det blitt satt betydelig flere Pfizer-doser, over seks millioner, enn Moderna-doser, over 1,7 millioner.

Hos de fleste pasientene har tilstanden gått over i løpet av kort tid, men i sjeldne tilfeller har det oppstått komplikasjoner.

Personer som har tatt mRNA-vaksine bør være oppmerksomme på symptomer som brystsmerter, tungpusthet og hurtig eller uregelmessig puls. Den vanligste årsaken til hjertepose- og hjertemuskelbetennelse er imidlertid virusinfeksjon.

Saken oppdateres!

Les hele saken

Stanser Moderna for unge voksne

Vil styrke Forsvaret

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse på Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag.

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann, skriver NTB.

Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner seinere, etter det NTB kjenner til.

NTB: Norge kjøper 54 tyske stridsvogner

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann.

Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner senere, etter det NTB kjenner til.

Stortinget godkjente anskaffelse av nye stridsvogner i 2021, og regjeringen hadde varslet at beslutningen ville komme før jul i fjor. Flere typer stridsvogner er vurdert, men den siste beslutningen skal ha stått mellom koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og Leopard 2A7, produsert i Tyskland av Krauss-Maffei Wegmann.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse på Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag.

Norge har per i dag 36 stridsvogner av typen Leopard 2A4 i operativ tjeneste. Regjeringen har varslet at noen av stridsvognene vil bli sendt til Ukraina, men hvor mange er ennå ikke klart. Vognene er 40 år gamle, og Forsvaret har lenge planlagt å bytte dem ut.

(NTB)

Litauen: Bombetrussel i hele hovedstaden

Det har blitt rettet bombetrusler mot politi, skoler, flyplasser og rettssaler i Vilnius klokka 08 fredag. Det melder det største nyhetsmediet i Litauen, Lrytas.

Ifølge nyhetsmediet har trusslene blitt sendt via E-post.

- Lykke til med å dø, står det i E-postene ifølge Lrytas.

Det trues med eksplosjoner og død. I tillegg står det at flere bomber har blitt plassert flere steder i hovedstaden Vilnius: på justisdepartementet, alle domstoler og flere politibygninger.

Nå besøker politiet alle organisasjonene og institusjonene som er truet. Alle ansatte har også blitt bedt om å ta sikkerhetshensyn.

Flyalarmer går i Kyiv under EU-toppmøte

I dag holdes EU-toppmøtet i Ukraina. Samtidig som at det skjer, går flyalarmene over hele hovedstaden, melder Reuters.

I dag skal EU-lederne Ursula von der Leyen og Charles Michel møte den ukrainske presidenten i Kyiv.

En ny økonomisk støttepakke fra EU, samt ytterligere våpenleveranser til Ukraina er det som står på agendaen.

Australia legaliserer MDMA
Foto: Richard Vogel / AP / NTB

Australia legaliserer MDMA

Australia legaliserer MDMA og psilocybin, virkestoffet i blant annet fleinsopp, til bruk i behandling av depresjon og posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Australias legemiddelverk TGA har funnet «tilstrekkelig bevis for mulig nytte for enkelte pasienter», og psykiatere kan dermed skrive ut resept på de to substansene fra juli.

Foreløpig er begge forbudt, slik som i Norge, og de kan kun bli brukt i kliniske forsøk. Psilocybin har en sterkt hallusinerende effekt, og den vanligste psilocybinsoppen i Norge er spiss fleinsopp. MDMA blir ofte omtalt som ecstasy.

TGA mener inntak er «relativt trygt» når det er i en medisinsk setting, og at det gir en «endret bevissthet» som kan være gunstig for pasientene.

Mike Musker, som forsker på psykisk helse og selvmordsforebygging ved University of South Australia, mener det er gode nyheter.

- Mange mennesker i samfunnet lider av PTSD og depresjon, særlig veteraner fra forsvaret og folk som har jobbet i nødetatene, der vanlige legemidler ikke har virket eller gitt lindring, sier han. Ifølge Musker kan de to stoffene gi mindre hemninger og hjelpe folk med å prosessere vanskelige minner og inntrykk.

På lang sikt håper australske forkjempere at de to stoffene også kan tas i bruk i behandling av alkoholisme, tvangslidelse (OCD) og spiseforstyrrelser.

Myndigheter i USA og Canada er blant dem som har MDMA og psilocybin til medisinsk bruk.

(NTB)

Yakunin-dommen: Statsadvokaten kommer til å anke

Statsadvokaten varsler at de anker lagmannsrettens frikjennelse av russisk-britiske Andrey Yakunin (47), melder VG fredag morgen.

- Vi kommer til å anke den dommen, sier Jan Fredrik Glent til avisa.

Yakunin ble pågrepet i Hammerfest 20. oktober i fjor, og ble tiltalt for å ha fløyet drone på Svalbard.

47-åringen ble først frikjent i Nord-Troms og Senja tingrett. Torsdag ble det kjent at han også frifinnes i Hålogaland lagmannsrett. Statsadvokatenes ankebeslutning betyr at saken vil fremmes for Høyesterett.

Yakunin er tiltalt for at han «som russisk statsborger har eid og kontrollert et luftfartøy som har landet på, tatt av eller flydd over Norges territorium», het det i tiltalen.

Sparebank 1s mobilbank nede

Dette melder VG.