Annonse

Nyhetsstudio

Erna Solberg møter pressen

Statsminister Erna Solberg og justis- og beredskapsminister Monica Mæland kommenterer Kongsberg-hendelsen 22.45 på Statsministerens kontor.

- Det er viktig å understreke at det er mye vi ikke vet. Det er for tidlig å si noe om motivet bak handlingene. Politiet vurderer om det er en terrorhandling. Meldingene fra Kongsberg i kveld er grufulle, det er begått fryktelig handlinger mot flere personer. Det er en svært traumatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet, sier Solberg.

Minst fire skal være drept, erfarer Dagbladet.

Mæland opplyser at påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre er varslet om hendelsen.

Solberg sier at dette ikke vil få noen konsekvenser for regjeringsskiftet torsdag.

- Det får ingen andre konsekvenser enn at vi har informert påtroppende statsminister om dette, og den nye regjeringen må være klare til å håndtere en svært vanskelig situasjon med en gang de trår til, sier hun.

Mæland kommenterer også ryktespredning i Kongsberg som følge av hendelsen.

- Det er slik at vi får informasjon fra dem vi skal få informasjon fra - departementet, politidirektoratet, politiet, PST. Vi kan ikke forholde oss til rykter og ryktespredning, vi må forholde oss til den informasjonen vi har. Jeg vil gjenta at nå er det viktig at pårørende får beskjed, blir ivaretatt og at politiet tar hånd om situasjonen og etterforskningen som skal foregå, sier hun.

Annonse

Kjørte av veien - hentet av luftambulanse

Fredag ettermiddag har en bil med to personer kjørt av veien ved Espedalen i Innlandet.

Det melder politiet på Twitter.

Skadeomfanget på de to personene er ukjent, men den ene personen er flydd til sykehus med luftambulanse, mens den andre er kjørt til sykehus med ambulanse.

Operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Øyvind Bakken, forteller til Dagbladet at de ikke kjenner årsaken til at bilen har kjørt av veien, men sier samtidig at det er opplyst om store materielle skader på bilen.

 NAV-drapet: - Etterforskningen går inn i en avsluttende fase
Foto: Stian Drake / Dagbladet

NAV-drapet: - Etterforskningen går inn i en avsluttende fase

Mandag 20. september ble Marianne Amundsen (57) drept i et knivangrep på NAV-kontor i Bergen. Samtidig ble også Ida Aulin knivstukket.

Nå nærmer politiet seg slutten av etterforskningen av hva som skjedde.

- Saken er veldig godt etterforsket. Vi går inn i en avsluttende fase.

Det sier påtaleansvarlig i Vest politidistrikt, politiadvokat Christine Møen Wisløff til Dagbladet fredag.

Mandag denne uka ble mannen som er siktet for drapet framstilt for varetektsfengsling på nytt, mannen samtykket da til forlenget fengsling. Siktelsen ble samtidig utvidet til å gjelde både drap og drapsforsøk.

- Vi tar sikte på et nytt avhør av siktede, men det er ennå ikke avklart når dette vil finne sted, sier Wisløff.

Den siktede mannen har erkjent handlingene, men foreløpig ikke tatt stilling til straffskyld.

Annonse
Minst 300 ledere i staten tjener mer enn statsministeren
Foto: Javad Parsa / NTB

Minst 300 ledere i staten tjener mer enn statsministeren

Ingen har hatt så sterk lønnsvekst siden slutten av 1990-tallet som ledere i staten, ifølge en ny undersøkelse. Nå tjener minst 300 av dem mer enn statsministeren.

Det er Jørgen Tveit Sandberg som har gjort undersøkelsen, som en del av masteroppgaven han har levert hos Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO). Forskning.no omtalte saken først.

Sandberg har tatt for seg lønnsutviklingen i Norge i årene 1997 til 2020.

Lønnsveksten til ledere i offentlig sektor – det vil si staten og kommunene – var i disse årene på 64 prosent. Det er betydelig mer enn for øvrige ansatte i staten og kommunene. Det er også betydelig mer enn lønnsøkningen til ledere i privat sektor, finner Sandberg.

Manudeep Bhuller er forsker ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO) og var Sandbergs veileder under arbeidet med masteroppgaven hans:

– Jeg synes det Sandberg finner, er oppsiktsvekkende, sier Bhuller til forskning.no.

(NTB)

66 000 får strømhjelp

Regjeringen vil gi nærmere 3.000 kroner i ekstra bostøtte til personer bosatt i de delene av landet der strømmen er dyrest.

Støtten kommer i form av en ekstraordinær utbetaling i november og er ment som en håndsrekning til husstander med høye strømregninger og lave inntekter.

Regjeringen legger fram forslaget for Stortinget fredag. Dagen før vendte stortingsflertallet tommelen opp for et felles krav fra SV og Høyre om å øke bostøtten og sosialhjelpen for å bøte på høye strømregninger.

(NTB)

Annonse

49 nye smittetilfeller i Tromsø

Det er registrert 49 nye smittetilfeller i Tromsø det siste døgnet. Det er 17 flere enn forrige døgn.

Det melder Tromsø kommune i en pressemelding.

- Det peker seg foreløpig ikke ut noen enkeltårsaker til den plutselige økningen, og vi vet jo heller ikke om den vil fortsette. Men vi følger situasjonen nøye, og er i dialog med FHI om veien videre, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

Totalt er nå 113 personer i Tromsø isolert med covid-19. På Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er det innlagt 20 coronapasienter.

Unn gikk i såkalt gul beredskap forrige helg som følge av den jevne økningen av innlagte coronapasienter den siste tida.

Gul beredskap innebærer blant annet at de vurderer ekstra bemanning og forbereder opptrapping av pandemidrift, skriver NTB.