Annonse

Nyhetsstudio

I dag starter ankesaken mot Gaute Drevdal
Foto: Nina Hansen / Dagbladet

I dag starter ankesaken mot Gaute Drevdal

I dag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett, der kulturprofil Gaute Drevdal står tiltalt for ni voldtekter og seksuell omgang.

Retten ble satt klokka 09.15 og umiddelbart etter å bli stilt spørsmålet straffskyld, nektet Drevdal straffskyld.

Etter at statsadvokat Trude Antonsen hadde lest opp enkelt tiltaltepunkt svarte Drevdal kort på skyldspørsmålet.

- Ikke skyldig, sier han kontant på hvert enkelt tiltalepunkt.


Dreval forsvares av advokatene Victoria Holmen og Ida Andenæs. Det er satt av 35 dager til saken, som skal fordeles over nesten to måneder til rettssaken.

Les hele saken

- Et seks år langt mareritt

Annonse

Slik blir evalueringen av PST og politiet

Politiet og PST skal evaluere håndteringen av skytingen i Oslo natt til lørdag, og prosessen som ledet opp til hendelsen. I en pressemelding skriver politiet at de vil komme raskt i gang.

- Beslutningen om at det skal gjøres en gjennomgang av politiets oppgaveløsning er tatt i samråd mellom PST og Politidirektoratet (POD), sier politidirektør Benedicte Bjørnland og sjef PST, Roger Berg.

Den konkrete innretningen av evalueringen skal de komme tilbake til.

- Vi er imidlertid opptatt av å komme raskt i gang, og at gjennomgangen er målrettet og effektiv. Gitt alvoret i saken, er det svært viktig at læringspunkt og eventuelle svakheter og feil identifiseres raskt for å kunne iverksette tiltak, sier Bjørnland og Berg.

Ruster kraftig opp: Tidobler antallet

Nato skal gjøre sin største overhaling av organisasjonens forsvarsevne siden den kalde krigen, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Blant annet skal forsvarsalliansen nå bygge opp antallet soldater i sin reaksjonsstyrke til godt over 300 000, sa Stoltenberg under en pressebrifing mandag.

Tidligere var det om lag 40 000 soldater i reaksjonsstyrken. Det er med andre ord snakk om nesten en tidobling av antallet Nato-soldater i beredskap.

Dette skal utrettes gjennom å blant annet ha styrker i beredskap som oppholder seg i eget hjemland, men som hyppig skal ha øvelser i landene de skal sends til i krigstid. Nato skal også øke mengden utstyr som er forhåndsplassert på østflanken.

(NTB)

Ruster kraftig opp: Tidobler antallet
Foto: NTB
Annonse

Ekstrem hetebølge: - Slå av lyset

I Japan er det nå en ekstrem hetebølge. Det er ventet temperaturer over 40 grader, skriver Sky News.

Nordvest for Tokyo beskrives hetebølgen som «uvanlig intens» og det er mandag målt 40,2 grader.

Nå frykter myndighetene at strømmen skal gå.

Temperaturen gjør at energibehovet er vesentlig større enn normalt, fordi folk bruker strøm til å kjøle seg ned.

Nå ber myndighetene folk i Tokyo-området om å spare på strømmen.

- Vær så snill å spar så mye strøm som mulig, ved å for eksempel slå av lyset når man ikke er i rommet, oppfordrer departementet for økonomi, handel og industri, ifølge Sky.

Advarer bilister i Oslo

Ett felt på E18 i Oslo er stengt som følge av det kraftige regnet tidligere mandag ettermiddag.

Det opplyser Vegtrafikksentralen overfor Dagbladet.

Det dreier seg om ett felt ved Vækerø i Oslo i retning mot sentrum.

- Situasjonen er bedre nå. Mannskapene som rykket ut fikk fjernet en del, men det er fortsatt en del vann i veibanen. Det er satt opp en sperrebukk, sier trafikkoperatør Tilia K. Mathre ved Vegtrafikksentralen Øst til Dagbladet.

I store deler av Sør-Norge har det periodevis regnet kraftig mandag. Regnet har avtatt i Oslo i 14-tida, men prognosene utover ettermiddagen og kvelden er usikre.

Rådet fra Vegtrafikksentralen er derfor klar:

- Kjør etter forholdene, og følg godt med på trafikkbildet. Det kan hende du ser noe som ikke sjåføren foran deg ser, sier trafikkoperatør Mathre.

I 13.10 opplyste Vegtrafikksentralen at mannskap fra entreprenørselskapene var på vei ut til stedene som ble kraftigst rammet av regnet.

- Det de blant annet har gjort er å slekke at slusene er åpne, at ingenting blokkerer dem, sier trafikkoperatøren.

Annonse

Politiet: - Anbefaler ikke å bevege seg fra Rådhusplassen

Mandag ettermiddag er det varslet en større pride-markering på Rådhusplassen. Årsaken er at alle pride-arrangementer ble avlyst på grunn av skytingen i Oslo natt til lørdag.

- I forbindelse med markeringen i kveld, har politiet dialog med arrangør av markeringen på Rådhusplassen og har anbefalt arrangør ikke å bevege seg utover det konkrete området som er Rådhusplassen, sier leder for felles operativ tjeneste i politiet i Oslo, Martin Strand, til NRK.

Han sier at det er en rekke sikkerhetstiltak rundt kveldens arrangement.

– Det vil være både tiltak som er synlig for publikum, men også tiltak som ikke vil være det. Politiet følger situasjon nøye og gjør løpende vurderinger, sier han til kanalen.