Annonse

Nyhetsstudio

Kongsberg-siktede samarbeider med politiet, ifølge forsvarer

Fredrik Neumann, forsvareren til mannen i 30-åra som er siktet for drapene i Kongsberg, bekrefter torsdag morgen overfor Dagbladet at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen.

- Jeg kan bekrefte det, og jeg kan ellers ikke si noe annet, sier han til Dagbladet.

Det er uklart hvordan mannen stiller seg til siktelsen. Mannen har vært i avhør.

- Vi er akkurat ferdig med avhør nå, sier Neumann klokka 05.12.

Annonse
Vil spørre siktede om hva han tenkte
POLITIINSPEKTØR: Per Thomas Omholt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Vil spørre siktede om hva han tenkte

Lørdag forteller politiinspektør Per Thomas Omholt at politiet nå forbereder seg til å gjennomføre nytt avhør av Espen Andersen Bråthen, som er siktet for å ha drept fem personer i Kongsberg i forrige uke.

- Vi fortsetter arbeidet som ble påbegynt i forrige uke. Dette omfatter blant annet vitneavhør og undersøkelser av elektroniske spor. I tillegg vil vi utføre forberedelser til neste avhør av siktede, som vi planlegger å gjennomføre på mandag, sier Omholt til Dagbladet.

- Hva mener du med «forberedelser til avhør»?

- Det dreier seg om å legge en plan for hva man ønsker å snakke med siktede om, i tillegg til hvordan man skal stille spørsmålene. Folk er forskjellige, og noen trenger en type spørsmål, mens andre trenger en annen type spørsmål. Det er for så vidt en ganske stor prosess å gjennomføre forberedelser til avhør i en så stor sak.

- Hva planlegger dere å spørre siktede om i neste avhør?

- Fokuset er fortsatt på hendelsesforløpet. Men en ting er hva som har skjedd, og en annen ting er hva siktede har tenkt mens han har begått disse handlingene. Det er sistnevnte type spørsmål vi vil fokusere på i kommende avhør. I tillegg vil vi også stille spørsmål om hva siktede har gjort de siste åra, om planlegging, om motiv og hans liv for øvrig.

Siktede har erkjent de faktiske forhold. Dagbladet har vært i kontakt med siktedes forsvarer, Fredrik Neumann, som på nåværende tidspunkt ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer om saken. Omholt forteller at siktede fortsatt ikke har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

- Nei. Det har egentlig ikke vært et tema i det siste. Det er ikke slik at politiet stiller spørsmål om det i hvert eneste avhør. Nå som vi gjennomfører flere korte avhør, stiller vi ikke det spørsmålet hver gang, sier Omholt og fortsetter:

- I utganspunktet er det et spørsmål som ikke alltid er så relevant heller. Det viktigste for oss er om siktede erkjenner de faktiske forholdene, og tar stilling til spørsmål om forsett (om det har vært en bevisst eller villet handling journ.anm). Men det er ikke alltid at siktede har forutsetninger for å ta stilling til juridiske spørsmål knyttet til tilregnelighet eller nødverge, for eksempel. Dette er spørsmål som siktede kan få hjelp av andre til å vurdere.

Videre forteller politiinspektøren at politiet i all hovedsak har ferdigstilt det innledende arbeidet med bevissikring og kartlegging av åsted, og at politiet er i en innledende analysefase når det gjelder undersøkelser av de digitale sporene.

- Når vil dere fortelle mer om hendelsesforløpet?

- Det har vi ikke tatt stilling til. Dette er noe som vi vurderer fortløpende fra dag til dag. Når vi arrangerer pressetreff, for eksempel, vurderer vi hva vi kan gå ut med på morgenen den samme dagen, sier Omholt.

Politiet advarer etter eldre-tyverier i Trondheim

Politiet i Trondheim har de siste dagene mottatt meldinger om personer som forsøker å bløffe seg inn til eldre personer i påskudd at de er fra kommunen. Deretter har de gjort tyveri av penger, skriver Trøndelag politidistrikt på Twitter.

Totalt dreier det seg om to meldinger.

- Politiet oppfordrer til å være kritisk til hvem man slipper inn. Alle offentlige etater kan legitimere seg, skriver de.

Annonse

Ambassadørene fra Norge og ni andre land erklært uønsket i Tyrkia

Ambassadørene fra Norge og ni andre land vil bli erklært uønsket i Tyrkia etter at de kritiserte fengslingen av aktivisten Osman Kavala, ifølge presidenten.

- Jeg har bedt vår utenriksminister om å erklære disse ti ambassadørene for persona non grata så raskt som mulig, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Begrepet brukes i diplomatiet om det første steget før utvisning.

- Vi er kjent med rapportene i norsk presse, men vår ambassade i Ankara har ikke mottatt informasjon fra tyrkiske myndigheter om dette nå, skriver avdelingsdirektør Trude Måseide i UDs kommunikasjonsenhet, i en SMS til Dagbladet

Erdogan har tidligere truet med å kaste ut de ti ambassadørene etter at de mandag publiserte en uttalelse der de sier at fengslingen av Kavala kaster en skygge over Tyrkia. Alle ti ble dagen etter innkalt på teppet til tyrkisk UD.

- Vi har flere ganger tatt opp våre bekymringer med tyrkiske myndigheter vedrørende menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia inkludert denne konkrete saken. Tyrkia er derfor godt kjent med vårt syn, fortsetter Måseide.

Den Paris-fødte filantropen og aktivisten Osman Kavala (64) har sittet fengslet uten dom siden 2017. Han er blitt et symbol på Erdogans økende intoleranse overfor kritikere av alle slag.

I sin uttalelse ber USA, Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige om en rask og rettferdig slutt på Kavala-saken.

Kavala er tiltalt for en rekke ulike forhold knyttet til regjeringskritiske demonstrasjoner i 2013 og et kuppforsøk i 2016.

- Vi vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å overholde demokratiske og rettsstatlige standarder som landet har forpliktet seg til under den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Vi ønsker ikke å spekulere i ytterligere reaksjoner fra tyrkiske myndigheter. Vår ambassadør har ikke gjort noe som gir grunnlag for utvisning, skriver Måseide i UD.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Norges ambassade i Tyrkia.

(NTB/Dagbladet)

Hentes av luftambulanse etter trafikkulykke

Politiet i Sør-Øst rykker lørdag ettermiddag ut til en trafikkulykke i Bamble.

- Nødetatene er på stedet. Luftambulanse er på vei. Ukjent skadeomfang pr nå, men er bevisst, melder politiet.

Det skal ikke være trafikale utfordringer på stedet.

Annonse
Barnevogn påkjørt av tog
Foto: Julie Tran / Dagbladet

Barnevogn påkjørt av tog

En barnevogn er påkjørt av et tog på Oslo S lørdag ettermiddag. Det melder politiet i Oslo.

De bekrefter imidlertid at det ikke var et barn i vogna.

- Det var et uhell. Barnevogna hadde trillet ut i sporet av seg selv, mens foreldrene hadde barnet på fanget, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Grøttum, til Dagbladet.

Politiet snakker med de involverte, opplyser de på Twitter.

Grøttum bekrefter at både barn og foreldre har det bra.

- Ambulansen har forlatt stedet, så nå er det bare politiet og brannvesenet igjen. Det er heldigvis bare en materiell skade som er lett å erstatte, med det er en hendelse som går inn på en, sier operasjonslederen.

Han opplyser videre at nødetatene har fjernet vogna fra togskinnene, og at togtrafikken går som normalt.