Annonse

Nyhetsstudio

Ordfører i Kongsberg: - Grusomt og ufattelig

Flere personer er skadd og flere er omkomne etter en skyteepisode i Kongsberg sentrum i kveld.

- Det er helt grusomt, og det er helt ufattelig, sier Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand i Kongsberg til Dagbladet.

Hun sier at de har rigget opp kommunens kriseteam for å kunne ta imot berørte innbyggere.

- Nå har dette skjedd og da må vi alle sammen takle det best mulig, og vi har tiltro til at vi skal klare det, sier hun.

- Det har ikke helt gått opp for oss ennå. Det er bare helt ufattelig, legger hun til.

Ordfører i Kongsberg: - Grusomt og ufattelig
Foto: Annika Byrde / NTB
Annonse

Al-Qaida-leder i Syria drept i amerikansk angrep

En høytstående al-Qaida-leder er drept i et amerikansk droneangrep i Syria, ifølge Pentagon.

Angrepet fant sted fredag.

– I et amerikansk luftangrep i dag i det nordvestlige Syria, ble den høytstående al-Qaida-lederen Abdul Hamid al-Matar drept, heter det i en uttalelse fra talsmann John Rigsbee i US Central Command, som har ansvar for amerikanske styrker i Afghanistan, Irak og Syria.

Det var ingen andre som ble rammet av angrepet, ifølge Rigsbee. Dronen som ble benyttet, var av typen MQ-9.

– Elimineringen av denne høytstående al-Qaida-lederen vil sette tilbake terrororganisasjonens evne til å planlegge og utføre nye globale angrep, sier Rigsbee.

I slutten av september ble en annen høytstående al-Qaida-leder i Syria, Salim Abu-Ahmad, drept i et amerikansk luftangrep nær Idlib nordvest i landet.

(NTB)

Nye detaljer om Alec Baldwins dødelige skudd
Foto: NTB

Nye detaljer om Alec Baldwins dødelige skudd

Natt til fredag mistet filmfotograf Halyna Hutchins livet etter at Hollywood-stjerne Alec Baldwin (63) avfyrte et rekvisittvåpen under innspillingen av filmen «Rust».

Regissøren Joel Souza ble også truffet, og har fått akkuttbehandling.

Nå har innholdet fra telefonen inn til nødnummeret fra settet blitt kjent.

- Vi trenger hjelp umiddelbart, skal kvinnen som ringte inn ha sagt ifølge Fox News.

Nettstedet har fått tilgang til telefonsamtalen, og skriver at kvinnen opplyste om at to personer var skutt, og at de ikke visste at det var ammunisjon i pistolen.

Baldwin sier på Twitter fredag at han samarbeider fullt ut med politietterforskningen for å finne ut hvordan tragedien kunne skje.

– Det finnes ikke ord for å beskrive sjokket og sorgen etter den tragiske ulykken som tok livet av Halyna Hutchins, en kone, mor og vår dypt beundrede kollega, tvitrer Baldwin.

Rettsdokumenter viser Baldwin ble gitt våpenet som han skjøt med av en regiassistent som mente det var trygt å bruke.

Regiassistenten var uvitende om at rekvisittvåpenet var skarpt ladd, ifølge en ransakingsordre som er innlevert til en domstol i Santa Fe i delstaten New Mexico.

(NTB / Dagbladet)

Les hele saken

Norske eksperter: - Sjokkfølelse

Annonse

642 nye smittede

Økningen i antallet nye coronasmittede fortsetter. Det siste døgnet er det registrert 642 nye tilfeller i Norge. Det er 231 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 505 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 393, så smittetrenden er på nytt stigende.

13 av pasientene får respiratorbehandling, og 31 ligger på intensivavdeling.

Det er to flere på respirator og én færre på intensiv, sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har 199 550 personer testet positivt for corona i Norge siden mars i fjor.

(NTB)

MC-fører døde i ulykke i Sandnes

En motorsyklist mistet livet etter en kollisjon med en bil på fylkesvei 516 ved Austrått i Sandnes sent fredag kveld.

Ulykken skjedde rett sør for Austrått-tunnelen i Sandnes, som ble stengt etter ulykken.

– Motorsyklisten, en mann i 30-årene, døde som følge av ulykken, forteller operasjonsleder Irene Ragnhildstveit i Sørvest politidistrikt til NTB.

Mannens pårørende er varslet. Bilføreren slapp fra ulykken uten fysiske skader. Politiet kjenner ikke årsaken til ulykken og det var ingen andre vitner til hendelsen.

Veien forbi ulykkesstedet vil ifølge politiet være stengt i en tid fremover i påvente av tekniske undersøkelser på stedet.

(NTB)

Annonse

Israel forbyr seks palestinske menneskerettsorganisasjoner

Israel stempler seks fremtredende palestinske menneskerettsgrupper som terrororganisasjoner. Det innebærer i praksis et forbud mot organisasjonene.

Beslutningen møter kraftig fordømmelse fra både israelske og internasjonale menneskerettsorganisasjoner, samt palestinske myndigheter.

FN er svært bekymret, mens USA vil be Israel om mer informasjon i saken. Samtidig undersøker Norge bakgrunnen for fredagens avgjørelse fra Israels forsvarsdepartementet.

– Denne redselsfulle og urettferdige beslutningen er et angrep fra Israels regjering på den internasjonale menneskerettsbevegelsen, sier Amnesty International og Human Rights Watch i en felles uttalelse.

Vedtaket ser ut til å bane vei for at Israel kan ransake organisasjonenes kontorer, gjennomføre beslag, pågripe ansatte og kriminalisere offentlig støtte til dem. Det skriver nyhetsbyrået AP, som kaller det en stor opptrapping i Israels mangeårige forsøk på å slå ned på politisk aktivisme i de okkuperte palestinske områdene.

Israels forsvarsdepartement anklager organisasjonene for å ha spilt en sentral rolle i finansieringen av Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).

Pengestøtte

De seks organisasjonene er Union of Palestinian Women's Committees (UPWC), Addameer, Bisan Center for Research and Development, Al-Haq, Defense for Children International – Palestine (DCI-P) og Union Of Agricultural Work Committees (UAWC).

De fleste av disse dokumenterer påståtte menneskerettsbrudd utført av både av israelske og palestinske myndigheter. Organisasjonene har dessuten mottatt betydelige bistandsmidler fra europeiske land, også Norge.

– Vi er kjent med rapportene i mediene om den israelske avgjørelsen. Vi undersøker nå bakgrunnen for dette, og hva det kan bety for norsk bistand, sier pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet i en kommentar til NTB fredag kveld.

Ber Norge reagere

Norsk Folkehjelp oppfordrer norske myndigheter til å reagere kraftig.

– Angrepet illustrerer en trend vi har sett over flere år der Israel bruker alle midler for å stilne kritikere og kartlegging av brudd på palestinske menneskerettigheter, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin til NTB.

Norsk Folkehjelp har samarbeidet med en rekke av organisasjonene. Westhrin beskriver dem som internasjonalt anerkjente rettighetsorganisasjoner som har mottatt støtte fra en rekke internasjonale givere.

«Hemmelige bånd»

Israels forsvarsdepartement anklager de seks gruppene for å ha hemmelige bånd til PFLP. Det er en sekulær og venstreorientert gruppe som har både et politisk parti og en væpnet fløy som har utført angrep mot israelere. Både Israel og flere vestlige land regner PFLP som en terrororganisasjon.
Forsvarsdepartementet hevder at organisasjonene kontrolleres av PFLPs lederskap.
Det avviser direktør Shawan Jabarin i Al-Haq, en menneskerettsorganisasjon som ble grunnlagt i 1979.

– Jeg utfordrer dem alle – forsvarsministeren, Shin Bet, hvem som helst, til å bevise det, sier Jabarin til Times of Israel.

– Strategisk angrep

Den palestinske selvstyremyndigheten beskriver terrorstempelet som «et strategisk angrep på palestinsk sivilsamfunn og det palestinske folkets grunnleggende rett til å motsette seg Israels ulovlige okkupasjon og avdekke dets vedvarende forbrytelser».

– I flere tiår har israelske myndigheter systematisk forsøkt å kneble overvåking av menneskerettigheter og straffe dem som kritiserer deres undertrykkelse av palestinere, sier Amnesty International og Human Rights Watch.

De to organisasjonene, som har hovedkontorer i henholdsvis London og New York, mener beslutningen kan føre til at Palestinas mest fremtredende sivilsamfunnsgrupper må legge ned arbeidet.

«Totalitære regimer»

Den israelske menneskerettsgruppen B'Tselem kaller regjeringens beslutning for en handling «som er karakteristisk for totalitære regimer».

USA sier de vil be israelerne om mer informasjon om grunnlaget for terrorstemplingen.

– Vi mener respekt for menneskerettigheter, grunnleggende friheter og et sterkt sivilsamfunn er kritisk viktig for et ansvarlig og lydhørt styresett, sier talsperson Ned Price i USAs utenriksdepartement.
Han sier USA ikke ble varslet om beslutningen på forhånd.

FNs høykommissær for flyktninger i de palestinske områdene kaller beslutningen urovekkende. I en uttalelse anklager kontoret Israel for å ha ført en langvarig «kampanje for å stigmatisere disse og andre organisasjoner» og skade «deres evne til å utføre sine avgjørende oppgaver».

(NTB)