Annonse

Nyhetsstudio

Thailand gjenåpner for vaksinerte turister
Foto: Preto Perola / Shutterstock / NTB

Thailand gjenåpner for vaksinerte turister

Thailand vil ta imot fullvaksinerte turister som kommer med fly fra land med lavt smittetrykk, sier statsminister Prayut Chan-o-cha.

Gjenåpningen skjer 1. november.

Blant de ti landene som blir ansett for å ha lav smitteutbredelse, er Storbritannia, USA, Kina, Tyskland og Singapore.

- Ved ankomst må de vise en negativ coronatest fra hjemlandet, og de må ta en ny test som også må være negativ. Deretter kan de reise fritt rundt som thailendere, sa statsministeren i en fjernsynstale.

(NTB)

Annonse
Tidligere Moskva-ambassadører tror ikke på storkrig
Russiske stridsvogner i Kadamovskij-området, rundt 80 kilometer øst for grensa til Ukraina. Foto: AP / NTB

Tidligere Moskva-ambassadører tror ikke på storkrig

To av Norges mest erfarne diplomater, Leidulv Namtvedt og Øyvind Nordsletten, tror ikke Russland vil gå til storkrig mot Ukraina.

– Jeg ser ikke for meg en omfattende russisk krig eller okkupasjon av Ukraina. Kostnadene vil bli for store, både i form av sanksjoner og likposer, sier Leidulv Namtvedt til Vårt Land.

Han var norsk ambassadør i Moskva fra 2013 til 2018, men er nå pensjonist.

Namtvedt får støtte fra Øyvind Nordsletten, som var ambassadør i Ukraina fra 1992 til 1996, og i Moskva fra 2000 til 2008.

- Jeg tror ikke at det er sannsynlig med et bredt russisk angrep på Ukraina, sier han.

Namtvedt var ambassadør i Russland da landet annekterte Krim-halvøya i Ukraina i 2014.

- Vanligvis får falne soldater store seremonier, men de russiske soldatene som døde på Krim ble gravlagt i det stille. Falne soldater er ikke populært i Russland nå, sier han.

Russland frykter at Ukraina skal bli med i Nato, noe annekteringen av Krim-halvøya også var et resultat av, tror Namtvedt.

- Nato tar ikke opp nye medlemmer som er i konflikt. Det er med å forklare det Russland gjorde i 2014, sier han.

Nordsletten har heller ingen tro på at Ukraina vil bli med i Nato med det første.

- Ingenting tyder på at Ukraina vil kunne bli medlem av alliansen i et overskuelig perspektiv. Men her handler det om et viktig prinsipp: Statene sin rett til selv å definere hvordan de vil trygge sitt territorium og sin suverenitet, sier han.

Nordsletten understreker samtidig viktigheten av også å forstå hvordan Russland tenker.

- Ikke for at vi skal akseptere det andre synet, men for å hindre demonisering og for å gjøre oss bedre i stand til å se utveier og finne løsninger.

(NTB)

Flere fjelloverganger stengt
Foto: Statens Vegvesen / NTB

Flere fjelloverganger stengt

E6 over Saltfjellet i Nordland er nå åpen for trafikk igjen, men uvær fører fremdeles til at mange fjelloverganger er stengt.

E6 over Dovrefjell ble gjenåpnet torsdag kveld etter å ha vært stengt siden onsdag kveld.

Natt til fredag åpnet også E6 over Saltfjellet for trafikk etter å ha vært stengt. Det er fortsatt uvær i området og stedvis redusert sikt på grunn av snøfokk, melder Statens vegvesen. På E6 Sennalandet er det fri ferdsel etter en periode med kolonnekjøring.

Lenger nord er europaveien derimot stengt. Ved Kvænangsfjellet i Troms og Finnmark er E6 stengt på grunn av snøskred. Vegvesenet kommer med en ny vurdering fredag klokken 12. Også fylkesvei 889 Snefjord – Havøysund i Måsøy er stengt.

E10 Bjørnfjell i Nordland ble stengt klokken 23.40 onsdag kveld og er fortsatt stengt. Det blir tatt en ny vurdering fredag klokken 7.

På fjellovergangene mellom Øst- og Vestlandet er E134 Haukelifjell og E16 over Filefjell åpnet for normal trafikk, mens det er kolonnekjøring på rv. 7 over Hardangervidda.

Det er styrt trafikkavvikling på riksvei 52 Hemsedalsfjellet, og fv. 27 Venabygdsfjellet i Ringebu kan bli stengt på kort varsel.

Følgende øvrige veier er stengt:

* Rv. 13 Vikafjellet

* Fv. 50 Hol – Aurland

* Fv. 53 Tyin – Årdal

* Fv. 705 Stugudal – Brekken

* Fv. 888 Bekkarfjord – Hopseidet

* Fv. 889 Snefjord – Havøysund

* Fv. 890 Kongsfjordfjellet

* Fv. 891 Båtsfjordfjellet

* Fv. 98 Ifjordfjellet

* E69 Skarsvåg – Nordkapp

(NTB)

Annonse

Jemen: Internett nede etter luftangrep

Hele Jemen har mistet forbindelsen til internett etter Saudi-ledede luftangrep rettet mot byen Hodeida.

Forbindelsen falt ut klokken 3 natt til fredag, lokal tid. Luftangrepet skal ha truffet en telekombygning, ifølge advokatgruppen NetBlocks.org.

Jemen får internett gjennom en undersjøisk kabel som går til havnen i Hodeida langs Rødehavet.

Den Saudi-ledede koalisjonen som kjemper mot Houthi-opprørerne i Jemen har erkjent å utføre luftangrep mot mål rundt havnen i Hodeida.

De erkjente imidlertid ikke å ha truffet en telekombygning, men kalte Hodeida for et knutepunkt for piratvirksomhet og våpensmugling til støtte for houthiene.

(NTB)

Ny smitterekord i Oslo

Det er registrert 3.785 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1.565 flere enn samme dag forrige uke, og 489 flere enn onsdag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 2.441 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 6.141 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Østensjø og Grorud bydel med henholdsvis 5.551 og 5.295.

Tallene er lavest i bydelene Nordstrand, Nordre Aker og Frogner.

Forrige smittetopp i Oslo var 11. og 20. januar i år. Disse dagene ble det ble registrert 3.296 smittede.

Til sammen er 140.938 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

(NTB)

Annonse
Fant enormt korallrev
OPPDAGELSE: Utenfor Tahiti har forskere oppdaget et av verdens største korallrev. Foto: Alexis Rosenfeld / AP / NTB

Fant enormt korallrev

Utenfor Tahiti har forskere oppdaget et av verdens største korallrev. Revet ligger på mellom 30 og 65 meters dyp og synes å være uberørt av klimaendringer.

Funnet av de roseformede korallene er «svært uvanlig», ifølge Unesco.

Marinbiologen Laetitia Hdeouin fra det franske forskningssenteret CNRS omtaler det som gode nyheter.

– Vi tror at rev som ligger på dypere vann, kan være bedre beskyttet mot global oppvarming, sier hun.

Revet er rundt tre kilometer langt og på det meste 65 kilometer bedt, ifølge Unesco. Det gjør det angivelig til «et av de største, friske korallrevene som er oppdaget». Hver enkelt av korallene er på opptil to meter i diameter.

De fleste av verdens kjente rev ligger på mindre enn 25 meters dyp. FN-organet mener at funnet av revet kan indikere at det finnes langt flere friske korallrev i til nå ikke kartlagte deler av havbunnen.

– Per nå kjenner vi månens overflate bedre enn havets dyp, sier Unesco-sjef Audrey Azoulay, og legger til at kun 20 prosent av den globale havbunnen er kartlagt.

(NTB)